Hlavní navigace

Novinky: CDBurnerXP 4.5, Bing Desktop 1.1, 1by1 1.78 a další

15. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

CDBurnerXP 4.5 CZOficiální stránka

Někteří vývojáři si zřejmě stále myslí, že má smysl investovat čas do vývoje vypalovacích nástrojů. Je to důkaz toho, že o vypalování ještě zájem je? Stříbrné kotouče se stále prodávají, takže někdo aplikace jako CDBurnerXP ještě ocení. Pokud jej stáhnete, vysílejte aspoň pozitivní a děkovné myšlenky k autorovi, protože po roce prací dotáhl do konce verzi 4.5. Hlavně novinky neberte podle počtu. Hraje se na kvalitu. Vypalovací jádro bylo totiž vyměněno za jiné, stabilnější a schopnější.

Starší mělo především jeden problém. Nerozpoznalo řadu mechanik, což tedy postiženým uživatelům zcela znemožňovalo s nástrojem pracovat. Kdybyste náhodou aktuálně pracovali na nějakém projektu, raději jej dodělejte ve stávajícím vydání CDBurnerXP. Novinka totiž občas selže při importování. Ke známým problémům patří i nefunkční ověření disku. Tedy, ono disk zkontroluje, ale nepoví vám, na kterých souborech si vylámalo zuby.

CDBurnerXP 4.5
CDBurnerXP 4.5

Bing Desktop 1.1 ENOficiální stránka

Ve Spojených státech údajně Bing ve vyhledávání dosahuje úrovně Googlu. V Česku mu ale Bing konkurovat nemůže, služba je u nás prakticky nepoužitelná. Zbývají nám aspoň pěkné obrázky, typický znak vyhledávače od Microsoftu. Ve Windows 8 můžeme pozadí ukládat a nastavovat na zamykací obrazovku. Pomocí desktopové aplikace Bing Desktop nicméně zařídíte, aby se tapeta na ploše automaticky stahovala a měnila. Toto řešení navíc podporuje také starší Windows XP. V posledním vydání přibyla podpora pro Windows 8.

 

Microsoft rozšiřuje jazyky a země, s nimiž Bing Desktop spolupracuje, Česká republika se k nim nicméně ještě nezařadila. Oficiální stránka nám dokonce odepře stažení, neodpustí si při tom řeči o nepodporovaném regionu, ale pokud Bing Desktop chcete čistě kvůli denní vyměně obrázků, stáhněte si aplikaci z webu Microsoft Download Center. Vyhledávací boxík zřejmě nevyužijete.

Bing Desktop 1.1
Bing Desktop 1.1

Defraggler 2.12 CZOficiální stránka

Čistič od Piriformu dosáhl významného milníku. CCleaner oslavil osmé narozeniny. Od té doby uplynulo hodně vody a zejména stažení. Vývojový tým si ve svém bloku konečně odškrtl překročení hranice 1 000 000 000 stažení. To už je pořádné číslo, že? V současnosti aplikace podporuje 47 jazyků a nepřestává nás zásobovat vylepšeními. Piriform dosažení milníku nicméně neoslavil novým CCleanerem. Místo toho nám nadělil Defraggler 2.12. Ne, že bychom si tohoto defragmentačního nástroje nevážili. Jen si nikdy nezískal tak vysokou popularitu.

Od posledního vydání oficiálně podporuje Windows Server 2012, doplňuje tak dřívější krok vstříc k Windows 8. Defragmentaci disku lze zabránit, pokud běží určité procesy. Tato pojistka se jistě bude leckomu hodit. Zlepšen byl rovněž algoritmus pro rozmisťování součástí, které velikostně přesahují 100 MB. V případě pádu se autorům odešle detailnější zpráva o okolnostech problému.

Defraggler 2.12
Defraggler 2.12

1by1 1.78 ENOficiální stránka

Ze všech hudebních přehrávačů 1by1 patří k těm nejzvláštnějším. Jeho cílová skupina patrně není příliš velká, o to více vděku ale příslušní uživatelé projeví. Tento přehrávač stojí na základní myšlence postupného přehrávání souborů ve složce. Samorozbalovací archiv nemá ano 200 KB. Prostředí neobsahuje žádnou složitou grafiku, drží se při zemi, seč to jde. Navzdory tomu a své filosofii na můj vkus stejně obsahuje až příliš mnoho tlačítek. Ty nicméně nejsou nijak hezká, vzhledem k výše uvedenému.

Přesto přenosný přehrávač plní, co si předsevzal. V jednoduchém průzkumníku si najdete složku s hudbou a začnete přehrávat. Žádné prohledávání disku se nekoná. Pamatuje si však, kde s přehráváním skončil a odporuje zásuvné moduly pro Winamp 2. Autor nám v nejnovější verzi usnadnil úpravu klávesových zkratek a zapracoval na nástroji pro porovnávání souborů. Přichystal si řadu dalších drobných vylepšení, takže aktualizujte. Windows 8 se oficiálně na seznamu podporovaných nenachází, problémového chodu jsme si nevšimli.

1by1 1.78
1by1 1.78

LibreOffice 4.0 beta 1 CZOficiální stránka

Kancelářský balík s otevřeným zdrojovým kódem neusíná na vavřínech a po několika povedených vydáních chystá skok. Regulérní čtvrtá generace navazuje na dědictví OpenOffice.org, podle stylu nových LibreOffice ale přinese dostatek zajímavých vylepšení. Textový editor bude obohacen o nový způsob přidávání komentářů. Ty můžete přidávat ke slovům, nebo klidně k celým odstavcům. V rámci zlepšování kompatibility přibude u formátů DOCX a RTF importování vrstvy s elektronickým inkoustem.

Druhý jmenovaný formát navíc při importu či exportu nepřijde o matematické rovnice. Při práci se stávajícím souborem v DOCX nepřijdete o plovoucí objekty. Budete si také moci nastavit rozdílná záhlaví a zápatí na různých stránkách dokumentu. Až si budete vybírat styl formátování, uvidíte v boxu dokonce náhled. Čekají nás rovněž výkonnostní a další vylepšení. Pokud nechcete zkusit betu, počkejte si na únor, kdy vyjde konečná verze LibreOffice 4.0.

LibreOffice 4.0 beta 1
LibreOffice 4.0 beta 1 | Foto: libreoffice.org

Další důležité novinky:

Tip na starší software

PassMark Sleeper 2.3 ENOficiální stránka

Máte potíže se spánkem? Zajděte si k doktorovi. Pokud ale nechce spát váš počítač, můžeme vás odkázat na drobný nástroj PassMark Sleeper. Poruchy režimu spánku způsobuje software, jindy hardwarový konflikt. Problémy může přivodit špatné nastavení. Rozhodně se netěšte, že by za vás Sleeper vyřešil všechny problémy. Může vám ale ukázat, kde se stala chyba. V první řadě vám prozradí, které stavy počítač podporuje – od S1 po S4. Můžete tak nakonec zjistit, že jste se pokoušeli stroj přemluvit k přechodu do nepodporovaného režimu.

CS24

Aplikace posléze zkouší počítač na půl minuty uspat a sama ho po uplynutí časového intervalu probudí. Když pokus skončí neúspěchem, zkusí další stav. Sami si můžete zkusit klidně stav, který podle aplikace není podporován. Detekce nemusí být stoprocentní. PassMark Sleeper již podporuje Windows 8.

PassMark Sleeper 2.3
PassMark Sleeper 2.3