Hlavní navigace

Nové FUP u O2: rychlost 200 kb/s ano, ale jen někde [analýza]

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden nás modrý operátor příjemně šokoval, když rychlost po vyčerpání datového balíčku zvýšil z 32 kb/s na 200 kb/s. To při používání prakticky garantuje, že se připojíte maximální rychlostí v síti EDGE. Na konci našeho článku jsem ale pochyboval, co bude s nižšími tarify, u kterých rychlost končila už na 16 kb/s. Až nové ceníky (paušál, předplacenky) nám daly definitivní odpovědi.

Samé dobré zprávy

Telefónica nakonec opravdu byla štědrá. I u základních tarifů a speciálních balíčků pro Facebook, e-mail nebo navigaci byly rychlosti navýšeny, což platí pro paušály a také předplacenky. Datová politika ale není tak jednoduchá, aby šla vyjádřit jedním číslem.

O2 totiž rozlišuje (a rozlišovala) čtyři druhy datového provozu – tzv. zón.

  • Bílá zóna: běžný nezabezpečený web
  • Šedá zóna: zabezpečené surfování (VPN, HTTPS – banky, e-mail, soc. sítě…)
  • Hnědá zóna: FTP, VoIP, video (iVysílání, YouTube, Stream.cz…)
  • Černá zóna: P2P (torrenty…)

Zóny se filtruje dle portů, které využívají. O2 navýšilo rychlost na 200 kb/s jen u základní bílé zóny (port 80), který se používá při běžném surfování (např. zde na Cnews). U nižších tarifů ještě O2 zrychlilo šedou zónu z 16 kb/s na 32 kb/s. Hnědá a černá zóny se nemění a po překročení limitu jsou tyto služby blokovány.

 

Dříve byl výjimkou neomezený tarif Internet v mobilu+ XXL, ale ten je ode dneška omezen datovým limitem 30 GB. Jedinou brzdou bylo využívání P2P (omezení na 64 kb/s), teď stejná  rychlost zůstává jen při vyčerpání méně než 30 GB. Pak přijde stopka. Platí to pro nově aktivované tarify, stávajících zákazníků se změny nedotknou.

KL24

Další postřehy

  • U předplacenek nadále platí, že jsou tarify týdenní, i proto jsou datové limity nadále čtvrtinové. Například u základního není 150 MB na měsíc, ale 4 × 37,5 MB.
  • Tarify Internet v mobilu Start a Internet v mobilu nadále zůstávají v nabídce pro ty, kteří nechtějí neomezené SMS do sítě O2. Nové rychlosti se týkají i jich.
  • Základní denní tarif s 30MB balíčkem za 30 Kč je už jediným, kde lze i po vyčerpání limitu surfovat v černé zóně. U předplacenek je však v ceníku uvedeno, že v bílé zóně je po vyčerpání dat maximální rychlost jen 32 kb/s (u paušálu 200 kb/s). Pravděpodobně ale jde jen o chybu.

Novinky ve FUP

Zde by měla být tabulka vložená z Office Web Apps. Pokud se vám nezobrazila, můžete si ji stáhnout jako obrázek v PNG. Zeleně jsou označeny pozitivní změny, červenou negativní.

Byl pro vás článek přínosný?