Hlavní navigace

Nová Windows s upravenou Úvodní obrazovkou spatříme již v příštím roce

29. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zdá se, že předchozí spekulace byly pravdivé. Microsoft skutečně vyvíjí cosi s kódovým označením Blue. Nebyli jsme si ale jistí, jestli se za tímto jménem skrývá plnohodnotný nástupce Windows 8. Jak se to vezme. Jejich nástupce to v podstatě bude, protože vyjde necelý rok po nich, konkrétně někdy v létě 2013. Cílem tohoto balíčku vylepšení nebude způsobit revoluci, budou se ale vylepšovat stávající funkce. Všichni dobře víme, že Osmičky prostor pro zlepšení rozhodně mají.

Tip: Windows Blue: bude vývojový cyklus systému zkrácen na jediný rok?

Zdroje serveru The Verge potvrzují, že se dočkáme mj. novinek v nabídce Start, resp. v Úvodní obrazovce, chcete-li. Podle serveru Neowin se snad dočkáme dlaždic o více velikostech. Co vám vydávání velké aktualizace operačního systému rok po jeho uvedení říká? Ano, Microsoft se podle všeho snaží vývoj usměrnit tak, aby držel krok se světem mobilních telefonů, kde je roční cyklus vydávání větších novinek běžnou záležitostí. Funguje to tak rovněž na platformě Windows Phone. Nejde jen o to, aby byla Windows konkurenceschopná.

 

Synchronizace vývojového cyklu bude nevyhnutelná, protože Windows a Windows Phone jsou nyní jedna krev. Aplikace z jedné platformy bez větších úprav běží na té druhé, sdílí jádro atp. Windows 8 poběží na tabletech, které bude nutné něčím oživovat. Aplikace vycházet budou, včetně těch od Microsoftu, ale uživatelé by u platformy nevydrželi, kdyby aspoň jednou za rok nedostali nové funkce a tweaky.

Windows Blue se tedy zaměří na vylepšování toho, co se nám nyní nelíbí a bude se nacházet zhruba na úrovni Service Packu. A s takovým balíkem novinek se budeme setkávat rok co rok. Jen stále nevíme, zda bude placený, nebo ho obdržíme zdarma. Pouze prosáklo, že pro instalaci budete potřebovat platný produktový klíč k Windows 8. Pokud bude detekována pirátská instalace, dotekové aplikace vypoví službu. Jméno si operační systém nejspíš zachová stejné. Microsoft se nyní o projektu bavit odmítá.

MMF24

Vývojáři s vylepšenými Osmičkami obdrží nový SDK. Redmondští po vydání Windows Blue nedovolí, aby vznikaly aplikace přímo určené původním Windows 8, od té doby budou vznikat pouze kousky, fungující v nejnovější verzi Windows 8. V aktualizovaných Osmičkách nicméně nadále budou pracovat starší aplikace. Jen obráceně to nepůjde.

Zdroj: The Verge