Hlavní navigace

Nové detaily o 22nm Atomu Bay Trail. 2× rychlejší CPU, 3× rychlejší grafika

4. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

O procesorech Valleyview, respektive platformě Bay Trail, jsme zde již psali. Nyní se díky slajdům zveřejněným na fóru 3DCenter dozvídáme další detaily o těchto 22nm čipech, které budou zřejmě v historii procesorů Atom znamenat malou (a možná i velkou) revoluci. Intel slibuje 50–100% nárůst výkonu CPU a až trojnásobný výkon u grafické části. Slajdy také naznačují, že by se čipy mohly dostat na trh na přelomu prvního a druhého kvartálu roku 2014.

Mezi nejzajímavějšími novinkami, které nové slajdy odhalují, je například podpora různých bezpečnostních technologií, včetně digitálního generátoru náhodných čísel a podpory pro rozšíření AES-NI. Velmi zajímavá je podpora video formátu MVC (Multiview Coding), který může v jednom proudu obsahovat dva i více obrazů (například stereoskopické kanály nebo verze videa o různém rozlišení). Bay-Trail bude tento formát nejen dekódovat, ale do něj i enkódovat. Intel totiž přidal podporu i do hardwarového kodéru, který bud nejspíš postaven na bází technologie Quick Sync. MVC je stále relativně exotickým formátem, takže půjde o poměrně zajímavou vlastnost například pro videokonferenční software.

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail

Slajdy k 22nm Atomům Bay TrailSlajdy k 22nm Atomům Bay Trail

Již delší dobu je známo, že čipy budou obsahovat grafické jádro převzaté z architektury Ivy Bridge. To má podporu DirectX 11 a OpenGL 3.2. Grafika také zřejmě bude podporovat turbo, stejně jako jádra CPU. U těch Intel slibuje frekvenci až 2,7 GHz. Připomeňme, že Bay Trail (architektura CPU se jmenuje Valleyview) bude obsahovat čtyři jádra. Na rozdíl od dnešních Atomů budou podobně jako jádra AMD Bobcat založena na principu „out-of-order“ vykonávání instrukcí. To by mělo znamenat konec nevyrovnaného výkonu těchto čipů.

   Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail
  

Bay Trail-T pro tablety se bude v řadě věcí odlišovat od desktopové (D) a notebookové (M) varianty. Jak již víme z dřívějška, bude používat kompaktnější pouzdro (jen 17 × 17 mm) a jeho TDP bude mít hodnotu pod 3 W, zatímco desktopový SoC se vejde do 12 W a verze M do 4–6,5 W. Například multimediální schopnosti by měly mít všechny čipy stejné, lišit se ale budou podporovanými rozhraní. Verze M a D budou podporovat DisplayPort 1.2, HDMI 1.4a a EDP, verze T přijde o Displayport, ale dostane rozhraní MIPI-DSI.

Tabletový Atom také bude používat paměti LPDDR3 (maximální velikost 4 GB), zatímco zbylé dvě verze zůstanou u klasických DDR3: Bay Trail-D zvládne takt 1333 MHz, Bay Trail-D jen 1066 MHz, zato ale bude podporovat i verzi DDR3L se sníženým napětím.

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail

Jak už tomu bývá u Intelu zvykem, Atomy verzí T, M a D si nebudou rovny v úsporných funkcích. Jen verze T dostane podporu stavu S0 (Intel jen prezentoval v rámci představení Haswellu), umožňujícího neustálé připojení k internetu. Notebooková verze M si bude muset vystačit s klasickými úspornými stavy C0-C7, verze D už jenom s C0-C1.

Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail
Slajdy k 22nm Atomům Bay Trail

Tabletová verze také dostane podporu pro kameru s rozlišením až 24 megapixelů a potvrzuje se podpora pro snímání stereoskopického videa s 60 snímky za vteřinu (bez prokládání). Všechny verze budou podporovat USB 3.0 (verze T také USB 3.0 On-The-Go), SDIO a také připojení úložiště přes eMMC. Verze D a M navíc budou podporovat i rozhraní SATA 3 Gb/s a PCI Express 2.0. Absence mnoha tradičních rozhraní ve verzi T umožňuje snížit počet vývodů čipu, nejspíš ale také pomohla spotřebě.

 

KL24

Zatímco minule jsme informovali o podpoře toliko 32bitových Windows 8, nové slajdy již jsou ale štědřejší. U Bay Trail-T sice Intel nadále avizuje jen tento jediný operační systém, pro desktopy však zmiňuje i 64bitové Windows 8, Windows 7 a Linux. Pro notebookovou verzi M platí totéž, ovšem Linux chybí a jeho místo z jakéhosi důvodu zaujímá cloudový Chrome OS od Google. Zde bych ale doufal, že rozdíly (zejména co do podpory úsporných stavů) nebudou velké, takže i verze M by si měla nakonec s Linuxem rozumět.

Zdroj: techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?