Hlavní navigace

Nové bankovnictví od mBank: moderní správa financí a rozpočtů

18. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jakkoli bylo spuštění pilotního provozu špatně zvládnuté, na samotný projekt se vlna kritiky určitě nesnese. Bankovnictví v internetovém prohlížeči patří už dlouhá léta ke způsobům, jak se vyhnout osobní návštěvě banky. Zpravidla ale takové bankovnictví nebylo pojato tak, aby mu rozuměl úplně každý. mBanka znovu boduje. Před několika lety na českém trhu rozvířila vody, když nabídla své služby prakticky bez poplatků. Teď se jí to povedlo znovu.

Nízkonákladová banka stojí a padá na internetovém bankovnictví. Počet se od vstupu na trh poboček rozšířil, služby je nicméně stále postavena na myšlence, že si zákazník všechno vyřídí elektronicky, bez osobního přístupu. V nejhorším případě se telefonicky spojíte s operátorem. Internetové bankovnictví obecně nebývá zrovna uživatelky přívětivé. Případně certifikáty (a požadavek na Javu) sice uživatele zřejmě lépe zabezpečily, ale co je moc, je příliš.

Vítá vás nové internetové bankovnictví
Vítá vás nové internetové bankovnictví

Nová podoba správy účtu u mBank zbořila několik mýtů. Dřívější web sice možná připomínal stránky z devadesátých let, ale byl naprosto funkční. A červený kabátek byl svým způsobem elegantní. Stále ale nešlo o moderní webovou aplikaci. Mysleli jste si, že správa financí nemůže být funkční a současně zaobalená líbivým zpracováním? Špatně. Můžeme se přít o tom, jestli to designéři s barvami nepřehnali, ale zpracování poutá a pěkně se na něj hledí.

Skutečně moderní kabátek

Ne každý ovšem skousne všudypřítomné animace. Být moderní znamená, že všechno musí být nablýskané a podpořené doprovodnými efekty. Ty jsou skutečně efektní, ale při práci zdržují. Nehledě na to, že mohou zpomalovat počítač. Web je i tak plný JavaScriptu, takže se na každý pád bavíme o náročnější webové aplikaci. Pakliže máte slabý stroj (tablet) nebo pomalejší prohlížeč, nebude mu bankovnictví úplně svědčit. Bavíme se avšak o opravdu slabých počítačích.

Jak vypnout animace, vám už dříve radil kolega, kterému také připadaly zbytečné. Netřeba panikařit, když máme možnost volby. Není všechno o pestrých barvách. Na tento základ banka nabalila nové a nadmíru užitečné funkce. Až ty skutečně dokazují, že jsme se katapultovali do prostředí moderní doby. Pakliže máte kromě běžného účtu ještě spořící, rozdělí se přehledová informační lišta celkem na tři části. Zelená např. patří běžnému účtu.

Základní pohled na finanční prostředky zpřehledňuje grafický ukazatel
Základní pohled na finanční prostředky zpřehledňuje grafický ukazatel

Je interaktivní a naznačí vám, kolik se na jakém účtu nachází peněz, ale také kolik v dohledné době utratíte. Počítá totiž s trvalými i čekajícími platebními příkazy. Okamžitě tak víte, s jakým objemem peněz můžete počítat po splacení plánovaných pohledávek. Pokud chcete mít na hlavní pozici jiný účet, lištu přizpůsobíte vlastním požadavkům. V detailu účtu pak uvidíte pěkný graf, který prozradí, jak se váš objem uložených financí zvětšoval či zmenšoval.

Plánování rozpočtů a rozbor útrat

Moderní mBank se stává rovněž pomocníkem při plánování financí. To, že vám velký pěkný kalendář prozradí, který den bude z vašeho účtu stržena jaká částka, považujte za pouhý začátek. Všechny své výdaje totiž můžete sledovat. V první řadě budete analyzovat dřívější výdaje. Platby se třídí do kategorií. V prvních dnech budete muset bankovnictví s tříděním trochu pomoct. Tento čas ani omylem nepovažujte za ztracený.

Zanedlouho bude každý váš výdaj, který zaplatíte buď kartou, nebo převodem na účet, zaznamenán do příslušné kategorie, takže budete naprosto přesně vědět, kde za co utrácíte. Tyto informace si mnozí neznamenávají, takže překvapení v těchto případech bývá veliké. Právě tímto způsobem odhalíte největší položky, čímž začne vaše hledání cest k úsporám. Souhrnný graf pro vás bude nevídaným pomocníkem.

