Hlavní navigace

Novell prodán za 2 miliardy, patenty míří k Microsoftu

23. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Známá technologická společnost Novell odsouhlasila akvizici a její aktivity převezme Attachmate Corporation. Tato firma je pro změnu úplně neznámá, ale Novellu nabídla 6,10 USD za akcii, celkem tedy 2,2 miliardy dolarů. To je o 28 % více, než byla včerejší tržní hodnota Novellu. Tisková zpráva navíc zmiňuje, že některé intelektuální vlastnictví padne do rukou CPTN Holdings, konsorcia několika společností, které vede Microsoft. Cena je 450 milionů dolarů.

Zatím se příliš neví, co si od těchto machinací slibovat. Když podobně zaměřený Sun koupil Oracle, spoustu aktivit po čase zrušili. Trpí hlavně svobodný software. V open-source má však prsty i Novell. Před lety vzal pod svá křídla SUSE, jednu z významných linuxových distribucí a jejím vývojem dával hodně i zpět komunitě. Také se staral o projekt Mono, což je otevřená implementace .NET Frameworku od Microsoftu. A hlavně před čtyřmi lety podepsal Novell s Microsoftem patentovou dohodu a úzkou spolupráci. Výsledkem byla lepší interoperabilita s produkty Microsoftu, i když to zapřísáhlá open-source komunita nerada viděla, protože projekty byl „nečisté“.

Když teď budou některé patenty v rukou Microsoftu, utne podporu v linuxových systémech? Až bude obchod dokončen (potrvá zřejmě měsíce) a situace bude jasnější, ještě se k tématu určitě vrátíme.

Zdroj: Novell

Autor článku