Hlavní navigace

Nové ovladače prý výrazně zvednou výkon těžení na Radeonu RX Vega. Skoupí je horníci?

7. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Těžení kryptoměn na grafických kartách letos po pár letech zase nabralo obrátky kvůli strmě rostoucí ceně Etherea, výsledkem čehož byl nedostatek nebo vysoké ceny Radeonů RX 580 a 570 na trhu. V druhé polovině července už to vypadalo, že se situace začíná stabilizovat díky tomu, že ceny „mincí“ padaly a obtížnost (a tedy rentabilita) se s množstvím těžařů výrazně zmenšila. Vypadá to ale, že by se problémy mohly vrátit s uvedením Radeonu RX Vega. Od toho se na základě testů karty Frontier Edition nečekala velká atraktivita, ovšem podle aktuálních informací má nakonec mít pro Ethereum podstatně vyšší výkon. Hrozí tak, že s ním horečka propukne opět, což by zase mohlo vést k nedostupnosti pro běžné uživatele.

Tato zpráva se nejdřív objevila na fóru obchodu Overclockers UK, kde zaměstnanci občas píší některé informace o nadcházejících produktech. Testy Radeonu Vega Frontier Edition dosud indikovaly těžící výkon někde do 30–38 MH/s (milionu hashů za sekundu), což je nejvýš o polovinu lepší než na výrazně levnějším Radeonu RX 580. Podle zaměstnanců Overclockers UK má ale Vega mít v době uvedení výkon až 70–100 MH/s na jednu kartu, což dle jejich slov vyvolává obavy, aby těžaři všechny karty neskoupili pro sebe během pár minut a učinili je nedostupnými pro hráče.

Informace o vysokém výkonu v těžbě Etherea na fóru Overclockers UK Informace o vysokém výkonu v těžbě Etherea na fóru Overclockers UK

To by samozřejmě mohla být jen snaha spustit paniku a před vypuštěním dotlačit zájemce k předobjednávkám, jelikož OC UK je v prvé řadě byznys. Podobnou informaci ale údajně nezávisle dostal i web VideoCardz. Podle něj údajně před navýšením těžícího výkonu a s tím spojenými riziky (kromě nedostupnosti pro primární zákazníky těžaři také karty více reklamují a po prasknutí bubliny zaplavují bazary) své partnery varovalo samo AMD.

Výše zmíněné vysoké číslo se má údajně týkat Radeonu RX Vega 64, podle VideoCardz je ale hodnota nižší než 100 MH/s (rozsah asi může záviset na optimalizaci softwaru). Důvod, proč má být rychlost násobně vyšší než u Frontier Edition, má vězet v změnách ovladače provedených v některé z nových verzí, které ale asi ještě nebyly vydány. Architektura Vega má zhruba 40 nových instrukcí, přičemž v slajdech je zmínka, že některé (XAD_U32) mají být užitečné pro hashování. Kompilátor shaderů a OpenCL jader mohl tuto instrukci až nyní začít používat pro pro kód minerů, což by výkon teoreticky mohlo zvýšit, aniž by se to dříve projevilo se starším ovladačem na kartě Vega Frontier Editon.

MMF24

Rychlost těžby Etherea (MH/s) na některých GPU (Zdroj: TechSpot) Rychlost těžby Etherea (MH/s) na některých GPU (Zdroj: TechSpot)

VideoCardz ale varuje, že čísla o výkonu zatím není jak ověřit a tak je třeba je brát s rezervou. Ovšem informace, že „hype“ má být interně šířen přímo z AMD, je prý z dobrého zdroje, Overclockers UK zase uvádí, že ji má od insidera z firmy vyrábějící karty. Také toto údajné zrychlení nevztahujte na herní výkon. I ten by zrání ovladačů u nové architektury mělo zlepšovat, ale herní grafika funguje komplexněji než relativně jednoduchý kód těžících algoritmů, a tedy nárůsty z jednotlivých změn nemohou být tak masivní.

Každopádně pokud se dvojnásobné nebo lepší MH/s proti nynějšímu výkonu na Frontier Edition potvrdí, hrozí, že AMD a výrobci karet nebudou schopní uspokojit poptávku a karet bude pro hráče nedostatek. U těchto highendových modelů bývá přitom často zásoba nedostatečná i za běžných okolností. Zajistit, aby se k Vegám dostali i oni, byl údajně účel bundlů Radeon Packs, jenže i ty cenu karet pro hráče navyšují, pokud nevyžije některou ze slev. A zdražení o 100 dolarů ani nemusí těžaře odradit, vzhledem k tomu, za jak nadsazené ceny se prodávají Polarisy. Výrobcům karet ani AMD se tak asi případnému obnovení těžící mánie zabránit nepodaří, bude-li Vega 56/64 pro zlatokopy opravdu aktraktivní.