Hlavní navigace

Novinky: avast! Free Antivirus 5.0, Firefox 3.6, ICQ 7 a další

23. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

avast! Free Antivirus 5.0 CZ - Oficiální stránka

Český antivirus avast! chrání již přes 100 milionů počítačů po celém světě. Tato popularita je zasloužená, neboť jej můžete pro domácí a nekomerční účely používat zcela zdarma, našince pak potěší přítomnost české lokalizace. Avast! vyhrál mnoho ocenění a pravidelně se velmi dobře umisťuje v různých testech. Pátá generace se slavnostně vyklubala na svět s kompletně novým logem, sloganem be free a tváří radikálně změněnou k nepoznání. Bohužel se ještě nestihly připravit všechny překlady, lokalizační balíčky pro antivirus, včetně českého, si proto musíte stáhnout až po instalaci přímo z nastavení aplikace. 

Antivirové a antispywarové jádro, tedy základní stavební kámen avastu, má podle tvůrců zaznamenat a zlikvidovat více hrozeb než kdy dřív. V tom mu také pomůže nový heuristický engine, který by měl odhalit i dosud neznámé viry a malware. Pokud avast! na nějakou breberku narazí, podrobí ji testu v emulátoru, kde nemůže napáchat žádné škody. K řadě bezpečnostních štítů se přidává další, tentokrát behaviorální. Správně hádáte, že monitoruje počítač a blokuje nestandardní zásahy do systému.

Nevyhnuli jsme se ani množství optimalizací, díky kterým aktualizační proces využívá méně systémových prostředků. Jestliže vlastníte vícejádrový procesor, můžete jásat, protože avast! konečně dokáže rozložit zátěž během skenování na všechna jádra, čímž celý test mnohdy výrazně urychlí.

Mozilla Firefox 3.6 CZ - Oficiální stránka

Mozilla má trochu nepříjemný zlozvyk - naplánované datum vydání svých produktů nedodržuje, protože se jí do cesty většinou postaví různé problémy. I vydání Firefoxu 3.6 postihlo několik odkladů, původní optimistický plán přitom hovořil o dokončení někdy v průběhu listopadu uplynulého roku, zatímco dnes se nacházíme prakticky na konci ledna. Přestože se jedná jen o minoritní vydání, čekání na něj se vyplatilo, minimálně stávajícím uživatelům. Poměrně velké snahy o optimalizaci nám zajistily rychlejší odezvu uživatelského prostředí a rychlejší start samotného prohlížeče. Nemělo by docházet ani ke zpomalování aplikace způsobenému fragmentací databázových souborů knihovny SQLite.

Teď přejděme k něčemu, co potěší širší publikum. Aby nebylo používání Firefoxu stále stejné a jednotvárné, vyvinula Mozilla lehké motivy vzhledu nazvané Personas (viz například obrázek níže). Vypadají docela efektně a pro jejich aplikaci není nutné restartovat prohlížeč. Při vyplňování formulářů nyní prohlížeč nezobrazuje pouze položky se stejným počátečním písmenem, ale snaží se inteligentně navrhnout i jiné položky z historie. Pokud jste například dříve někde vyhledávali výraz "Mozilla Firefox", nabídne vám Firefox stejný výraz, i když zadáváte třeba jen "Firefox".

Lepší bezpečnost při prohlížení Firefox 3.6 zajistí oznámením o používání staré a nebezpečné verze pluginu, typickým příkladem je například notoricky známý flash. Svým způsobem jde o přelomovou záležitost, která pomůže nevědomým uživatelům používat aktuální a bezpečné verze pluginů. Za tuto iniciativu si, myslím, Mozilla zaslouží ocenění. Doufejme, že tím pomůže známý nešvar odstranit a uživatelé nebudou upozornění pouze ignorovat.

