Hlavní navigace

Novinky: Billy, MediaMonkey 3.2.4, TapinRadio 1.21 a další

27. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Billy 1.04k Beta ENOficiální stránka

Důležitost multimédií ve světě počítačů nemusím zdůrazňovat. Microsoft se v posledních letech polepšil, jestli jste dříve museli po instalaci Windows počítač nadopovat množstvím kodeků a přehrávačů, abyste si mohli hudbu a filmy vychutnat, dnes si často vystačíte se základní výbavou operačního systému. A že už není Windows Media Player žádné ořezávátko, to vám potvrdí řada uživatelů. Chválí si obvykle propracovanou knihovnu a povedený vzhled. Pokud vyžadujete občasné přehrávání hudby a na složitou knihovnu nedbáte, poslouží přehrávač s dlouholetou tradicí rovněž docela dobře, ačkoliv mnohem skromnější Billy se v tomto uplatní možná o něco lépe. Přinejmenším tolik nezatíží váš počítač. Popravdě řečeno, takhle nízké nároky vás dnes doslova zarazí. Z paměti si ukousne maximálně pár megabajtů, běžně se zdráhá překročit hranici 2MB.

V prostém uživatelském prostředí najdete nad seznamem stop maximálně pár základních tlačítek na ovládání samotného přehrávání. Překvapivě velké množství funkcí se ukrylo do nabídek, například fronta nebo časovač pro vypnutí počítače. Jinak si ale jde svou vlastní cestou, nechce vás obtěžovat pestrobarevným vzhledem, tagy v hudebních souborech, dokonce ani ekvalizérem. Podporuje pouhopouhé tři hudební formáty (MP3, OGG a WAV) a můžete jej kompletně ovládat pomocí klávesnice. Nenechte se odradit Billyho stářím, stále funguje výborně.

MediaMonkey 3.2.4 CZOficiální stránka

Oproti Billymu stojí MediaMonkey na opačné straně barikády. Na jednoduchost si příliš nepotrpí, naopak se pyšní poměrně propracovanou knihovnou, která na požádání albům řádně doplní tagy a obrázek a celou vaši hudební kolekci přeorganizuje. Pakliže pravidelně posloucháte nějaký podcast, MediaMonkey vám jej bude automaticky stahovat. V opačném případě si projděte rozsáhlou databázi podcastů, třeba vás nějaký zaujme. Na domácích oslavách se uživí automatický DJ, zejména v kombinaci se speciálním režimem jukebox, kdy se vám účastníci párty budou moci libovolně přehrabovat v knihovně, zároveň jim ale nebude dovoleno, například nechtěným mazáním, ji poškodit. Přítomnost vyhledávání duplicitních písní sice nijak zarážející není, program vás ale dokonce nezapomene upozornit na chybějící kousky.

Integrovaný vypalovací podprogram pro tvorbu zvukových disků asi přejdete mlčením (potřebuje ho někdo?), žádanější synchronizace hudby s přenosnými přehrávači, předpokládám, zaznamená větší ohlas. MediaMonkey zkrátka uspokojí každého, kdo by si rád udržel svou sbírku hudby v dobrém stavu. Jen vám nesmí vadit nadměrné množství grafiky použité v programu. Doporučuji vám vyhnout se amatérskému překladu do češtiny.

Digsby Build 85 ENOficiální stránka

Takový Windows Live Messenger nepředstaví novou hlavní verzi častěji než jedenkrát za rok, o to více se musí vývojáři s novinkami snažit, aby pak jejich dílko vydrželo střety s konkurencí až do vydání další generace. Digsby si nic do zálohy neschovává, nové funkce a vylepšení dávkuje postupně během celého roku. V souvislosti s tím představuje jeho vlastní aktualizační systém důležitou součást, neboť donedávna jste se k účtům v Digsbym nepřipojili, dokud jste program nezaktualizovali. Teď se aktualizace stahuje na pozadí, zatímco vy chatujete v některé z rozšířených sítí. Pokud používáte ICQ, oceníte dosud nepochopitelně chybějící antispamový filtr, na typické nevyžádané zprávy z Ruska vám tak zbudou pouhé vzpomínky. Vzpomínkou zůstane i starý správce účtů, jehož nová podobě (viz obrázek níže) dostala do vínku sadu hezkých ikonek a zdá se mi opět o něco přehlednější. Logicky spojuje více služeb od stejného poskytovatele, Google Talk zastupující chatování se spojil s Gmailem, Facebook Chat zase se zobrazováním příspěvků na vaší zdi na Facebooku apod.

