Hlavní navigace

Novinky: AVG Anti-Virus Free 2012, TrueCrypt 7.1 a další

2. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

AVG Anti-Virus Free 2012 CZOficiální stránka

Původně malá česká firma Grisoft se průběžně vyvíjí a s novou produktovou řadou bezpečnostních vypustila z názvu konkrétní číslo verze. Od nynějška se situace zpřehlední a tak, jako u většiny konkurentů, budou produkty používat rok jako ukazatel stáří aplikace. Pro nás to znamená, že se s aktualizovanou řadou ávégéčka budeme setkávat jedenkrát za rok. Na druhou stranu se těžko dočkáme převratných novinek, když už jsou všechny štíty na svém místě. Vybalancovat zdarma dostupnou a placenou edici antiviru, tak, aby byly spokojené obě skupiny uživatelů, není žádná sranda. A když se to povede, v neplaceném programu se posléze revolučních změn prakticky nedočkáme.

AVG Anti-Virus Free 2012 tato očekávání naplňuje v nejlepším slova smyslu. Základní ochrana postačí všem běžným lidem, kteří se po internetu pohybují. Prakticky na ní není co vylepšovat, ovšem až na stávající schopnosti. Máme tu antivirové jádro, jež vyčmuchá i spyware. Máme tu ochranu e-mailové komunikace, která odfiltruje podvodné i nevyžádané zprávy. Rootkitům AVG také nedá šanci. LinkScanner dokonce kontroluje weby. Můžeme zadarmo chtít víc? A hlavně, vyplatí se vůbec investice do placené edice antiviru AVG?

TrueCrypt 7.1 CZOficiální stránka

K čemu slouží šifrování, popisovat nemusíme. Ti z vás, kteří již v životě potřebovali ochránit nějaká citlivá data před venkovním světem, pravděpodobně budou TrueCrypt znát. S tímto populárním a dost možná nejlepším nástrojem ve své kategorii svá data ochráníte na sto způsobů. Pokud se inkriminované soubory neroztahují přes většinu terabajtového disku, lze využít virtuální disk. Ten se na vašem fyzickém disku bude navenek tvářit jako jeden normální soubor, takže si jej vezmete s sebou i na flashdisku. Případný zloděj by musel překonat silné šifrování, případně překážku ve formě hesla a odemykacího souboru. TrueCrypt si navíc také můžete s sebou brát, poněvadž se nemusí bezpodmínečně instalovat. Podpora mnoha platforem je plusem.

Nic vám ale nebrání zašifrovat celý pevný disk i s Windows. Nebo flashdisk. Samozřejmě se vinou přílišného zabezpečení snadno připravíte o svá data sami. Když například ztratíte odemykací soubor, katastrofa je na dohled. Při používání TrueCrypt dbejte opatrnosti, mocný nástroj se lehce změní v noční můru. Na novějších procesorech urychlí šifrování hardwarová akcelerace. V poslední verzi programu se navzdory ročnímu čekání nic nezměnilo, jen se opravilo pár chyb.

My Computer Manager 1.3 ENOficiální stránka

Složka Počítač, dříve známá jako Tento počítač (přiznejte se, kdo jste si ještě nezvykli na odbourání zájmena tento?), je velmi speciální. A to do takové míry, že do ní nelze přidat vlastní obsah. Ať už chytnete soubor či složku, pokaždé se při pokusu o přenos vedle ukazatele myši ukáže výmluvná ikonka s přeškrtnutým kolečkem. Svým způsobem je to v pořádku, protože k ukládání uživatelského obsahu slouží běžné složky. A na přidávání zástupců na vaše oblíbené aplikace, například, slouží v Průzkumníku oblast levého postranního panelu. Alespoň ve Windows 7. Pokud přesto toužíte obohatit Počítač, zkuste přenosný prográmek My Computer Manager. Kromě jmenované složky dovedete přidat soubory nebo adresáře do Ovládacích panelů.

Ve velice jednoduchém prostředí se neztratíte, stačí, když svůj pohled upnete na dvě tlačítka ve spodní části. Add Folder přidá složku, Add File zase soubor. Pokud si vyberete složitější variantu přidávání, dostanete příležitost si zvolit vlastní ikonu a název zástupce. Případně jej budete moci spouštět s nastaveným příkazem.

FileMind QuickFix 1.0 ENOficiální stránka

Každý den po sobě vědomě i nevědomky v internetových vodách ponecháme plavat spoustu osobních dat. Dobrovolně o sobě na sociálních sítích prozrazujeme příliš mnoho, nedobrovolně z našich počítačů tahá údaje spyware a viry. Ačkoliv o tom řada lidí neví, ve fotografiích se v přidružené formě vyskytují mnohé citlivé údaje. Často přitom nejde o nevinné záznamy o snímku samotném, zejména mobilní telefony si oblíbili ukládat do něj pozici GPS. Běžně se u fotek najdou informace o použitém fotoaparátu a většinou také datum pořízení. Tyto a další údaje pak sdílíme společně s fotografiemi. Potenciální vyzrazení je na dosah, aniž byste o tom nutně měli tušení.

Všechna citlivá data by měl z obrázků vymazat FileMind QuickFix. Než se rozhodnete fotky vypustit do světa, svěřte je raději nejdříve právě tomuto programu. Originály vám uloží a odlehčené kopie s klidným svědomím odešlete na Facebook.

Free Audio Converter 1.0.0.1 ENOficiální stránka

Pamatujete si na nadstandardně schopný konvertor videa od společnosti Freemake? Přes název, který budí nedůvěru, jsme zjistili, že jde o opravdu dobrou a funkční aplikaci. Stovky podporovaných formátů splnily jeden ze základních předpokladů pro tento typ programu. Navrch jsme dostali krásné a přehledné uživatelské prostředí. Kupodivu, autoři se z vás nepokouší tahat peníze. Tento týden vypustili Free Audio Converter, na který by seděl v podstatě stejný popis jako na jeho bratříčka. Jen se nový přírůstek do rodiny nevěnuje videu, nýbrž audiu. Podporuje řadu zvukových formátů a kromě běžných převodů podporuje například spojování zvukových stop.

Vytáhne ale i zvuk z videa. Brzy k zatím celkem skromné sadě funkcí přibude i kódování audio CD a vypalování disků. Prostředí je opět maximálně jednoduché a pěkně se na něj kouká.

MMF24

POP Peeper 3.8 CZOficiální stránka

E-mailovou komunikaci si můžete hlídat různými způsoby. Buď jednou za čas otevřete svoji schránku a podíváte se, zda do ní něco nepřistálo, nebo se necháte o příchozích dopisech informovat vaším poštovním klientem. Pokud pošťáka nepoužíváte, můžete vyzkoušet nějaký notifikátor. POP Peeper ovšem nepatří k těm jednoduchým aplikacím, které se spokojí s přihlašovacími údaji k vašemu e-mailovému účtu. Podporuje všechny účty s protokoly IMAP nebo POP a dovolí vám je ochránit heslem. Primárně slouží k upozorňování, ale nové e-maily si v něm pohodlně přečtete, aniž byste museli otevírat další program nebo webovou stránku. Nezajímavé zprávy případně rovnou smažete. Pokud si s nastavením upozorňování dostatečně pohrajete, budete notifikačními schopnostmi asi mile překvapeni.

Další důležité novinky: