Hlavní navigace

Novinky: BrowserBackup Pro 8.0, Close Threshold for Metro Apps a další

17. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

BrowserBackup Pro 8.0 ENOficiální zrcadlo

Zálohovat nastavení prohlížeče můžete několika způsoby, v některých můžete využít vestavěnou funkci pro zálohování do cloudu. Ruční kopírování souborů s nastavení nezestárne zřejmě nikdy. Pokud ale denně používáte dva a více prohlížečů, přičemž jsou pro vás všechna osobní data důležitá, raději využijte služeb některého z mnoha specializovaného nástrojů. Dnes si představíme další z nich, který ovšem ke své škodě podporuje poměrně úzký výběr prohlížečů. BrowserBackup Pro si vedle Opery rozumí s Firefoxem a Chromem, resp. Chromiem.

Zálohuje všechno důležité, tedy hesla, doplňky nebo záložky – výčet podporovaných funkcí je opravdu slušný. Konkurenti mu ale neodpustí, že s ním nezazálohujete Internet Explorer a další. Aspoň zde můžete určit cestu k uživatelskému profilu přenosné verze prohlížeče. Zálohu navíc můžete ochránit heslem.

 

TabExplorer 1.2.2 ENOficiální stránka

Pokud Průzkumníku Windows něco chybí, pak je to možnost pracovat s více adresáři v jednom okně. Podobně jako jsme dříve museli otevřít každou novou webovou stránku v novém okně prohlížeče, ani nelze mít v jednom okně souběžně otevřeno více složek ve vestavěném správci souborů. Prohlížeče to vyřešily systémem panelů, někteří alternativní správci si pak zakládají na svém dvoupanelovém rozhraní. Pokud si nainstalujete TabExplorer, budete mít možnost používat panely podobně jako v prohlížečích.

 

Jejich zpracování bohužel rovna nevyniká, přídavná lišta se neintegruje přímo do Průzkumníka, ale nad okno. Toto řešení není elegantní, naopak to vypadá ošklivě. Na druhou stranu ale přepínání mezi oblastmi přijde k duhu. Dle našich zkušeností TabExplorer pracuje i ve Windows 8, jinak ho můžete používat až ve starých Windows 2000.

 

Opera 12.02 build 1552 beta CZOficiální stránka

Padá vám Opera? Příčin může být několik, ale v posledním vydání se objevila regrese, která docela pravděpodobně způsobuje případnou nestabilitu, pokud tedy nějakou aktuálně pociťujete. Opera 12.02 se nachází ve vývojovém stádiu, venku ale bude v dohledné době. Tato ukázková verze je momentálně jediným pořádným řešením, jak se pádů zbavit. Způsobuje je běh zásuvných modulů v samostatném procesu. Technologie by paradoxně měla prohlížeč chránit před padáním způsobeným pluginy jako Flash Player.

Problémová funkce se ale chová jinak, než bylo zamýšleno. Jde tak o další ránu, kterou norský prohlížeč schytal. Letos vyšla verze 12.50, která původně měla přinést hardwarovou akceleraci. Jenže ji vývojáři nestihli dostatečně odladit, tak ji zahrnuli pouze jako experimentální volitelnou předvolbu. Jestli vám Opera padá, zkuste ukázku nadcházejícího servisního vydání, snad vám pomůže.

 

Auslogics Disk Defrag Free 3.5 ENOficiální stránka

Také firma Auslogics aktualizuje své portfolio, aby její produkty běžely ve Windows 8. Týká se to mimo jiné jejího defragmentačního nástroje. Ten můžete používat úplně zadarmo, pokud máte zájem, tak dokonce v přenosné verzi. Obsahuje pokročilé technologie na redukci fragmentace, která trápí všechny pevné disky. Může tak účinně zvýšit odezvu počítače. Oproti dřívějším zásadním změnám naposledy vývojáři „pouze“ zapracovali na kompatibilitě. Instalační program optimalizovali pro Windows 8, navíc zajistili kompatibilitu se všemi verzemi tohoto systému. Opravili i pár chyb.

 

muCommander 0.9 CZOficiální stránka

Kdyby vás nezaujal výše uvedený doplněk pro Průzkumníka, můžete si rovnou stáhnout alternativu v podobě správce souborů muCommander. Ten na rozdíl od vestavěného správce ve Windows obsahuje dva panely vedle sebe, slouží tedy k pohodlnému kopírování souborů mezi složkami, k jejich porovnávání atp. Klidně se s ním připojíte k FTP serveru, rovněž zde můžete procházet a vytvářet běžné typy archivů. Kromě dvoupanelového rozhraní obsahuje ještě panely v každém ze dvou sloupců. Souběžně tak můžete mít po ruce slušný počet otevřených složek.

To je právě jedna z novinek posledního vydání, dále na klávesové zkratce Alt+5 najdete seznam kořenových adresářů připojených jednotek. muCommander ke svému běhu vyžaduje Javu.

 

Close Threshold for Metro Apps ENOficiální stránka

Na přání uživatelů Microsoft do Windows 8 zabudoval zavírání dotekových aplikací gestem. Ty jste původně mohli nuceně ukončit skrze Správce úloh, ale uživatelé Windows, navyklí na to, že se programy běžně ukončují, nepřetržitý běh aplikací na pozadí neunesli. Jde o drobný ústupek, který prakticky nemá větší význam, neboť aplikace na pozadí spí a systémové prostředky čerpají maximálně opatrně. Windows 8 kladou důraz na výdrž baterie, proto je zavírání aplikací vlastně zbytečné. Vlk se ale nažral a koza zůstala celá.

CS24

Kdyby vám zavírání tažením z horní části obrazovky nevyhovovalo, můžete ho upravit. Nástroj Close Threshold for Metro Apps vám dovolí tuto metodu zavírání aplikací úplně vypnout, případně můžete zmenšit dráhu nutnou k zavření aplikace. To znamená, že nemusíte sjíždět až na samý dolní kraj obrazovky. Níže se podívejte na názornou demonstraci.

Další důležité novinky: