Hlavní navigace

Nové GPU od nVidie na obzoru? Připravovaná Tesla K40 má prý nést čip GK180

7. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD momentálně chystá příchod nové jednočipové highendové grafiky, Radeonu R9 290X, který by se mohl výkonem blížit k GeForce GTX Titan od Nvidie, či ji dle optimistů porazit. Výsledek tohoto souboje se ještě ukáže, spekuluje se ale o tom, že by poté Nvidia mohla kontrovat grafikou, v níž by byl čip GK110 osazen v plně aktivované konfiguraci, a tedy s patřičně vyšším výkonem. Zatím jde o spekulace, podle určitých informací ale Nvidia kartu s kompletním čipem GK110 skutečně chystá – jen nepůjde o herní grafiku, nýbrž o výpočetní kartu Tesla.

Má se jednat o akcelerátor s 2880 stream procesory (či jak říká Nvidia, jádry „CUDA“), který by nahradil na špičce nabídky kartu Tesla K20X, která je založena na čipu GK110 s 14 aktivními SMX a tedy 2688 stream procesory. Nový model se má jmenovat Tesla K40, nebo snad v aluzi na značku Titan též Tesla Atlas.

Informace, které se dostaly na internet, kupodivu nehovoří o čipu GK110. Místo něj má být osazeno zatím neznámé GPU, nazvané GK180. To obsahuje minimálně oněch 2880 stream procesorů; nejpravděpodobnější asi je, že jde o revizi jádra GK110. To již v této plné konfiguraci Nvidia používá v kartách Quadro K6000, takže lze čekat, že plně aktivované čipy nasadí i do výpočetních karet. Ovšem možné je i to, že jde o nový čip a 2880 stream procesorů by pak nemuselo být konečným číslem (první Tesly K20 měly celkem 384 stream procesorů deaktivovaných).

Tesla K40
Tesla K40

Atlas či Tesla K40 se má teoretickým výkonem přehoupnout přes 4 TFLOPS ve výpočtech s jednoduchou přesností, v dvojité přesnosti pak na víc jak 1,4 TFLOPS (u Tesly K20X se uvádí něco přes 3,9, respektive 1,3 TFLOPS). Navíc má mít dvojnásobek paměti: z 6 GB se zvětšila na 12 GB. Ta by zároveň měla být rychlejší. Propustnost má činit 288 GB/s, což asi znamená, že takt stoupne na 6 GHz (pokud počítáme s 384bitovou sběrnicí). Podle slajdu se zdá, že nová Tesla také dostane GPU Boost a v závislosti na „výhřevnosti“ běžící úlohy si tedy bude moci dynamicky zvednout takty pro zvýšení výkonu.

 

I přes to má ale TDP karty zůstat na stejné hodnotě, a to 235 W. Pokud je GK180 jen jiným jménem pro GK110 nebo jeho revizi, mohla toho Nvidia docílit například výběrem nejpovedenějších čipů s vyrobených waferů. Pro servery bude karta k dispozici i ve zvláštním provedení SXM, u nějž bude TDP 245 W.

Nvidia Tesla K20

KL24

Na papíře to sice vypadá, že Atlas či Tesla K40 nabídne jen o pár procent vyšší výkon než to, co již má Nvidia téměř rok v nabídce (pokud nepřekvapí boostem). Klíčem k tomu, proč by tato karta měla mít nějakou větší hodnotu, bude asi ona 12GB paměť. Některé náročné výpočty může velikost paměti limitovat a její zvětšení tak pro některé klienty může znamenat víc než třeba o desítky procent vyšší hrubý výkon.

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?