Hlavní navigace

Letošní nová generace grafik Nvidie nebude nakonec GTX 2000, ale GeForce GTX 11

28. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Dnes jsme tu psali o novinkách pro výpočetní sféru, které Nvidia odhalila na konferenci GTC 2018 (serveru DGX-1, přepínači NVSwitch pro logiku NVLink a grafice Quadro GV100). Objevila se nicméně ještě jedna zpráva, která se Nvidie týká – tentokrát ne oficiální a už ne o profi segmentu, ale o herních kartách GeForce, pro nás nevíce zajímavých.

Zdroje údajně „vysoko postavené“ prý na GTC 2018 sdělily webu TweakTown to, jak se nové grafiky budou označovat. Nemá to totiž být GeForce „GTX 2080“ nebo „GTX 2070“, jak se asi nejčastěji čekalo. Místo zařazení do série „2000“ Nvidia údajně zvolila značení se základem 1100. Karty tedy asi budou také nazývány jako generace „GTX 11“, což by logicky navazovalo na dnešní „GTX 10“, označující Pascal.

Přesné značení konkrétních modelů zatím jasné není, takže o tom, zda duchovní nástupci modelů GTX 1080 a GTX 1070 budou pojmenování GeForce GTX 1180 a GTX 1170, lze zatím jen spekulovat. Onen informátor TweakTownu údajně naznačil, že pro první modely nemusí nutně dojít na navyklé koncovky 80 a 70. Značení by se teoreticky mohlo nějak změnit. Nvidia ho delší dobu držela poměrně konstantní, takže by nebylo nezvyklé, kdyby se v něm objevily nějaké nové prvky. Ty už nastaly například v kartách Quadro, Titan a Tesla, které nyní mají určitou aluzi na použitý čip GPU.

MMF24

Je třeba upozornit, že redaktor stejného TweakTownu Anthony Gareffa před měsícem tvrdil, že dle jeho zdrojů mají být nové GeForce odhalené právě nyní na GTC 2018, což (zatím?) neproběhlo a ostatní zdroje naopak mluví o tom, že se nové GeForce objeví až v létě. Je tedy asi třeba zachovat určitou rezervu. Nicméně pokud byla informace o značení údajně získána na GTC 2018, mohlo by to znamenat, že je aktuální s pochází od někoho s legitimními vazbami na Nvidii – byť úplně zaručená věc to není.

nvidia-geforce-gpu-cip-deska-1600Zda se ke grafikám GeForce GTX 1100 (které by údajně měly být založené na architektuře Turing) ještě z konference GTC 2018 dozvíme něco dalšího, teprve uvidíme. Bude probíhat až do 29. března, ovšem je třeba říct, že Nvidia se na těchto akcích tradičně věnuje hlavně oněm oblastem strojového učení, samořídících automobilů a serverových výpočetních technologií. Pravděpodobnější asi je, že to u těchto segmentů zůstane i letos na jaře a že nějaká odhalení k herním kartám přijdou někdy jindy. Ovšem Jen-Hsun Huang může mít v rukávu nějaké překvapení.