ICQ 7 CZ - Oficiální stránka

V České republice stále populární kecálek ICQ se vydává cestou k sociálním sítím. Pokud jste viděli screenshoty z chystaného Windows Live Messengeru, nejspíš se nového ICQ neleknete. Seznam kontaktů vývojáři sladili opět do zelena, barvy ale můžete změnit pomocí nabídky v záhlaví okna; podobným způsobem to má zařízené již zmiňovaný komunikátor od Microsoftu. Abych se ale vrátil k propojení se sociálními sítěmi - kontakty v okně dostaly svůj vlastní panel, přepnutím do druhého  panelu se vám zobrazí kanál, který agreguje novinky ze sítí Facebook, Twitter a z dalších.

Tím výčet novinek v podstatě končí, i když samozřejmě můžete při používání programu narazit na různé maličkosti, například na nástroj pro snadné sdílení obrázků. ICQ jinak nabízí standardní funkce, od chatování, přes hovory až po zasílání SMS do všech sítí zdarma. Vývojáři se snažili program zoptimalizovat, což poznáte už během instalace, která trvá skoro o polovinu kratší dobu ve srovnání s předchozí šestou generací ICQ.

Recenze: ICQ 7: zbrusu nová verze, s Facebookem či Twitterem
K tématu
: ICQ bude možná prodáno do Ruska
Mohlo by vás zajímat: Windows Live Messenger: vyměníte ICQ?

AeroCalculator EN - Oficiální stránka

Kalkulačka je obsažená ve Windows již od pradávna a nějak zásadně se nemění. Viditelná změna přišla de facto až s Windows 7. Obří komunita však v podstatě vždy zaručuje, že se někdo pustí do práce a napraví, co se mu na Windows nelíbí. Někoho třeba mrzí, že kalkulačka málo využívá tolik líbivé Aero. AeroCalculator, jak vidíte na obrázku níže, tento nedostatek napravuje mírou vrchovatou. Možná až moc, protože průhlednosti podléhají také popisky tlačítek, na světlém pozadí tedy můžete mít problém s rozpoznáním jednotlivých tlačítek. Protože se s tímto problémem autor pravděpodobně ještě bude snažit vypořádat, lze nyní AeroCalculator doporučit spíše jen fanatikům zbožňujícím Aero.

COMODO Internet Security Free 4.0 Beta EN/CZ - Oficiální stránka

Ještě jednou se vrátíme k bezpečnostním programům, protože to, co na nás chystá společnost COMODO, by se jednoduše přehlížet nemělo. Připravuje se totiž nová řada zdarma dostupného bezpečnostního balíku COMODO Internet Security. Současná fáze vývoje se okolnímu světu příliš neotevřela, přesto si betaverzi můžete stáhnout po registraci na oficiálním fóru. Na ovládání programu se prozatím nic moc nezměnilo, zato v jednotlivých prvcích zabezpečení ano. Firewall postihla pouze změna některých hodnot ve výchozím nastavení, antivirus zase lépe detekuje a odstraňuje hrozby.

Největší změny doznal ochranný modul Defense+, který byl obohacen o tzv. sandbox. Pokud COMODO Internet Security narazí na potenciálně nebezpečnou aplikaci a spustí ji v tomto režimu, nemůže tato aplikace žádným způsobem poškodit systém, neboť poběží ve virtualizovaném prostředí. V balíku se nachází český překlad určený pro předchozí řadu COMODO Internet Security, který přirozeně s touto betaverzí příliš kompatibilní není.

Recenze starší verze: Comodo Internet Security: firewall s antivirem v jednom balení

CS24

Notepad GNU 2.2.8.27 EN - Oficiální stránka

Výchozí Poznámkový blok v operačním systému Windows, to je jednoduchost sama. V některých případech se hodí, pokud ale vyžadujete více funkcí, musíte se ohlédnout po alternativě. Jeden z nejlepších alternativních poznámkových bloků se nazývá Notepad++, v tomto případě název mluví za vše. Neztrácí se ani český PSPad, taktéž komplexní a velmi užitečný nástroj. Pokud ale hledáte něco jednoduššího, zkuste Notepad GNU. Očíslované řádky a zvýraznění syntaxe zní lákavě, obzvlášť když se k těmto funkcím nenabaluje až zbytečně mnoho dalších.

Další novinky, které byste neměli minout: