Hlavní navigace

Nová Opera 9.6: rychlejší maily a pohodlnější čtení

9. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Snad všechny články, které zmiňují prohlížeč Opera, se na začátku vrací k jeho historii. Probírat doby, kdy byl tento norský prohlížeč bez jakýchkoli diskuzí nejrychlejším na světě a v době vytáčeného spojení se stal nepostradatelnou výbavou každého netrpělivého surfaře, mi přijde už zbytečné. V následujícím článku se zaměřím především na novinky, které Opera 9.6 přináší. Krátký úvod k Opeře mi ale doufám její uživatelé současní odpustí.

Opera vždycky byla tak nějak v pozadí. V době, kdy tu byly Internet Explorer a Netscape Navigator zadarmo, nabízela Opera bezplatnou verzi dotovanou reklamním pruhem, kterého jste se zbavili zaplacením určitého poplatku. Samotná její vynikající rychlost ale nepomohla k jejímu výraznějšímu rozšíření - byl tu problém se zobrazováním některých webů, byť tvůrci Opery často hovořily o chybách na straně tvůrců webů - Opera měla dodržovat standardy na maximum.

Dnes je Opera pro desktopové počítače zcela zdarma, najdete ji ve Windows, na Linuxu i jiných systémech, k jednoduchému prohlížeči se postupem času přidal povedený poštovní klient, správce stahování s podporou torrentů, vývojářský nástroj, miniaplikace a další. Po stránce výbavy je Opera tím, čím je Firefox po instalaci několika doplňků.

Na druhou stranu má Opera vážný handicap. Stále se totiž potýká s problémy při zobrazování některých webů. Zatímco dříve se mohla vymlouvat na chyby v kódu stránek, dnes by totéž mohla udělat s odvoláním na ignoranci producentů některých webových technologií. Běžné stránky tedy zobrazíte bez problémů. Složitější, zejména multimediální weby, však v Opeře často nefungují, protože vyžadují určité doplňky, které Operu nepodporují. Jmenovat je nebudu, určitě na ně přijdete sami.

Tolik tedy k historii a krátkému představení Opery. Navzdory několika problémům jde o povedený nástroj pro práci s internetem, který oslovuje zejména pohodlné uživatele svým konceptem vše v jednom hned po instalaci. Některé novinky v Opeře opět potvrzují, že to, co jiné prohlížeče dovedou s řadou doplňků, zvládne Opera bez instalace čehokoli dalšího.

Opera Link

Jednou ze zajímavých novinek předchozí verze pro ty uživatele, kteří často střídají více počítačů na různých platformách (PC, mobil), byla Opera Link. Od okamžiku, kdy začnete používat Operu a přihlásíte se k Opera Link, by se měly všechny záložky, poznámky a stránky v rychlém přístupu automaticky synchronizovat mezi všemi instalacemi Opery, se kterými pracujete. Stačí jen, abyste se ke službě přihlásili, přičemž toto přihlášení je až do vašeho ručního odhlášení trvalé i po vypnutí prohlížeče. Novinkou ve verzi 9.6 je možnost synchronizace vlastních vyhledávačů a historie navštívených stránek. Alespoň tolik praví oficiální oznámení novinek.

Náhledy v RSS čtečce

Opera má také svou vlastní RSS čtečku. Novinkou je zobrazení náhledů na obsah vybraného RSS zdroje před tím, než jej začnete odebírat. Stačí zadat jeho adresu do prohlížeče a zobrazí se seznam několika článků, které se v RSS nachází. Chcete-li se k odběru přihlásit, stiskněte tlačítko Odebírat. Opera vás pak přepne do RSS čtečky, kde už bude umístěn nový zdroj.

E-mail pro pomalá připojení

Pokud se potýkáte s nízkou rychlostí připojení k internetu (například řada mobilních uživatelů), pak vás možná potěší nová optimalizace poštovního klienta v Opeře. Ta totiž na požádání (zapněte v profilu poštovního účtu) redukuje počet dat nutných k přenosu při práci s e-mailem. V případě připojení ke schránce pomocí protokolu POP se načte jen několik prvních řádků zprávy, další až na vyžádání. Podobně budou fungovat přílohy. Při připojení přes IMAP se zase upraví načítání seznamu zpráv.

Sledování vláken

Jistě se vám někdy stalo, že jste se dostali do e-mailového vlákna, které vás po nějaké době přestalo zajímat, ale dotyční vás stále dávali do kopie nebo mezi adresáty zprávy. Opera 9.6 si s takovými vlákny dovede poradit. V kontextové nabídce vlákna si nastavte jeho ignorování. Všechny tyto e-mailové diskuze pak z filtru pro nepřečtené zprávy jednoduše zmizí. Podobně si zase můžete vyfiltrovat ta vlákna, která považujete za důležitá a chcete je mít odděleně od ostatní pošty.

Opera Scroll Maker

Poslední novinkou, se kterou Opera 9.6 přichází, je nástroj Opera Scroll Maker. Poslouží vám při prohlížení textů nebo jiného obsahu na dlouhých webových stránkách. Pokud totiž budete rolovat, zobrazí poloprůhlednou lištu v místech, kde končila předchozí stránka. Scroll Maker je standardně vypnutý, protože některým uživatelům by naopak mohl vadit. Chcete-li jej vyzkoušet, pak jej v české Opeře zapnete pomocí funkce Nástroje|Nastavení, záložka Pokročilé volby, skupina Prohlížení a zatrhovátko Označit při posunu výchozí pozici.

Další vylepšení a opravy

Kompletní přehled změn najdete v changelogu, jak je u Opery dobrým zvykem. Drobná vylepšení zahrnují také vylepšení v průchodu testem Acid3 (zatím to sto procent není), řadu oprav a změnu verze v hlavičce, kterou prohlížeč předává webovým serverům - nyní Presto/2.1.1. Pokud nevíte, Presto je vykreslovací jádro Opery.

CS24

Novinek tedy v nové Opeře není tolik, jako třeba v připravovaném Internet Exploreru 8, ale to asi nikdo nečekal, mění se přeci jen pouze číslo podverze. Každopádně změny uvidíte hned po spuštění instalátoru, a pokud s Operou denně pracujete, zvlášť s jejím poštovním klientem, není důvod k setrvávání u její starší verze.

Byl pro vás článek přínosný?