Hlavní navigace

Nové smartphony Lenovo včetně špičkového Vibe Z2 (foto a první dojmy)

27. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejprve se počítá se třemi řadami a celkově čtyřmi modely smartphonů, ale portfolio se prý velmi brzy rozšíří. Lenovo je největším výrobcem počítačů na světě a ve smartphonech zatím na čtvrtém místě (po koupi Motoroly od Googlu).

Smartphony Lenovo jste si u nás mohli pořídit i dříve, z tzv. šedého dovozu, nad kterým nemělo Lenovo kontrolu a u kterých nebyla 100% jistota s kompatibilitou nebo českým prostředím. Lenovo také celou akci pojalo jako „konec šedé eminence“.

Čtveřice smartphonů pro začátek

Řadu A reprezentuje základní smartphon Lenovo A536 s úhlopříčkou 5", rychlými daty HSPA+ a nízkou cenou 3 999 Kč. Řada S má zatím dva zástupce: kovový S860 pro pány a plastovější S850 pro dámy (i když rozdělení je spíše podle barev). S860 má podle Lenova vydržet až tři dny na jedno nabití s akumulátorem o kapacitě 4 000 mAh.


 

Nad všemi stojí Lenovo Vibe Z2 Pro (neboli K920) s šestipalcovým displejem, rozlišením 1440 × 2560 px (2K), výkonným procesorem Snapdragon 801 a třemi gigabajty operační paměti. Cena 17 999 Kč ovšem atakuje nejdražší konkurenční smartphony a dává jasně najevo, kam Lenovo míří.


 

Podrobné parametry jsme zveřejnili v samostatné novince, takže teď hlavně fotky a první dojmy, protože jsme si všechny telefony už stihli osahat.

Všechny u nás prodávané telefony Lenovo jsou dvousimkové, přičemž mají na boku jediný společný šuplík. Výjimku by samozřejmě tvořily smartphony pořízené u operátorů – pokud by se s Lenovem dohodli na prodeji, jistě by nabízeli jen „jednosimky“.

 

Lenovo A536 je hodně plastový a má jen TN displej, ale zase slušnou výbavu. Některé další modely řady A budou mít IPS. Řada A je hodně zaměřená na poměr ceny a výkonu.

S850 a S860 se hodně liší. S850 má skleněný povrch, který si snadno zapatláte, ale je lehký a má lepší fotoaparát. Zato S860 je poctivý kov (o 50 g vyšší hmotnost) s pořádným akumulátorem, přitom stojí jen o 500 Kč více. Vlajková loď Lenovo Vibe Z2 Pro má tělo také z broušeného kovu.


6" je v ruce docela znát, nicméně Vibe Z2 Pro je kovový, tenký a lehký | Zadní fotoaparát je mírně vystouplý

Všechny podporují rychlá data LTE, ovšem podle informací získaných přímo na tiskovce mají smůlu zákazníci Vodafonu. Jeho frekvence podporovány nejsou. Android verze 4.4 KitKat je také příjemnou zprávou, cokoliv nižšího bychom museli kritizovat. Rychlost vydávání updatů ale ukáže až čas. Nadstavba bude mj. obsahovat tyto aplikace:

Smartphonů s normálnější úhlopříčkou 4,3–4,5" jsme se nedočkali, ale šušká se o příchodu „mini“ verzí. Lenovo pojalo obří úhlopříčky také s nadsázkou, když je lidi chtějí​…

CS24

Podrobné parametry: Lenovo začne v Česku oficiálně prodávat smartphony. Zatím jen čtyři. Které a za kolik?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.