Pojmenujte příjemce, ať máte v adresáři pořádek
Pojmenujte příjemce, ať máte v adresáři pořádek

Dalším krokem bude sestavit měsíční rozpočet, kde si stanovíte, jaká má být maximální měsíční útrata. Žádná z těchto funkcí přitom není zbytečně komplikovaná, právě naopak má ambice uživatele alespoň motivovat k tomu, aby správu financí neházel za hlavu. Nedělám si iluze o tom, že bude každý chtít trávit čas v bance navíc. Pakliže vás však zajímá, za co utratíte nejvíc, budete nadšeni.

Sociální banka s odznaky

Kromě impozantní správy financí mBank nezapomněla ani na jiné prvky, které dnes veřejnost považuje za moderní. Pestrý a líbivý kabátek, doplněnými animacemi, jsme už zmínili. Mladé generaci se pak zavděčíte sociálními prvky. Autoři spojili žádané s užitečným. Integrace s Facebookem v bankovnictví na první pohled nedává moc smysl. Že svůj profil obohatíte avatarem, kterého lze z Facebooku načíst, vás možná nepřesvědčí.

 

Teď k užitečnému. Díky spojení se sociální síti můžete posílat peníze svým přátelům tak snadno, že ani nemusíte znát číslo jejich bankovního účtu. Funkce slouží pro běžné situace, a proto nastavila stop ve výši 2 000 Kč. Protože sbírání trofejí za všechno je dnes v oblibě (tyto výsledky navíc obvykle můžete sdílet na Facebooku!), připravila mBank dokonce malou hru. Za všemožné akce v bankovnictví sbíráte odznaky, přičemž se můžete předhánět s přáteli z Facebooku.

Propojení s modrou sociální sítí nemusíte vůbec aktivovat, zmíněnou hru taktéž v případě (ne)zájmu vypnete. Ve výsledku jsou tudíž spokojení úplně všichni. Naznačili jsme, že pěkná tvář s vámi hovoří srozumitelně. Posledním velkým plusem nové generace internetového bankovnictví je vstřícnost k uživateli. mBank vás nechá přihlásit se nejen pomocí číselného identifikátoru – volitelně se přihlásíte pomocí platební karty nebo dokonce vlastní přezdívky.

Analýzou výdajů k úsporám
Analýzou výdajů k úsporám

Přístupnější bankovnictví

Všechny možnosti smíte používat naráz. Osobně se trochu bojím, že povedou ke snížení úrovně zabezpečení, ale je to na delší debatu a navíc pro uživatele může být oblíbená přezdívka skutečně pohodlnější volbou. Další bod pro mBanku. Přívětivost se neodráží pouze v možnostech přihlášení. Všechny popisky jsou najednou srozumitelnější. Banka vás už nemate trvalými příkazy.

Prostě provedete pravidelnou platbu. Zpohodlnila se v neposlední řadě i správa kontaktů. Dostáváme do rukou adresář se vším všudy. Kámen úrazu vidím pouze v tom, že při běžném platebním příkazu už nelze vyplnit všechna políčka jako dřív. Jako první totiž volíte příjemce z adresáře. Pokud tam dosud není, jste doslova nuceni si vytvořit příslušný záznam. Stačí pouze zadat jméno, ale stále jde o zdržení.

Tipy k nové mBank: Jak vypnout animace, mHru a zapnout jednodušší přihlašování

A co když tento kontakt v adresáři schraňovat nepotřebuji? Na druhou stranu nás tímto bankovnictví vede k pořádnosti. A skutečně, žádné zmatky mezi kontakty tak nevznikají. Současně se před námi skryly platební symboly. Ty si při zadávání příkazu musíte pokaždé ručně rozevřít, za což opět můžeme poděkovat vstřícnému přístup k uživateli, ale právě tady budete přemýšlet, jestli té vstřícnosti už nebylo trochu moc.

KL24

Neaktivovanou kartu snadno aktivujete
Neaktivovanou kartu snadno aktivujete

Přeci jen, ať už platíte za cokoli, obvykle je třeba zadat aspoň specifický symbol. Ani tento malý detail nicméně nepřehluší naše nadšení. Nová mBank vykročila správnou nohou. Věřím, že správa financí bude uživatele lákat. Dokonce ani obávaná integrace Facebooku nedopadla špatně. Koho nezaujme, funkci vypne. Což platí i pro některé jiné novinky. Většina klientů by měla mít přístup k předělanému bankovnictví nejpozději v dubnu. Těšíte se?

Byl pro vás článek přínosný?