Hlavní navigace

Nové notebooky Gigabyte: tenké, lehké a všechny s SSD [Computex]

21. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Notebooky Gigabyte z Computexu
Z nedávného tchajwanského veletrhu jsme vám ještě nestihli představit úplně všechno, nedostalo se například na širokou nabídku nových notebooků Gigabyte. Dnes tedy doplníme resty a vás čekají čtyři řady notebooků, jeden tablet a nějaké hostesky Gigabytu k odlehčení.

Začneme tím asi nejzajímavějším: výkonnými herními notebooky řady P. U nich Gigabyte neosadil ty nejvyšší komponenty, i tak vás ale čekají bleskové procesory Haswell s grafikami Nvidia GeForce střední-vyšší třídy. Díky tomuto kompromisu byly notebooky navíc relativně (v některých případech extrémně) tenké a lehké a přitom pevně a kvalitně zpracované.

První novinkou je Gigabyte P27K. Jak napovídá druhá číslovka, jde o 17,3" notebook zaměřený na hraní bez velkých kompromisů. V černém, poměrně robustním plastovém těle, přesto ale ne nijak příliš těžkém, najdete čtyřjádrový procesor Core i7 4. generace, tedy architektury Haswell, k němu GeForce GTX 765M, dva 1TB disky v 2,5" šachtách a až 256GB SSD v mSATA. Displej má rozlišení 1920 × 1080 px a klávesnice je pěkně podsvícená.

Ještě zajímavější je potom model P25W. Ten je sice menší, ale v úhlopříčce 15,6" má o dost silnější hardware než jeho 17,3" kolega. Čtyřjádrové Core i7 je tu pořád, k němu ale hned Geforce GTX 770M, dva sloty mSATA naplněné až každý jedním 512GB SSD a jeden 1TB disk, a mimojiné i reproduktory 4.1. Jinak podobné parametry, i když tentokrát poněkud fádnější kovový vzhled. Stále v černé barvě.

Notebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z Computexu

Další dva notebooky z řady P jsou mnohem zajímavější – Gigabyte P34G a P35K. Oba jsou stříbrné, oba i nadále výkonné, ale tloušťka i hmotnost o hodně klesly. P34G se svou úhlopříčkou 14" váží jen 1,7 kg a na tloušťku měří jen 21 mm, uvnitř přitom najdete GeForce GTX 760M, opět procesor Core i7 rodiny Haswell, 1TB disk s až 256GB SSD v mSATA a podsvícenou klávesnici. Dokonce se nezapomnělo ani na 1080p displej. Jen není dotykový, což bude zřejmě jedním z důvodů, proč není model P34G značen jako ultrabook.

Notebooky Gigabyte z Computexu
Notebooky Gigabyte z Computexu

Gigabyte P35K je poté podobný, jen v 15,6" verzi. Tloušťka 21 mm je tu zachována a máme tu dva sloty mSATA a v každém až 512GB SSD.  Jinak jsou oba téměř-ultrabooky dost podobné.

Notebooky Gigabyte z Computexu

Dalším zajímavým kouskem je Gigabyte Q2556. Ten v 15,6" úhlopříčce nabízí už poněkud skromnější, ne tak docela herní parametry – GeForce GT 740M, zřejmě jen dvoujádrové Core i7, žádnou podsvícenou klávesnici a obyčejné rozlišení displeje, zřejmě velmi špatných 1366 × 768 px. Chlubit se může možnostmi osazení disků, opět je tu 256GB mSATA SSD a 1TB 2,5" disk, navíc tu Gigabyte rovnou inzeruje mechaniku od Pioneeru, kterou můžete vytáhnout a nahradit druhou šachtou na pevný disk. To je možné u spousty notebooků už dlouhá léta, otázkou ale je, jestli Gigabyte nezajde o něco dál a nebude oba díly nabízet v balení notebooku.

 

Z řady tabletů a konvertibilních zařízení tu máme jednak řadu S a z ní modely S1082 a S10A, které jsou stejné až na ten drobný rozdíl, že S1082 je poháněn procesorem Intel Pentium a S10A staví na AMD a pravděpodobně tedy na nižší ceně. Má tu být procesor AMD E4-1200M, ultraúsporné jádro Temash. Jinak jde o klasické 10,1" tablety s Windows 8 a připojitelnou klávesnicí, Gigabyte se také chlubí levým a pravým tlačítkem myši na okraji tabletů i optickým snímačem pro pohyb kurzorem, pokud se vám nechce ťapat po displeji. Zapomínat bychom neměli na až 256GB SSD nebo 500GB disk a plnou portovou výbavu včetně třeba síťového RJ-45.

Notebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z Computexu

Vyšší variantou tabletu je potom Gigabyte S1185. Ten používá už 11,6" IPS displej s rozlišením 1080p, nechává si „myšítko“ i tlačítka myši na straně tabletu a k tomu nabízí procesor Intel Core, stojánek a připojitelnou klávesnici, tentokrát včetně touchpadu.

Gigabyte se pustil do ultratenkých notebooků i trochu více než jen s herní řadou P a máme tu i řadu U. V ní například modely U35F nebo U24T. Oba klasické 15,6" a 14" ultrabooky, očividně si Intel ale na svá kritéria dává větší pozor a proto ani zde nálepku Ultrabook nenajdete. Zmíněný U35F je 15,6" obr s Full HD displejem, Core i7 Haswell, GeForce GT 750M a znovu poněkud šíleným řešením úložiště. Tedy až dvě 512GB SSD a až dva 1TB disky, opět díky vyměnitelné mechanice od Pioneeru.

Notebooky Gigabyte z Computexu
Notebooky Gigabyte z Computexu

Notebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z ComputexuNotebooky Gigabyte z Computexu

Poněkud jiným přístrojem je potom Gigabyte U21M. Ten má, podobně jako třeba HP EliteBook Revolve, displej na kloubu otočném všemi směry. Jinak ale nejde o žádnou hvězdu, zdá se, že rozlišení displeje je pořád 1366 × 768 px, máte tu ULV procesor Haswell a integrovanou grafiku a jako všude, 256GB mSATA SSD a 1TB disk.

Notebooky Gigabyte z Computexu

Perličkou na závěr je potom androidí tablet – Gigabyte GSmart Tab 10.1. Ten slibuje moderní dvoujádro Snapdragon 400 se dvěma jádry Krait na 1,2 GHz, 1 GB RAM, 10,1" IPS displej a bohužel stále Android 4.1 Jelly Bean (od novinky na Computexu bychom nečekali loňský systém). Bodem zlomu zde tedy bude cena, kterou bohužel ještě neznáme.

MMF24

Notebooky Gigabyte z Computexu
Notebooky Gigabyte z Computexu

Pavilon Gigabytu na Computexu se nám zamlouval především, co se desktopových součástek, např. základních desek, týče. I notebooky si zde ale našly své místo. Oceňuji plošné použití SSD v mSATA slotu a to v dostatečně velké kapacitě, aby se na ně vešel celý systém a vy jste mohli mít svá data jinde. K tomu tu jsou 1TB disky, v řadě notebooků hned dva, a využily se i různá pole RAID. Překvapí také použití výkonných grafik řady GeForce 700M v noteboocích, které jsou tenké a lehké dost na to, abychom jim říkali ultrabooky.