Hlavní navigace

Nové těžební stroje pro Bitcoin. KnCMiner Jupiter a Saturn s 28nm čipy ASIC

20. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čerstvě vzniklá švédská společnost KnCMiner chystá na září nové Bitcoin minery Jupiter a Saturn. Oba jsou postavené na 28nm ASIC čipech, což zaručuje vysoký hash rate při relativně nízké spotřebě.

Stroje postavené na čipech ASIC (Application-specific integrated circuit), které jsou na rozdíl od klasických mnohoúčelových procesorů navrhovány a vyráběny obvykle jen pro jeden úzce specializovaný program, jsou trendem, který se v oblasti těžby Bitcoinu objevil v tomto roce.

Zatímco v začátcích se Bitcoin těžil výhradně na běžných procesorech a grafických jádrech, postupem času se náruživí „velkotěžaři“ přesunuli na specializované stroje postavené na programovatelných hradlových polích (FPGA, Field Programmable Gate Array). Tyto obvody navrhnuté pro konkrétní účel mnohonásobně překonávají těžební schopnosti CPU a jsou srovnatelné s GPU, avšak při značně nižších požadavcích na napájení.

Hon za větším výkonem neustále pokračuje a to především při stále vysoko se držících hodnotách této internetové měny (momentálně 1 BTC za 107 USD). Logickým krokem je tedy přechod na stroje postavené na čipech ASIC.

KnCMiner Saturn

KnCMiner momentálně nabízí k předobjednání dva modely. Méně výkonný Saturn je schopný počítat minimálně 175 Giga hashů za sekundu. Je vybaven 500W zdrojem a vodním chlazením. Jeho celkové rozměry jsou 160 × 160 × 100 mm a jeho hmotnost činí 3 kg. Prodává se za cenu 3795 USD.

Výkonnější Jupiter má rozměry 160 × 160 × 200 mm a váží 4 kg. Z hlediska hardware jde prakticky o dva Saturny, přičemž stroj dosahuje výkonu 350 GHash/s s maximálním odběrem 1000 W. Jeho cena je 6995 USD. Oba systémy používají modulární design a jsou do budoucna rozšířitelné.

KnCMiner Jupiter

Jupiter od KnCMiner se tak stává druhým nejvýkonnějším komerčně dostupným Bitcoin minerem současnosti. Prvenství patří stále společnosti ButterflyLabs a jejímu BitForce Mini Rig SC s výkonem 500 GHash/s (65nm ASIC čipy). Jeho cena je však už 22 484 USD. Jelikož druhý nejvyšší model od BUTTERFLYLABS je BitForce 50 Miner s výkonem 50 GHash/s a cenou 2 499 USD, vyplňují modely od KnCMiner mezeru na trhu. KnCMiner však v současnosti pracuje i na menším a méně výkonném modelu s názvem Mars. 

KnCMiner Mars

I když jsou ceny z pohledu nezúčastněného pozorovatele značně vysoké, je potřeba si uvědomit, že při svém výkonu a současné tržní ceně Bitcoinu si na sebe můžou vydělat už za několik dní. Vše samozřejmě závisí na umělém matematickém problému, který chrání bitcoinové transakce a limituje maximální počet vytěžených Bitcoinů. Jeho složitost stoupá každých 14 dní.

KL24

Hodnota BTC ve srovnání s americkým dolarem za poslední rok (zdroj blockchain.info) 

Zdroj: techpowerup.comkncminer.com

Byl pro vás článek přínosný?