Hlavní navigace

Nové experimenty od Mozilly. Bezpečné sdílení souborů nebo poznámky ve Firefoxu

3. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Mozilla

Mozilla v rámci programu Test Pilot zkouší nikoli nezajímavé funkce, které by se potenciálně mohly objevit později přímo ve Firefoxu. Po nějaké době zpřístupnila tři nové experimenty.

Starší experiment: S kontejnery by Firefox mohl vyřešit nerespektování soukromí napříč weby

Send umožňuje posílat soubory. Jedná se o jednorázovou službu bez registrace, kde dochází k šifrování dat na straně klienta. Ani Mozilla je tedy vaše soubory neprohlédne. Soubor je odstraněn z cloudu hned po prvním stažení, eventuálně platnost odkazu vyprší po 24 hodinách. Tento experiment není omezený na Firefox, jedná o webovou službu funkční v každém prohlížeči. Hledejte ji na adrese send.firefox.com.

Většina lidí ovládá počítač myší, případně v některých případech dotekově. Jiné způsoby patří k velmi okrajovým řešením. Hlasové ovládání se na nás roky chystá, zatím jej ale spíše opatrně obcházíme. Mozilla se s funkcí Voice Fill snaží umožnit aspoň zadávat textu hlasem. Takže místo psaní můžete (zatím jen) do podporovaných vyhledávačů raději diktovat své dotazy.

MMF24

Poslední novinku představují Notes, tedy systém pro psaní a ukládání poznámek. Jednoduše se poznámky otevírají v postranním panelu, což celé připomíná starší verze Opery nebo Vivaldiho. Systém od Mozilly je ale zatím příliš jednouchý, nemůžete do něj např. přetahovat obsah z webu. Notes jsou zatím jen o ručním psaní poznámek a o pár funkcích pro formátování textu.