Hlavní navigace

Nové fotky a videa prozrazují více o novém vzhledu Foton, jenž výrazně promění Firefox

31. 3. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Není to zrovna dlouho, co jsme viděli první návrh nového uživatelského prostředí, které chystá Mozilla pro Firefox. Zatím víme jen to, že celý projekt stojí na začátku. Martin Brinkmann upozornil, že dříve zveřejněný obrázek nepochází od týmu, který na projekt Foton pracuje, byť z výsledků tohoto týmu sestaven byl.

Sören Hentzschel zase upozornil na to, že se na webu Mozilly dají najít obrázky nového prostředí. Pořád platí, že se jen jedná o návrhy. Tentokrát se jedná o skutečné návrhy od designérského týmu, který má proměnu prohlížeče na starost. Osobně mám radost z hranatých panelů. Snahu odlišit se od Chromu schvaluji, přesto nás výsledek nadchnout nemusí.

Nerad bych Foton redukoval na nástrojovou lištu. Právě uvedené návrhy naplno předvádí obsah nového panelu a část průvodce prvotním nastavením, kde se Mozilla s daným uživatelem či uživatelkou snaží efektivně komunikovat a předvést hlavní výhody prohlížeče. (Nástrojová lišta je velmi podobná zmíněnému dřívějšímu obrázku.) K těm nadále patří solidní možnosti přizpůsobení.

Za pár měsíců se ztenčí, když se ale podíváte na nejbližší konkurenci, která vás nenechá pořádně ani vybrat tlačítka na nástrojové liště, bude Firefox pořád o kus napřed. V možnostech přizpůsobení je vedle Firefoxu v poslední době zajímavý především Vivaldi. Když opustíme průvodce, Hentzschel našel na Bugzille dokonce sadu videí s návrhy toho, jak by mohly vypadat některé animace.

Nová nabídka na nástrojové liště Nová nabídka na nástrojové liště

Konkrétně se mj. jedná o animace nabídky, která se skrývá pod tlačítkem symbolizovaného třemi tečkami, jež se v návrzích Fotonu objevuje na konci adresního řádku. Současný Firefox žádné takové tlačítko nemá, takže nám prostřednictvím videí s návrhy animace otevření nabídky bylo prozrazeno, k čemu tlačítko slouží. Nachází se v něm užitečné nástroje, především pro sdílení stránky různými cestami a službami.

CS24

Mozilla návrhů animací, které nám prozrazují další detaily o novém uživatelském prostředí, již na Bugzille uvedla více. Podle Hentzschela se jedná o tyto návrhy:

[video width="1300" height="400" mp4="https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2017/03/awesomebar2.mp4"][/video]