Hlavní navigace

Nové Google Maps 7.0 pro Android: konec offline map i Latitude

10. 7. 2013

Sdílet

 Autor: Redakce

Google pomalu vypustil nové Mapy pro Android ve verzi 7.0. V Play Storu už jsou, ale ne každý je zatím může nainstalovat. (Já jsem to štěstí měl, na Nexusu 4 instalace proběhla.) Google slibuje plno novinek, ale také velké škrty. Co je tedy nového?

Mapy mají jiný vzhled, je stejný jako v aktuální preview verzi na desktopu. Také nabídky v aplikaci jsou odlišné, celé levé menu je kompletně přepracované. Ve vyhledávači přibyla funkce Prozkoumat, pomocí ikonek můžete najít nejbližší restauraci, kavárnu, obchod nebo ubytování. To pak můžete rovnou ohodnotit, přibylo hodnocení se služby Zagat formou pětihvězdičkové stupnice. Vyhledávač míst má novou šikovnou funkci – mezi nalezenými místy se můžete rychle přepínat pomocí gesta. Povedla se také nová navigace, která umí reagovat i na aktuální stav dopravy.

 

Co se týče škrtů, rozloučit se musíte s funkcí Latitude pro sledování přátel. Ta přestane k 9. srpnu fungovat. Náhradou bude sledování v aplikaci Google+. Latitude toho ale uměl více. Uživatelé totiž nemuseli být na „Plusku“ vůbec registrovaní. Zmizí i historie polohy.

V mobilních mapách už nebude k dispozici funkce pro stahování podkladů offline. Jde to obejít trikem, který zveřejnil sám Google. Stačí do vyhledávače napsat nebo nadiktovat „OK Maps“ a aktuální mapa se načte do vyrovnávací paměti. Je to hodně nepraktické (slušně řečeno).

ICTS24

Z aplikace (i webu) také dočasně zmizela funkce My Maps (Moje mapy), ta se prý vrátí někdy v příštích verzích. Nové Google Maps budou fungovat na Androidu 4.0 a vyšším nebo iOS 6+. Rozšiřování je průběžné a potrvá až několik týdnů. Proto musíte buď čekat, nebo hledat alternativní zdroje (instalátory APK na Androidu).

Zdroj: Google