Hlavní navigace

Nové funkce v IE10: video na celou obrazovku, rychlé procházení kapitolami

4. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud něco víme o Internet Exploreru 10, pak jde o zabudovanou podporu pro Adobe Flash (schválně, bude ji obsahovat také verze prohlížeče pro Windows 7?) a o zapnuté funkci Do Not Track. První jmenovaná novinka možná zarmoutila zaryté příznivce webových standardů, kteří se nemohou dočkat, až proprietární technologie a zásuvné moduly opustí svět internetu a prohlížečů, avšak my ostatní jsme za integraci spíše rádi. Flash Player alespoň nemusíme ručně instalovat a bude vždy aktuální, o to se Microsoft postará. Standardně zapnutá informace o tom, že nechcete být sledováni, ovšem úspěšně znehodnocuje její význam.

Tip: IE10: zapnutý Do Not Track, aktualizace Flash Playeru přes Windows Update

Podívejme se ale na další novinky, co si pro nás vývojáři připravili. Předesílám, že řeč bude primárně o verzi prohlížeče pro Metro. K nejzajímavějším funkcím patří možnost plynule se pohybovat články rozdělenými do kapitol. S Internet Explorerem již nemusíte hledat odkazy na další kapitolu, prostě se do ní tahem přesunete, pokud ovšem prohlížeč následující stránku najde. Použití se neomezuje pouze na články, ale také na obchody nebo jiné weby, kde najdete obsah rozdělený na více stránek. To může platit rovněž pro výsledky vyhledávání. Myš by v tomto případě měla být ve hře spolu s dotykovými obrazovkami.

 

Zajímavé je to, že pro použití této funkce se musíte zavázat k odesílání historie prohlížení. Během psaní do adresního řádku se průběžně zobrazují různé weby, které odpovídají zadanému textu. Každá taková dlaždice je vybarvena převažující barvou z favikony. Microsoft dělá vše pro to, aby nám hledání té správné stránky usnadnil. Ve chvíli, kdy jste ještě nic nenapsali, se vám ukáží často navštěvované a připnuté weby, takže je nutně ani nemusíte lovit z nějaké zvláštní nabídky.

Ty úplně nejoblíbenější sajty můžete připnout do nabídky Start. Takoví zástupci budou pěkně podbarvení, prohlížeč podporuje také dynamické notifikace a ikony ve vysokém rozlišení. O novém způsobu práce s webovými aplikacemi jsme si již povídali. IE10 konečně podporuje video v HTML5 v celoobrazovkovém zobrazení, stačí provést dvojité klepnutí či dotknutí. Navigace pomocí myši nebude ani v prohlížeči pro Metro nijak příšerná. Pokud se chcete vrátit o stránku zpátky, ukazatel myši přesunete do levé části obrazovky, kde se ukáže příslušné tlačítko. Konečně můžete na stránce také vyvolat kontextovou nabídku a například uložit obrázek. Novinky můžete vidět v akci na videu:

MMF24

Zdroj: Building Windows 8