Hlavní navigace

Novinky: AVG 8.5, MusicBee a další

7. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

AVG Anti-Virus Free 8.5 EN - Oficiální stránka

Známý český antivirus AVG asi netřeba nějak dlouze představovat. Souběžně s placenou variantou přišla i zdarma dostupná, nová verze 8.5. Ta vás ochrání před viry a spywarem, v reálném čase samozřejmě. Podobně zkontroluje prohlížené webové stránky, zda na nich nečíhá nějaké nebezpečí. I přes tuto relativně chudou základní výbavu má instalační soubor neuvěřitelných takřka 60MB. Za pokročilé obranné funkce byste si museli připlatit.

Jednou z takových funkcí je zcela nový modul zabezpečení identity. Identitou firma Grisoft tentokrát myslí vaše osobní údaje uložené v počítači - tedy přístupová jména a hesla, čísla bankovních účtů, atd. Jinak se AVG více méně drží zajetých kolejí. Za své peníze kromě výše zmíněného dostanete také firewall a účinnější ochranný mechanismus, který dohlédne i na stahování a komunikaci přes různé kecálky. Navíc rozpozná zákeřné rootkity.

RVM Integrator 1.6 EN - Oficiální stránka

Integrace vydaných aktualizací (klidně i celého Service Packu) a programů pro Windows přímo do instalačního média ušetří moře času při jejich rutinním instalování v novém systému. Pro vytvoření takového instalačního média se často používá známý nLite (a jeho ekvivalent pro Vistu nazvaný vLite). RVM Integrator však staví k integraci updatů docela jinak: neinstaluje je, ale natvrdo přepisuje starší soubory novými právě z dodaných aktualizací. Samozřejmě se nabízí otázka, nakolik taková instalace bude fungovat. Podle ohlasů funguje, ti pokročilejší si tak mohou zkusit opět trochu zaexperimentovat. V nové verzi autor opravil pár chyb a udělal pár změn v jádru programu.

Přečtěte si také: UBCD4Win: bootovací flashdisk a DVD s Windows

MusicBee 0.2 RC1 EN - Oficiální stránka

Vlastníci rozsáhlých hudebních sbírek ve formátu MP3 - nebo jiném - se neobejdou bez pořádného přehrávače s knihovnou médií. Takovému Songbirdu by vyrůstající konkurence v podobě MusicBee mohla pěkně zatopit. Uživatelské rozhraní nepředstavuje žádnou revoluci a v podstatě ani inovaci, neboť je rozděleno do několika běžných částí, v nichž si postupně vyberete žánr, interpreta a nakonec album samotné. (Ano, složky program automaticky sleduje, změny se ve do vaší knihovny promítnou skoro okamžitě.) Na druhou stranu, na tom už jednoduše není moc co vymýšlet.

Daleko zajímavěji zní informace, že MusicBee umí konvertovat hudební CD, vytvářet dynamické playlisty s vlastními pravidly, vyhledávat v internetu obaly alb a texty písniček, propojit se s vaším profilem ve službě Last.fm a k tomu všemu ještě zvládne synchronizaci s MP3 přehrávačem. Velmi slušnou výbavu tohoto katalogizačního přehrávače zkrátka nelze zpochybnit. První kandidát na ostrou verzi přirozeně opravil pár chyb. Autora projektu prozatím chválím, MusicBee vypadá slibně. Teď už jen doufejme, že zůstane nadále šířené zdarma.

Mozilla Firefox 3.0.7 CZ - Oficiální stránka

Po měsíci jsme se dočkali tradičního opravného vydání internetového prohlížeče od Mozilly. Pro připomenutí - třetí Firefox přišel mimo jiné s inteligentním adresním řádkem, přidáváním záložek jedním klepnutím (záložky lze též oštítkovat) a také s plným zvětšování stránek. Tvůrci neopomněli ani bezpečnostní hledisko a provedli doslova viditelná vylepšení (při vstupu na nebezpečnou stránku dostanete výstrahu, kterou přehlédnete jen těžko, atp.). Inovací prošly i další součásti, počínaje správcem stahování, přes správce doplňků (těmi se dá aplikace rozšířit o různé funkce) a integrací s rodičovskou kontrolou Ve Windows Vista konče.

