Hlavní navigace

Nové mobilní Radeony na obzoru

1. 10. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Desktopová řada Radeon HD 4000 je po vydání karet s low-endovým čipem RV710 kompletní. AMD ale potřebuje nějaké novinky také do mobilního segmentu, kde momentálně nabízí pouze karty minulé generace. Nové modely zajisté jsou na cestě, ale než si je budeme moci koupit, ještě si počkáme.

Na právě probíhajícím veletrhu CEATEC, který se koná v Japonsku, vystavuje ATI tento prototyp blíže neurčeného Mobility Radeonu. Celá skládačka nevypadá příliš hotově, ale MXM modul už je ve stádiu funkčního vzorku. Pouze zatím neexistují notebooky, které by akcelerátor používaly.

Vzhledem k tomu, že Radeon HD 4600 s čipem RV730 byl vydán teprve před několika týdny, je pravděpodobné, že karta na obrázku je Mobility Radeon HD 4800. Jádro RV770 nepatří zrovna k nejúspornějším, takže ATI musela (nebo ještě bude muset) pořádně zapracovat na úsporných technologiích, které u desktopových karet poněkud zanedbala. Prostor pro zlepšení určitě je – dokazuje to Radeon HD 4670, jehož spotřeba je v nečinnosti srovnatelná s kartami o třídu slabšími.

MMF24

X-bit labs také tvrdí, že v plánu je i dvoučipový Mobility Radeon HD 4850 X2, který by našel uplatnění ve výkonných herních laptopech. Tam se už dnes nezřídkakdy setkáváme se SLI zapojením, s odpovídajícím čipsetem by fungovalo i CrossFire, a tak mi smysl duální karty v tomto segmentu uniká.

Zdroj: X-bit labs, PC Watch

Autor článku