Hlavní navigace

Novinky: CleanMem, 1by1, Avira AntiVir Rescue System a další

25. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

AVG LinkScanner EN - Oficiální stránka

Velká antivirová společnost AVG Technologies uvolnila zdarma ke stažení zcela nový produkt nazvaný AVG LinkScanner. Tedy ne tak docela, až do teď jste na něj mohli narazit v prodávaném bezpečnostním balíku s ostatními aplikacemi od této firmy. Hned na začátek vás upozorňuji, že jste jím chráněni v reálném čase. A před čím vlastně? Technicky vzato, program zkontroluje každý odkaz, každou stránku, zda-li se tam neukrývá nějaké nebezpečenství. Podrobnosti najdete v naší recenzi.

Vývojáři z bývalého Grisoftu se dušují, že se tentokrát žádné zpomalování počítače nekoná. Podporovány jsou systémy Windows XP a Vista s prohlížeči Internet Explorer 6 a Firefox 2 (nebo novějšími, samozřejmě). Prozatím stahujte anglickou verzi, vypuštění dalších jazykových mutací, včetně češtiny, se plánuje na polovinu května.

Recenze: AVG LinkScanner: ochrana internetu nyní zadarmo

ClamWin Free Antivirus 0.95.1 EN - Oficiální stránka

Jeden z posledních mohykánů na scéně antivirů bez permanentního ochranného štítu, tedy bez hlídání počítače v reálném čase, se chlubí svým open source původem. ClamWin zjevně neposlouží na počítačích, kudy často protékají data pochybného původu. Zato pořádným uživatelům, kteří mají všechny proudy dat pod kontrolou, by právě tento antivirus mohl posloužit dobře. Vývojáři zamakali na jádře programu, díky čemuž se v nové verzi nebudete (alespoň ne tak často) setkávat s falešnými poplachy. Absenci automatických aktualizací a plánovače skenů by již asi nikdo nevydýchal, takže si zde těchto funkcí užijete dostatečně.

1by1 1.67 EN - Oficiální stránka

Nedovolí vám v práci nainstalovat si hudební přehrávač? Přineste si vlastní! 1by1 je titěrný prográmek zabírající po rozbalení asi 126 kB. Na flash disk se vám tedy vejde bez problému, obávat se nemusíte ani velkých systémových nároků. Celý program tvoří jediné okno, které na pravé straně zobrazuje stromovou strukturu složek, nalevo pak jejich obsah. K ovládání přehrávání slouží sada základních tlačítek. Podpora vstupních pluginů pro Winamp jen potěší, já osobně nepohrdám ani zapamatováním si poslední skladby a místa, kde její přehrávání skončilo. Na tak malý program je to slušné, není-liž pravda. Nové vydání vylepšuje práci s oblíbenými položkami a přináší inovovaný nástroj pro porovnání souborů.

Avira AntiVir Rescue System 2.0.0.3 EN - Oficiální stránka

Německá společnost Avira se proslavila vysoce kvalitním antivirovým systémem. Ten vám možná z nějakého důvodu nesedl, zcela jistě ale budete nadšení z jejich záchranného CD. Jestliže se vám nedaří nabootovat do Windows a máte podezření na virovou infekci, jste na správné adrese. Ať už je - nebo není - váš systém zavirovaný, data (míněna ta napadená) by se vám s tímto nástrojem mělo podařit zachránit v každém případě. Avira AntiVir Rescue System se pokusí poškozený systém a bootování opravit, přirozeně nabízí i kompletní prohlídku veškerého obsahu na vašich discích.

Na oficiální stránce najdete ke stažení obraz CD zakomponovaný do jednoduché aplikace, která vám umožní image vypálit na příslušné médium, aniž byste museli použít externí aplikaci. Avira AntiVir Rescue System aktualizují několikrát denně, abyste vždy měli po ruce co nejaktuálnější virové definice.

Miranda IM 0.7.19 CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Máte zřízený účet ve více komunikačních službách? Pak vám přijde vhod multiprotokolový kecálek, kde budete mít možnost komunikace skoro se všemi sítěmi. Instant messenger s poetickým názvem Miranda si rozumí s ICQ, MSN, Jabberem, IRC a dalšími. V základní konfiguraci toho moc neumí, s desítkami až stovkami dostupných pluginů však klienta jednoduše doplníte funkcemi, které potřebujete. Filosofie tedy není nepodobná Firefoxu.

Ve výchozím stavu Miranda každopádně zvládá chatování v panelech, oznámení událostí zvukově i graficky nebo přenos souborů. I když charakter programu napovídá oblíbenost zejména u technicky zdatnějších uživatelů, jež se rádi přehrabují v detailním nastavení, pro začátečníky a méně trpělivé jedince existují tzv. "packy". Různé packy od jiných výrobců se odlišují celkovou výbavou a vzhledem.

Několik nejnovějších vydání Mirandy se točí v podstatě jen kolem problémů s ICQ. Mílovými kroky se také blíží verze 0.8, která zatím vypadá velmi slibně.

CleanMem 1.4.1 EN - Oficiální stránka

Z dobroty srdce vznikl bezvadný prográmek CleanMem (autor o něm uvádí, že jej původně napsal pro zákazníka). Funguje ve Windows 2000 a novějších a každých 30 minut se spustí, aby vyčistil paměť od nepotřebného obsahu. Jak toho dosahuje jej ale odlišuje od záplavy "jakože" čističů RAM. Ti ji často celou zaplní, aby tak Windows donutili část uvolnit. CleanMen ale zkouší se po dobrém se systémem domluvit (přes Windows API). V zásadě většinu obsahu vytlačí do stránkovacího souboru a teprve ve chvíli, kdy se daný proces rozběhne, se soubory vrátí do paměti. Nečinné procesy, které zabírají třeba 30MB se tak smrsknou například na půl megabajtu, dokud je něco nepovolá do akce.

Pro zlepšení výkonu program používá i vlastní vyrovnávací paměť, přičemž poslední verze umožňuje její vypnutí.

Mozilla Firefox 3.0.9 CZ - Oficiální stránka

Vydání čtvrté betaverze internetového prohlížeče od Mozilly se nám maličko opozdilo a není v době uzávěrky dostupné, takže si o něm popřípadě popovídáme příští týden.

Vyšla ovšem pravidelná aktualizace stabilní větve Firefoxu. Klasicky bylo vyřešeno pár bezpečnostních problémů (jeden kritický), dočkali jsme se zlepšení stability. Tím ale, jak bývá obvyklé, nekončíme. Řada uživatelů se setkávala s chybou, kdy se poškodila místní databáze, což se projevilo ztrátou uložených cookies. Občas se také nezobrazovaly obrázkové přílohy v některých web-mailových službách (jmenovitě AOL/AIM). Vybalancování rychlosti pocítíte u rozsáhlých webových formulářů, kde odesílání trvalo delší dobu. Na závěr zbyla jedna skoro prehistorická chyba: nově vytvořené okno se sem tam nepřeneslo do popředí, jak by mělo.

Jak vidíte, oprav se sešlo skutečně hodně mnoho, současným uživatelům Firefoxu se již pravděpodobně update nabídl, nebo sám nainstaloval. Můžete si též ručně stáhnout celý instalační soubor. Ještě bych podotkl, že příští aktualizace (3.0.10) přijde kvůli blíže nespecifikované nalezené chybě dříve, než se plánovalo - příští týden.

MMF24

Recenze: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem