Hlavní navigace

Nová sestavení pro program Windows Insider přináší otázky. Co se děje s Windows 10 Mobile?

18. 4. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce
Další střípek naznačuje, že Microsoft s Windows 10 Mobile skončil. Oficiálně jej nezabil, ale jeho osud je velmi nejistý. Co může přejít?

Oznámení, že Windows 10 Mobile ve verzi Creators Update bude oficiálně dostupný jen pro 11 různých typů smartphonů, bylo součástí uvedení nových sestavení pro program Windows Insider. Pro osobní počítače zapojené do Fast ringu vyšel Windows 10 Insider Preview build 16176. Zatím se pracuje na jádře, takže viditelné změny nové sestavení nenabízí. Tomuto sestavení se proto nemá cenu v článku dále věnovat. Zajímavější je stejně mobilní edice Windows, konkrétně nový Windows 10 Mobile Insider Preview build 15204. Vývoj se po Creators Updatu nezastavil ani zde, číslo sestavení však nesedí se sestavením pro počítače. Na to upozorňuje sám Microsoft, přičemž dále uvádí, že nesedí ani označení vývojové větve.

Co se děje s Windows 10 Mobile?

Právě zde se velmi pravděpodobně skrývá odpověď, proč v programu Windows Insider bude pokračovat pouze hrstka ze všech dlaždicových telefonů. Microsoft sám podává krátké vysvětlení, a sice že pracuje na dalších změnách v samotném jádře. Což zní, jako by se mobilní edice začala rozcházet s Windows pro počítače.

Již se nepřekvapivě rozběhly spekulace na téma „co se děje s mobilní edicí Windows“. Víme jen to, že firma nebyla spokojená se stavem tohoto systému a vybojovat si solidní postavení na trhu se smartphony se jí nepodařilo. Proto by případné výraznější změny konceptu nepřekvapily. Nedávno jsem podotkl, že navzdory stavu systému byl jeho vývoj vlažný a pro firmu očividně nepředstavoval prioritu.

Redstone 3 ano, ale…

Oficiálně se tedy sestavení 15204 počítá do rodiny Redstone 3, jak na Twitteru potvrdil Brandon LeBlanc, a měli bychom v něm vidět stejné nebo podobné funkce jako na počítačích. Co nám ale číslo sestavení říká? Minimálně to, že neobsahuje stejné jádro jako Windows pro PC. Bude nový mobilní Windows v jádru odvozen z druhého Redstonu?

Zdůrazňuji, že se můžeme jen dohadovat a čísla sestavení se mohou srovnat. Je to přinejmenším zvláštní, protože dosud takové rozdíly mezi počítači a mobily nebyly. Určitě to neznamená úplný konec Windows 10 Mobile, to Microsoft neoznámil. (LeBlanc potvrdil, že vývoj pokračuje.) Na druhou stranu zásadní rozchod v číslování může naznačovat, že se jedná o produkt, kterému Microsoft hodlá věnovat minimální úsilí (ještě menší než dosud, pokud je to vůbec možné) a jehož osud visí na vlásku a může být kterýkoli den oficiálně zpečetěn.

https://twitter.com/brandonleblanc/status/854050881259454465

ICTS24

Možná si pamatujete na mou obsáhlou únorovou analýzu dosavadního vývoje a pokus odhadnout, jak to bude dál. Naznačoval jsem, že s příchodem adaptabilního prostředí CShell by dosavadní mobilní edice možná přestala být potřeba. Je možné, že Windows 10 Mobile bude nahrazen Windows 10, který bude schopný se malým obrazovkám přizpůsobit?

Kdyby byl CShell aktuální již v Redstonu 3, pak by dávalo smysl přesunout Windows 10 Mobile do udržovacího režimu a nechat si ho na tu krátkou dobu, než bude nahrazen novějším produktem. Microsoft má v nadcházejících měsících v plánu několik akcí, takže se snad brzy něco dozvíme.