Hlavní navigace

Nové GeForce generace Ampere prý vyjdou na GTC. Cenová krize ale může trvat do podzimu

26. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Nedávno jsme tu měli zprávy, podle kterých Nvidia neplánuje představení své nové generace GPU na grafické a vývojářské konference GDC 2018 a GTC 2018 konané v březnu, ale místo toho zřejmě uspořádá nějakou separátní akci (jejíž datum tím pádem není známé). Nyní se ovšem objevily nějaké konfliktní zprávy, které tvrdí přesný opak.  

Nové GeForce nakonec přece jen v březnu

Anthony Garreffa z webu TweakTown píše, že má od dobře informovaného zdroje zprávu, dle které by nová generace herních grafik GeForce měla na jedné z těchto březnových akcích být odhalena (Garreffa říká přímo „uvedena“). Má to být na konferenci GTC 2018, což je vlastní akce Nvidie, v kontrastu s obecnou konferencí GDC. Pokud tedy tyto informace jsou pravé. Jako obvykle je asi nutno vyndat z kufru rezervu a trochu jí aplikovat.

Podle TweakTownu by asi Nvidia mohla jako před dvěma lety uvést dva modely, tedy buď GeForce GTX 2080 a 2070, nebo třeba GTX 1180 a 1170. Nicméně toto asi není známo určitě a může jít spíš spekulativní odhad. Architektura by údajně měla být Ampere a nikoliv Turing, opět ale není jisté, zda toto bylo přímo v informaci, kterou dodal onen insider, nebo jde o dohad. Na GTC by ale prý mohla být prezentována také nová architektura GPU následující po architektuře Volta v rámci výpočetní větve GPU Nvidie, zatímco Ampere je evoluce v herní linii.

GTC 2018, neboli GPU Technology Conference, se jinak bude konat od 26. do 29. března, začne tedy přesně za čtyři týdny. Trošku těžko věřit, že k novince údajně směřující k odhalení v takto brzké době doposud nic neuniklo. Ovšem je možné, že Nvidia vše nečekaně dobře hlídá a omezila předávání informací partnerům, od kterých věci obvykle prosáknou. Otázka je, jak by to za těchto okolností poté vypadalo s reálnou dostupností nových grafik, bez informací předem totiž výrobci nemohou vyvíjet své modely ani připravovat výrobu a prodej těch referenčních.

nvidia-geforce-gtx-590-detail-1600

Nvidia údajně čeká, že ceny zůstanou vysoké minimálně do podzimu

Kromě této potenciálně důležité informace tu máme ještě jednu zajímavou zprávu z trhu s grafikami. Jak asi všichni víte, momentálně jsou herní grafické karty téměř beznadějně vyprodané nebo předražené kvůli těžbě kryptoměn. A to už nepostihuje jen dřívější obvyklé podezřelé jako GeForce GTX 1070 a 1060 a Radeony RX Vega 56/64 a RX 570/580, ale dokonce už i levnější karty jako GTX 1050 nebo RX 550 a 560. U nás naštěstí situace není tak šílená jako v USA, ale zdražování už poznat je.

CS24

Minulý týden se objevila zpráva od komunitně založeného prodejce hardwaru Massdrop (zdroj: PC Gamer), dle kterého nelze v brzku čekat žádný pád cen grafik (těch stávajících, ale potažmo asi i nových) zpět na rozumné úrovně. Podloženo je to údajně přímo tím, co zástupcům bylo řečeno samotným výrobcem GPU GeForce při vzájemných jednáních. Podle Nvidie údajně vysoké ceny grafických karet budou pokračovat nebo se situace bude dokonce zhoršovat minimálně ještě skrze třetí kvartál roku 2018, čili až do září. Ani poté ještě nemusí nutně přijít zlepšení, jen už asi není tak snadné pro vzdálenější dobu prognózu stanovit.

Tento katastrofický scénář by údajně dokonce nezvrátilo ani rychlé prasknutí spekulační bubliny okolo kryptoměn a zlikvidování byznysu kolem těžení na GPU. Problémem je prý nyní už i dostupnost pamětí pro GPU, jelikož kapacitu továren na DRAM vysávají počítače, mobily, servery a další elektronika. Vyčerpané skladové zásoby v distribuci se také budou obnovovat delší dobu. Přesto je prognóza, že ceny grafik nedoznají žádného zlepšení ještě aspoň dalšího půl roku, trochu studená sprcha. Zvlášť když do této doby má přijít nová generace grafik, jež by tím pádem asi byla hráčům nedostupná. Asi nezbývá než doufat, že se tato hrozba tak docela nenaplní. Výrobci i prodejci mají logicky motivaci tvrdit, že se ceny nezlepší, aby prodali co nejvíc, dokud jsou vysoko, a nepřipouštět, že by mohly klesnout. Jestli se ale lze reálně upínat k naději, že tu jde jen o balamucení s takto nekalým záměrem, to těžko říct.