Hlavní navigace

Novinky: Comodo Internet Security, Audacity a další

1. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Comodo Internet Security 3.5.54375.427 EN - Oficiální stránka

Používání firewallu a antiviru se stalo pro bezpečné brouzdání internetem nezbytným. Kompletních balíků, které by měly zajistit uživateli bezpečnost snad v každém ohledu, existuje mnoho. Ovšem žádný z nich není poskytován za nulovou cenu. Společnost Comodo, proslulá zejména svým vynikajícím firewallem, skloubila některé ze svých aplikací dohromady a před několika dny uvedla vlastní bezpečnostní řešení Comodo Internet Security, které můžete v mírně ořezané verzi používat zcela zdarma.

Kromě firewallu vás ochrání antivirový modul, který si posvítí i na spyware. Váš systém zůstane pod neustálým dohledem a v případě neautorizované akce se vás Comodo nejprve zeptá, jestli ji chcete povolit. Pokud si připlatíte, obdržíte také nástroj na čištění systému (ten si ale lze stáhnout i samostatně), ochranný program pro připojení pomocí Wi-Fi a samozřejmě technickou podporu. Dokonce ani nemusíte vlastnit nejvýkonnější počítač, Comodo je totiž dost nenáročné a spustíte jej pod Windows XP/Vista, včetně jejich 64-bitových verzí. Pokud máte zálusk na nějaký ten bezpečnostní balík a nechce se vám platit, Comodo Internet Security byste měli bezpodmínečně vyzkoušet.

ReNamer 5.40 EN - Oficiální stránka

Přejmenovávání většího množství souborů bývá noční můrou nejednoho uživatele, zvlášť když máte před sebou stovku souborů, zjistíte, že dělat to po jednom prostě není to pravé ořechové. Naštěstí se někteří rozhodli s tím něco udělat a s jednou z nejlepších možností přišel Denis Kozlov. Jeho ReNamer umožňuje komplexní přejmenovávání - pravidla nastavíte do nejmenších detailů podle svých představ. Odstraní znaky, které chcete, či přidá každému souboru pořadové číslo. Pokročilí uživatelé si vyhrají s pravidly v PascalScriptu. V této verzi autor přidal jako experimentální funkci čtení ID3 tagů nebo možnost z místní nabídky otevřít složku s přejmenovávaným souborem.

Audacity 1.3.6 RC1 CZ - Oficiální stránka

Nyní by měli nastražit své sluchy ti, kteří by rádi upravili zvukový soubor, ale nemají patřičný program. Konkurence si za své služby nechá zaplatit, často velmi draze, vy však můžete ušetřit - a to opět díky open source. Audacity zvládne zpracovat nejznámější hudební formáty, také nahrávat z mikrofonu, a posléze výsledek práce vyexportovat do libovolného formátu. Úpravy vás asi nijak nepřekvapí, jednoduše můžete kousek zvukové stopy vystřihnout či vložit a použít vhodné efekty. Dokonce vás program přivítá českým rozhraním. Poslední verze podporuje další zvukové formáty, rychleji načítá soubory a vylepšuje uživatelské rozhraní. Pokud patříte mezi ty méně náročné, Audacity si u vás možná místo najde.

Návod: Jak vyčistit nahrávku od šumu a praskání v Audacity

DVDFab HD Decrypter 5.1.0.8 Beta - Oficiální stránka

Udělat si záložní kopii DVD se svým oblíbeným a poměrně draze zaplaceným filmem určitě vyžaduje skoro každý. Filmová (ale i jiná) DVD bývají chráněna různými ochranami, které neumí překonat každý program. Proto když se takový prográmek vyskytne, a to zadarmo, pookřeje srdce (i peněženka) nejednoho člověka. DVDFab HD Decrypter vám takovou službu udělá - s jeho pomocí zkopírujete celá filmová DVD (nebo jejich části), jejichž ochrany (CSS, RC, RCE, APS, UOPs a Sony ARccOS) budou odstraněny během kopírování na disk. Program navíc podporuje i HD-DVD a Blu-Ray, i když to v našich končinách využijeme zatím spíš zřídka. Po zkopírování dostanete možnost film vypálit na záložní médium - a to po zápisu ještě zkontrolovat. Rychlost ověření byla v poslední verzi zlepšena až o 500%. K tomu vývojáři opravili několik chyb, přidali podporu vypalování s enginem Nera 9 a znovu obnovili kompatibilitu DVDFab HD Decrypteru ve Windows 98/Me.

Opera 9.62 CZ - Oficiální stránka

Kvalitní internetový prohlížeč z Norska obsahuje v základu spoustu funkcí, jako gesta myší či dokonce hlasové ovládání. Součástí je například i emailový a IRC klient. Pokročilý správce stahování si poradí i s torrenty. Verze 9.6 po několika měsících vývoje přinesla mimo jiné vylepšenou funkci Opera Link, která umožňuje synchronizaci záložek, Rychlého přístupu, lišty s vlastním obsahem, historie a vlastních poskytovatelů vyhledávání. Dokonalosti se poslední vydání samozřejmě nevyhnulo, poslední opravná verze odstraňuje dva bezpečnostní problémy.

Recenze: Nová Opera 9.6: rychlejší maily a pohodlnější čtení

WinSnap 2.1.6 CZ - Oficiální stránka

Notorickým i svátečním típačům screenshotů přijde vhod WinSnap, nenápadný malý prográmek, jenž byl před několika lety k dispozici zcela zdarma (na tuto verzi na internetu rozhodně také narazíte). Nejdříve si vyberete, co chcete zachytit (jedno okno, celou obrazovku, ...) a posléze klepnutím na jedno tlačítko spustíte snímání po nastavené časové prodlevě. Nebo použijete klávesovou zkratku. Do sejmuté obrazovky si pak můžete přidat vodoznak či hezké stínování okolo sejmutého obrazu. I tady opět můžeme použít heslo "v jednoduchosti je síla". Vývojáři v poslední verzi zlepšují výkon a stabilitu programu a opravují problém se snímáním nepravidelných oken.

MMF24

Duplicate Cleaner 1.3 EN - Oficiální stránka

Občas byste byli zaskočeni, kolik různých duplicitních souborů se nachází někde v zapomenutých složkách v útrobách vašeho pevného disku. Docela zbytečně se tak připravujete o volné místo, pro které byste našli mnoho jiných možností využití. Duplicate Cleaner dělá přesně to, co má ve svém názvu - zneškodňuje duplikáty. Z čistě preventivních důvodů by si měl nechat prohledat disk každý. Prvním krokem je logicky výběr složek k proskenování, pak zvolíte, co a jak vlastně chcete vyhledávat a poté už jen čekáte. Osobně bych programu vytkl jen trochu neohrabané uživatelské rozhraní. Svůj účel však splní bohatě. Nejnovější verze všemožně vylepšuje možnosti a výkon prohledávání.