Hlavní navigace

Nové úsporné miniprocesory: Atom

3. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Intel Atom bude novou značkou pro rodinu nízkoenergetických procesorů navržených pro internetová přenosná zařízení (MID) a třídu jednoduchých a cenově dostupných na internet zaměřených počítačů, jež přijdou na trh ještě v tomto roce.

Značek není nikdy dost, a tak se objevuje i logo Intel Centrino Atom u procesoru pro MID platformu, který se skládá z vícero čipů a nabízí tak dle Intelu nejlepší výkon pro kapesní zařízení.

Nová loga malých a úsporných procesorů Intel

Intel® Atom™ processor Intel® Centrino® Atom™ processor technology

Procesor Intel Atom je založen na kompletně nové mikroarchitektuře navržené speciálně pro malá a nízkoenergetická zařízení a přitom si zachováví kompatibilitu s instrukční sadou Core 2. Návrh obsahuje podporu více vláken a celý tento čip měří méně než 25 mm2. Jedná se tedy o nejmenší a energeticky nejúspornější procesor, jaký Intel kdy vyrobil.

Tyto čipy, dosud známy pod kódovými jmény Silverthorne a Diamondville, jsou vyráběny 45nm high-k výrobním procesem a mají TDP stanoveno mezi 0,6 až 2,5 watty. Nejvyšší frekvence by měla dosahovat 1,8 GHz.

Hi-res fotka Intel Atom (48 MB ZIP):

CS24

Intel Centrino Atom Processor Technology
Procesorová tehcnologie Intel Centrino Atom byla dosud známa pod kódovým označením Menlow a má zastupovat to nejlepší od Intelu pro tzv. MID zařízení. Technologie Intel Centrino Atom zahrnuje miniprocesor Intel Atom, nízkoenergetický čip s integrovanou grafikou a bezdrátový přijímač. 

Zdroj: Intel

Autor článku