V této opravné verzi lidé z Mozilly ošetřili několik kritických bezpečnostních chyb a zároveň vylepšili stabilitu Firefoxu. Vyřešen byl i problém s neaktivní nabídkou "Soubor" po vytisknutí stránky, stejně jako záhadné mizení cookies. Povedlo se i dále navýšit celkový počet lokalizovaných verzí o další tři. Co se týká vývoje Firefoxu 3.1, tak nás v tomto měsíci ještě čeká třetí beta. Poté už se však budeme bavit jen o Firefoxu 3.5. Vývojáři se rozhodli nástupce současné generace takto číselně povýšit ze zřejmého důvodu: novinek v chystané ohnivé lišce bude o dost víc, než se původně plánovalo.

Recenze: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem

Opera 9.64 CZ - Oficiální stránka

O internetovém prohlížeči z Norska jsme v poslední době slyšeli hlavně v souvislosti s podáním žaloby jejích autorů na Microsoft. Výsledkem možná bude, že se v evropských vydáních Windows rovněž objeví alternativní prohlížeče, nejen Internet Explorer. Do sporu se už také stačil zamíchat Google i Mozilla. Jak EU rozhodne se nicméně dozvíme až někdy v budoucnu.

Zpět k browseru samotnému. Opera v základu - na rozdíl od ohnivé konkurence, kde přichází ke slovu mocné doplňky - obsahuje spoustu pokročilých funkcí, jako gesta myší, rychlý přístup k záložkám, správce relací či dokonce hlasové ovládání. V balení Norové dodávají například i emailového a IRC klienta. Pokročilý správce stahování leckoho poněkud překvapí, protože si poradí i s torrenty. Funkce Opera Link umožňuje velmi užitečnou synchronizaci záložek, Rychlého přístupu, lišty s vlastním obsahem, historie a vlastních poskytovatelů vyhledávání.

Poslední vydání jednak odstraňuje kupu chyb a bezpečnostních problémů, za další přidává podporu ochranných technologií DEP (Data Execution Prevention, najdete ji ve Windows XP SP2 a novějších) a ASLR (Address Space Layout Randomization, tu pro změnu obsahuje Windows Vista).

Recenze: Nová Opera 9.6: rychlejší maily a pohodlnější čtení

Advanced Launcher 1.41 EN - Oficiální stránka

Snaha přijít s nějakým příjemný, rychlým způsobem, jak spouštět programy, vývojáře neopustila ani po uvedení Windows Vista s jejich inovovanou nabídkou Start, která již poskytuje rychlé vyhledávání mezi programy. Na prakticky stejném principu - tedy psaní počátečních písmen názvu aplikace - pracuje i oblíbené Launchy.

Advanced Launcher to však zkouší jinak. Vytvoří vám na ploše libovolný počet kompletně upravitelných toolbarů. Můžete je také umístit do oznamovací oblasti, pokud vám to tak nevyhovuje. Do každé lišty přitom lze přidat nejen programy, ale i odkazy na webové stránky, emailové adresy, složky nebo příkazy.

Mohlo by vás zajímat: Lepší navigace a spouštění programů nejenom ve Windows XP

MMF24

MaxTo 9.02.1 EN - Oficiální stránka

Napadá vás, k čemu by vám byla obrazovka rozdělená na několik částí? Napovím - maximalizujete okno a ono se nezvětší přes celý monitor, nýbrž pouze ve vyznačeném sektoru. Považujete to za příjemný nápad? Pak vyzkoušejte miniaturní prográmek MaxTo. Jednoduše si v něm po celém pracovní ploše přidáte horizontální a vertikální rozdělovače, jak vám bude po chuti. Největší využití tato aplikace patrně najde na širokoúhlých LCD. Tam je obvykle zbytečné mít například internetový prohlížeč maximálně roztažený, když většina webových stránek zabírá na šířku daleko méně místa. Věřím, že zbylý prostor v každém případě už nějak využijete. MaxTo běží i na 64bitových systém a vyžaduje přítomnost rozhraní .NET Framework.