Hlavní navigace

Nové Apple MacBooky s nVidia Optimus

24. 2. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Technologie Nvidia Optimus se na serveru ExtraNotebook.cz představila takřka přesně před 14 dny a ačkoliv jsou její pozitiva velmi významná, v diskusích se setkala spíše s chladným přijetím. Nic to ale nemění na faktu, že Nvidia umí vyjednávat s výrobci, Apple se nechal unést a hodlá do svých budoucích MacBooků přinést právě tuto funkcionalitu.

Současné nejvýkonnější MacBooky Pro již v sobě nesou kombinaci grafických karet Nvidia GeForce 9600M GT a 9400M, druhá jmenovaná slouží jako integrovaná grafika a k první se manuálně přepíná v případě, že je zapotřebí vyšší výkon. Apple je pověstný svým maximálním zjednodušováním práce s počítači a tak není divu, že se mu Optimus líbí. Díky němu bude přepnutí probíhat ve zlomku sekundy a zcela automaticky v závislosti na potřebném výkonu.

Skutečností, která pozastaví adopci ze strany nakousnutého jablka, je současná svázanost Optima s operačním systémem Windows 7. Spekuluje se o vývoji Nvidie s Applem za zavřenými dveřmi a vzhledem k síle MacBooků v zámoří a pomalu i u nás je nanejvýš pravděpodobné, že Nvidia udělá vše proto, aby Optimus dostala i na Mac OS.

Zdroj: AppleInsider