Hlavní navigace

Novinka: Google Chrome 5 ruší http:// v adrese

19. 4. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Číslo verze prohlížeče Google Chrome se mění snad nejrychleji ze všech prohlížečů na trhu, momentálně probíhají práce už v pořadí na páté verzi. Co nového vývojáři chystají?

Prohlížeč přinese podporu geolokace, tedy předání aktuální pozice uživatele webové stránce, na základě IP adresy, přesněji pomocí signálů z bezdrátových sítí, mobilních sítí nebo přímo GPS, je-li na daném zařízení dostupné. Lokaci využije řada stránek od online map po vyhledávače k poskytnutí relevantnějšího obsahu.

Chrome se lépe integruje se systémem Windows 7 využitím náhledů na hlavním panelu: jeden pro každý panel. Vývojáři se postarají i o případy, kdy mají uživatele otevřeno velké množství panelů a náhledů je tak příliš moc.

Novinek se dočkají také doplňky. Jednak bude jejich plná podpora uvedena i pro operační systémy GNU/Linux a Mac OS X, zvýší se i jejich možnosti. Kupříkladu díky takzvanému history API budou moci manipulovat a přistupovat k historii navštívených stránek.

Potěšeni budou také ti, kdo prohlížeč využívají na několika zařízeních: synchronizovat se budou nejenom záložky, ale také témata, hesla a údaje pro automatické vyplňování formulářů. Nejistá je možnost synchronizace doplňků, otevřených záložek a zadaných webových adres, která se možná objeví až v Chrome 6.

Pátá verze Google Chrome si také poradí s flashovými animacemi bez nutnosti instalovat Adobe Flash Player zvlášť: bude integrován přímo do prohlížeče - díky tomu se prohlížeč postará i o jeho automatickou aktualizaci a tedy prevenci proti bezpečnostním trhlinám. Dle informací bude do prohlížeče interně zabudována i podpora PDF souborů.

S podporou návrhu WebGL standardu představeného Mozillou a Khronos Group umožní webovým stránkám využít výkonu grafické karty k tvorbě interaktivního 3D obsahu, kupříkladu k graficky bohatým online hrám.

Vývojáři nově do vývojové verze implementovali další menší vylepšení: v adresním řádku se nyní nezobrazuje část "http://", což má adresu učinit přehlednější a méně matoucí, zejména pro méně zkušené uživatele. U řady pokročilejších však nová vlastnost vyvolala spíše záporné reakce. Pro zachování kompatibility však při kopírování adresy do schránky Chrome "http://" doplní, pokud je použit jiný protokol (například "https://" nebo "ftp://"), v adresním řádku se zobrazí.

CS24

Zdroj: CNET