Hlavní navigace

Novinky: CDex, Vuze 4.3, Growl 2.0 a další

21. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

CDex 1.70 Beta 4 CZ - Oficiální stránka

Někdejší legendární program pro konverzi hudebních CD do ztrátových či bezztrátových formátů, CDex, se po velmi dlouhé odmlce opět ozývá. Považte sami, poslední stabilní vydání (1.51) spatřilo světlo světa v roce 2003, přičemž první betaverze vývojové větve CDex 1.70 přišla asi tři roky poté, o její vývoj se už postaral jiný vývojář. Uplynuly další tři roky a hlásí se nám další beta. V uživatelském prostředí se nezměnilo vůbec nic, zdali je to dobře nebo špatně nechám na každém z vás.

Autor si naopak pohrál s instalačním programem, kterému nyní říká hybridní. Kromě nové verze totiž obsahuje také předchozí testovací sestavení, a to jak pro systémy Windows NT a novější, tak pro Windows řady 9x. CDex obsahuje český překlad, zapnete jej v menu.

Vuze 4.3 CZ/EN - Oficiální stránka

Stahování z výměnných sítí se těší velké oblibě, zejména pak prostřednictvím protokolu BitTorrent. Abyste z těchto sítí mohli něco stáhnout, musíte si nejprve vybrat klienta. Vuze stále patří k celosvětově nejpoužívanějším, poznáte jej podle modré žáby v logu. Možná si jej pamatujete z dřívější doby, kdy se ještě jmenoval Azureus. Se změnou názvu ovšem přišla také razantní změna vizáže. Vuze se vydal populární sociální cestou, kdy umožňoval sdílení torrentů s kamarády, nahrávání vlastního obsahu, apod.

Počínaje nejnovější verzí však přestává být služba "Friends", vzhledem k nízké využívanosti, součástí programu. O některé sociální funkce nás tedy vývojáři ochudili, pamatujme však na přísloví "méně je někdy více". Odtučňovací kůrou prošlo částečně i uživatelské rozhraní. A díky mnohým vnitřním úpravám zabere Vuze až 3x méně paměti. Tento klient pro BitTorrent běží na Javě, kterou tudíž musíte mít nainstalovanou. Nelze nezmínit neúplný a velmi amatérský český překlad, místo něj doporučuji přepnout zpět na angličtinu.

Transmute 1.65 CZ - Oficiální stránka

Přestal vám vyhovovat váš dosavadní prohlížeč, takže jste se rozhodli přejít na jiný? Jestliže vás od přechodu odrazuje případná ztráta mnohapoložkové knihovny záložek (oblíbených položek, chcete-li), nejspíš ještě neznáte řešení s názvem Transmute. Tento program se postará o konverzi záložek z jednoho browseru do druhého. Placená verze umí pár věcí navíc, například podporuje webové služby DeliciousGoogle Bookmarks a dovede odstranit duplicitní položky. Transmute k běhu vyžaduje .NET Framework.

Growl 2.0 EN - Oficiální stránka

Od chvíle, kdy zapnete počítač, se něco neustále děje - dorazí nový e-mail, skončí stahování, začne se přehrávat další písnička z playlistu atd. Aplikace Growl, původně určená pro Mac, si pohrává s ideou systému ucelených oznámení podobných událostí. Spolupracuje samozřejmě jen s těmi programy, pro které existuje zásuvný modul. Pokud vám nevyhovuje výsuvné oznámení, zapněte si zvukový signál. Všechna upozornění si můžete přizpůsobit vlastním potřebám.

Nejde jen o vzhled, vykonání určité akce může například spustit určitý program či skript, záleží jen na vás. Notifikace můžete také nechat přeposílat do jiných počítačů zapojených v síti, případně na váš iPhone, účet na Twitteru nebo na e-mail.

FastStone Image Viewer 4.0 CZ - Oficiální stránka

Na nedostatek rychlých a funkčních prohlížečů obrázků si opravdu stěžovat nemůžeme. FastStone Image Viewer se nám tento týden představil ve verzi 4.0 a díky novým efektům vypadá minimálně pod systémy Vista a 7 velmi pěkně. Bohaté možnosti programu přirozeně nekončí jen u obyčejného prohlížení, k ruce máte mnoho nástrojů pro úpravu a práci se snímky. Někteří ocení možnost odstranit efekt červených očí, jiní zase využijí rychlý přístup k informacím EXIF. Za zmínku stojí rovněž celoobrazovkový režim, kdy se najetím kurzoru myši ke každé straně obrazovky objeví vždy jiná lišta s nástroji.

CS24

Fishbowl Preview EN - Oficiální stránka

Desktopoví klienti nevznikají pouze pro sociální síť Twitter, jak by se mohlo zdát - s vlastním klientem, tentokrát pro Facebook, přichází také Microsoft. V první řadě vás musím upozornit, že jde pouze o koncept, jež má za úkol nastínit vývojářům možnosti platformy Windows jako celku. Jak vidíte na obrázku níže, ovládání Facebooku přes Fishbowl se od původního webového rozhraní příliš neliší. Největší síla spočívá ve využití hlavního panelu Windows 7 (program samotný spustíte také ve starších Windows XP, tam ale budete potřebovat doinstalovat nejnovější .NET Framework). Dostává se zde ke slovu zejména náhled Aero peek, Jump list však není využitý o nic hůře.

Další novinky, které byste neměli minout: