Hlavní navigace

Nové Sandy Bridge-E se starým značením Core i7?

19. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vydání procesorů Intel Sandy Bridge-E je sice stále ještě daleko, ale již nyní se spekuluje o tom, jaký název nové modely ponesou. Možná už někteří z vás čekají, že konečně Intel zvýší číselnou řadu a vydá něco jako Core i9, o kterém se mluvilo již před dvěmi lety. Podle všeho se však značení nezmění a nejvýkonnější procesory stále ponesou název Core i7.

Intel Sandy Bridge-E

Ptáte se, proč to tak zůstane? Napadá mne snad jen to, že se Intel snaží zachovat rozdělení, kdy pod Core i7 patřily vždy nejvýkonnější procesory, a tak chce zachovat tradici. Zda je to správné řešení, nechám na vás.

Ještě si připomeňme informace o high-endu, který by měl být vydán ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku. Na trh přijdou prvně dva šestijádrové a jeden čtyřjádrový model. Šestijádra budou mít odemčený násobič, poběží na frekvencích 3,3 GHz a 3,2 GHz a obsahovat budou 15 MB a 12 MB vyrovnávací paměti. Částečně odemčené čtyřjádro poběží na frekvenci 3,6 GHz a obsahovat bude 10 MB vyrovnávací paměti. Všechny jsou určeny pro základní desky s paticí LGA 2011 a čipovou sadou Intel X79.

CS24

Podle slov Intelu budou Sandy Bridge-E představovat 1–2 % jejich výroby, respektive dodávek desktopových procesorů v druhé polovině roku 2011 a současné Sandy Bridge dokonce polovinu dodávek. Vypadá to tedy, že druhá polovina tohoto roku bude nabitá novinkami v oblasti procesorů a můžeme jen čekat na to, jak dopadne souboj AMD versus Intel.

Zdroj: X-bit labs