Hlavní navigace

Ode dneška lze bezbolestně změnit operátora. Jsou i další výhody

Sdílet

Zdroj: PublicDomainPictures / Pixabay

Dnes vstoupila v platnost loni navržená a schválená novela zákona o elektronických komunikacích, která přináší spotřebitelům několik výhod a zároveň nastavuje přísnější pravidla pro operátory. Ač se mluví jen o těch mobilních, platí obecně pro všechny poskytovatele služeb elektronických komunikací. Tedy i pro firmy poskytující internet či televizi.

Co je nového? Hlavní změnou je „likvidace“ úvazků. Doposud se při předčasném ukončení smlouvy sjednané na dobu určitou platila pokuta ve výši až 20 % zbývajících měsíčních plateb. Nově se již nebude platit žádná pokuta, pokud smlouva trvá alespoň tři měsíce. Pokud je kratší, pokuta bude jen 5 %. Platí to také pro všechny staré smlouvy, nejen ty nové uzavřené 1. 4. 2020 a později.

Zkracuje se doba přenesení čísla mezi operátory z 10 na 2 dny. Zavádí se také tzv. one-stop shop. Při změně operátora a přenosu čísla budeme komunikovat pouze s novým operátorem, ten sám vyřídí administraci s vaším původním. Přenesení čísla musí být pro spotřebitele bezplatné, dříve si za to někteří operátoři (virtuální) nechali platit.

Spotřebitel nově může při přenosu čísla požádat původního operátora o vrácení kreditu z předplacenky. Tento úkon může být placený, operátor ale musí poplatek jasně definovat ve smlouvě/ceníku a musí odpovídat skutečným nákladům, které mu tím převodem vznikly.

KL24

ČTÚ je pověřen, aby vytvořil nezávislý srovnávač mobilních tarifů. Spustit jej musí do devíti měsíců od nabytí účinnosti zákona, tedy do konce letošního roku.

Zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?