TapinRadio 1.21 CZOficiální stránka

Když sedíte u počítače, zdá se docela nesmyslné zapínat další spotřebič, v našem případě rádio, vždyť přes internet spolehlivě naladíte nejen všechna česká rádia. Odpadá dokonce anabáze s laděním a hledáním ideální polohy pro anténu. Nejschůdnější cestou pro běžného člověka je webový prohlížeč. Pomocí vyhledávače se připojíte k oficiální (nebo jiné) stránce rádia, kde obvykle přehrávání přímo spustíte. Okno s přehrávačem nicméně může občas překážet, takže se nabízí pohodlnější volba v podobě zvláštního programu. Předně bych rád zmínil, že TapinRadio lze minimalizovat do oznamovací oblasti, aby nikde nepřekáželo. Čecha pak potěší překlad programu do češtiny a také fakt, že se ve velice obsáhlé databázi rádií z celého světa krčí i maličká Česká republika. Do vyhledávacího políčka zadejte název vaší oblíbené stanice, vyhnete se tak nešikovnému procházení celou databází.

Kdybyste ji náhodou nenašli, přímou adresu pro přehrávání TapinRadiu vnutíte vždycky. Nejlepší zprávu jsem si nechal na konec – vysílání můžete kdykoliv začít nahrávat, samozřejmě pohodlně z hlavního okna. A vedle standardní varianty existuje přenosná verze TapinRadia.

Don't Sleep 2.06 ENOficiální stránka

Vypnout nebo uspat počítač dovede jistě každý z vás. Tyto běžné činnosti často objevíme v programech, kde vypnutí počítače po dokončení nějaké operace dává smysl. Nechcete přece sedět hodiny u obrazovky a sledovat defragmentaci disku, byť se na posunující se barevné kostičky kouká hezky. Raději si vyberete možnost automatického vypnutí, což se následně opravdu stane, a to pěkně bez vašeho zásahu. Teď si představte opačnou situaci, ve které počítač vůbec vypnout nechcete, ale nějaká zákeřná aplikace naprosto ignoruje fakt, že s vaším tranzistorovým pomocníkem zrovna pracujete. Don't Sleep jde proti zaběhlým zvyklostem a vypnutí či spánku počítače aktivně brání. Ani odhlášení nebo spuštění spořiče obrazovky si žádný program nedovolí, či spíše mu to nebude dovoleno. Ve vestavěném kalendáříku si můžete nastavit datum, kdy má celá ta „blokáda“ skončit.

MMF24

Boxoft PDF to Word 1.0 ENOficiální stránka

Formát PDF od Adobe má na své straně velkou výhodu – obsah dokumentu se nemění a lze ho zobrazit na všemožných systémech a zařízeních, kde vypadá stále stejně. Proto se s oblibou využívá pro manuály a jiné dokumenty, u nichž není změna obsahu a formátu žádoucí. Když na úpravy nemůžete jít přímo, zkuste to malou oklikou. Boxoft PDF to Word vám převede celé PDF do souboru určeného pro textový editor Microsoft Office. Formátování textu, obrázků, řádků a sloupců by se mělo plus minus zachovat, víte ale sami nejlíp, jak to při podobných konverzích občas nepěkně končí. Program autoři šíří jako freeewarový, nasadit jej můžete bez obav v komerčním prostředí.

Další důležité novinky: