Hlavní navigace

Nové desky Asus pro APU Kaveri: Nejlepší výbavu dostal jen formát ATX

17. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ještě v červenci (júni) stihl Asus odhalit první dva modely ze své řady základních desek pro platformu AMD FM2+, která v příštím roce poslouží pro nová APU Kaveri, založené na procesorové architektuře Steamroller. Mezitím firma řadu doplnila dalšími pěti kusy. Do nabídky se tak dostanou desky lepší a vybavenější, ale i levnější a horší.

K modelům A88XM-A a A55BM-A/USB3 z minula přibudou desky A88X-Pro, A88X-Plus, A88XM-Plus s čipovou sadou A88X a dva další lowendy založené na A55 – A55BM-E a A55BM-Plus. S APU Kaveri všechny modely zvládají PCI Express 3.0 na hlavním šestnáctilinkovém slotu pro grafiku. Jak již je vcelku obvyklé, používají údajně kvalitní kondenzátory bez elektrolytu; všude je také napájecí kaskáda procesoru Digi+ VRM.

Pokud začneme od spodních pater, představují obě desky se sadou A55 (a formátem micro ATX) vlastně horší, respektive lepší verzi modelu A55BM-A/USB3, který již známe. A55BM-E je nejméně vybavená s dvěma sloty DIMM, šesti porty SATA (3 Gb/s) a zejména absencí USB 3.0 – chybí totiž přídavný řadič. Deska nemá ani HDMI, zůstalo jí vedle analogového portu ale aspoň DVI, podporující rozlišení 2560 × 1600 bodů. V dalších vlastnostech již model kopíruje zmíněnou A55BM-A/USB3. Ačkoliv externí porty nejsou nic moc, uvnitř najdete alespoň vývody pro paralelní a sériové rozhraní a digitální zvuk S/PDIF.

A55BM-E
A55BM-E

A55BM-PLUS je pak pro změnu vybavena o něco málo lépe. Má také přídavný řadič poskytující dva porty USB 3.0 na zadním panelu, DVI, HDMI a analogový obrazový výstup. Co tento model nabízí navíc oproti oběma, je přítomnost čtyř slotů DIMM, takže lze hned osadit více paměti. Navíc deska oficiálně podporuje efektivní takt 2400 MHz jako ostatní lepší modely, zatímco druhé dva modely s čispetem A55 jdou jen na 2133 MHz (mimochodem, je zde také tlačítko MemOK!, kterým vrátíte nastavení RAM na bezpečné nízké hodnoty, pokud vám systém odmítne bootovat). Vyveden je také druhý slot PCI Express ×16 (v režimu ×4 2.0), i když k proklamovanému CrossFire to asi využije málokdo.

A55BM-PLUS
A55BM-PLUS

Velmi podobně staví také model A88XM-PLUS na desce A88XM-A z minula. I zde máme zvýšení maximálního taktu pamětí na 2400 MHz z 2133 MHz a druhý slot PCI Express ×16 2.0 se čtyřmi aktivními linkami. Obrazové výstupy jsou analogový, DVI a HDMI, portů USB 3.0 je po dvou vzadu a uvnitř (coby vývod). Věcí, která by mohla někoho zlomit ke koupi, je přítomnost osmi portů SATA 6 Gb/s. Tento model je zatím nejlepší deskou, která je od Asusu k mání ve formátu micro ATX, takže dostanete navíc pár asi nepříliš podstatných funkcí: řízení ventilátorů Fan Xpert 2 nebo snadné přetaktování integrované grafiky GPU Boost; přítomno je i ono tlačítko MemOK! (to mají i následující dva modely).

A88XM-PLUS
A88XM-PLUS

Obě desky plné velikosti pak výbavou navazují. A88X-Plus přidává druhý slot PCI Express ×1 a dvojici dalších slotů PCI, portů SATA je také osm, obrazové výstupy jsou stejné, ale dvojici konektorů PS/2 nahradila kombinace jednoho s dvojitým USB 2.0. Deska má také pět audio jacků a optický S/PDIF.

A88X-Plus
A88X-Plus

Na tomto základě pak staví A88X-Pro, která tvoří špičku nabídky. Má navíc další slot PCI Express ×16 3.0, takže můžete rozdělit linky a spustit CrossFire v režimu ×8/×8. Na zadním panelu jsou také již čtyři porty USB 3.0 (díky řadiči Asmedia ASM1042), další dva pak dodává vývod pro čelo skříně. Zadní panel má též dva porty eSATA, což snížilo počet interních portů na šest. Co je asi nejpodstatnější: A88X-Pro má konečně a jako jediný model DisplayPort 1.2, kterým můžete živit monitor o rozlišení 4K i při 60 snímcích za sekundu. Vedle něj zůstává i HDMI a DVI.

A88X-Pro
A88X-Pro

 A88X-ProA88X-Pro

Specialitou této desky je tlačítko DirectKey, kterým počítač z vypnutého stavu pošlete do BIOSu, aniž byste museli při bootování čekat v pohotovosti s rukou na klávesnici. Asus také osadil lepší integrované audio, místo Realteku ALC887, který mají ostatní modely, je zde pokročilejší čip ALC1150 a také filtračních kondenzátorů přibylo. Jiný je i integrovaný Ethernet – Realtek 8111GR (ostatní desky mají variantu 8111G, rozdíly však neznám). Deska má také čip TPU a napájení Digi+ VRM je navíc použito i pro paměti.

 

KL24

Bolestí celé série je v mých očích právě ten DisplayPort. Není asi reálné, aby se toto – přece jen nepříliš rozšířené – rozhraní objevilo i u nejlevnějších desek. Nicméně jednou z novinek APU Kaveri je podpora rozlišení 4K – desky s HDMI je ale zvládají jen při nepoužitelných 24 snímcích za vteřinu. Co skutečně nechápu, je, že Asus DisplayPort neosadil alespoň na jednu z desek velikosti micro ATX. Možná se ale takový model ještě objeví dodatečně. Pochválit lze, že alespoň u jedné desky došlo k menšímu pokroku u integrovaného zvuku (pravda, ASRockGigabyte se rozšoupli víc).

Zdroje: WCCFtech, Asus (1, 2, 3, 4, 5)

Byl pro vás článek přínosný?