Hlavní navigace

Novinky: Digsby, Nitro PDF Reader 2, uTorrent 3 a další

25. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Digsby build 91 ENOficiální stránka

Již v dubnu ohlásilo studio vyvíjející všestrannou sociální chobotničku odkoupení týmu společností a sociální sítí Tagged. Ta v tiskové zprávě oznámila, že se nejdřív hodlá důkladně seznámit s použitou technologií (a jak může přinést užitek síti Tagged) a samotného kecálka zatím nechá fungovat ve stávající podobě. Jak se dalo tušit, v Tagged vzali stávající podobu doslova a nechali Digsbyho přežívat, aniž bychom se dočkali nových funkcí. Pár lidí se zjevně ještě stará o komunikaci s uživateli prostřednictvím Twitteru, Facebooku a diskusního fóra. Na popud uživatelů jsme se dočkali prvního vydání za dlouhou dobu. Přílišné nadšení nepřekvapivě není namístě, pouze se opravila funkce kontrolující zprávy v Hotmailu, kam se po nedávné změně v této emailové službě nešlo přihlásit. Týká se to i chatu v Microsoftí síti.

Oficiální plány ohledně budoucnosti Digsbyho dosud nikdo neohlásil a my tak nevíme, zda nadějný komunikátor za několik měsíců přestane existovat. Varianta to není úplně nepravděpodobná, původní tým vývojářů zřejmě s novými kolegy zúročí své zkušenosti v projektu pro sociální síť Tagged. V úvaze připadá druhá možnost, že se projekty nějakým způsobem spojí. Buď jak buď, situace pro současné uživatele Digsbyho nevypadá zrovna povzbudivě.

Pidgin 2.9.0 CZOficiální stránka

Druhý kecálek oproti Digsbymu neumírá, jako on se však rozšířil za hranice Windows. Co je za nimi nás samozřejmě příliš nezajímá, všímejme si raději podivných skoků v číslování verzí. Pidgin zvyšoval desetinné číslo pouze u zásadnějších vydání, kde se objevovalo více nových funkcí. Teď během dvou týdnů opustil již docela starou řadu 2.7.x, přeskočil na 2.8, kde se vyřešilo pěkných pár věcí týkajících se (video)hovorů, a o chvíli později na současnou řadu 2.9. V posledním případě kupodivu nepřinesl kromě oprav chyb ani pár zmínitelných inovací. Radujme se alespoň z notně zvýšeného výkonu při chatování ve vodách IRC a spraveného přihlašování k síti ICQ.

Fakt, že Pidgin patří mezi ty lepší víceprotokolové kecálky, mu nikdo nevezme. Podporuje nejznámější chatovací sítě a solidní řádku funkcí lze rozšířit doplňky, která ani nutně nemusíte shánět nikde na webu, instalují se většinou přímo v programu. Pidgin potěší kontrolou pravopisu a zmíněným telefonováním přes internet.

Nitro PDF Reader 2.0 ENOficiální stránka

Přes klady originální čtečky PDF od Adobe se řada lidí poohlíží po konkurenci, která je velmi silná a rozhodně nikdy nespí. Všichni se málem přetrhnou jen aby vám za nulovou cenu poskytli co největší počet funkcí. Přestože se některé kousky sami sobě podobají skoro jako vejce vejci, Nitro PDF Reader si třeba nespletete. Povedená adaptace pásu karet ribbon ji jasně odlišuje. Nebuďme pouze povrchní, tvůrci ji prezentují jako pédéef čtečku a virtuální tiskárnu zároveň. Díky kombinaci svou žádaných funkcí nemusíte shánět další program, k tisknutí do PDF vám zajistí Nitro PDF Reader spolu s čtením dokumentů.

Verze 2.0 přichází s dalšími zajímavými novinkami, QuickSign například umožňuje vložit do dokumentu váš naskenovaný podpis. Na (bílý) podklad aplikuje průhlednost a vy tak snadno „podepíšete“ všechny potřebné dokumenty bez zbytečných komplikací. Zejména Adobe Reader se skoro odjakživa integruje do webových prohlížečů. Svůj zásuvný modul pro prohlížení pédéefek v internetovém prohlížeči má konečně i Nitro PDF Reader. Odpůrci zásuvných modulů ho nebudou mít příliš v lásce, neboť se vás při instalaci nezeptá, zda si integraci s prohlížeči přejete. Virtuální tiskárna vyrábí dokumenty prý až 4× rychleji a o polovinu redukuje jejich výslednou velikost. Ve 32bitových edicích Windows umí Nitro vytvářet náhledy obsahu, které se zobrazí namísto ikony se symbolem „PDF“ v Průzkumníku.

Panda Cloud Antivirus 1.5 SKOficiální stránka

Myšlenka přenést antivir do cloudu není sama o sobě zase tak stará, Panda je tu s námi ale natolik dlouho, abychom si na ní stihli zvyknout. Zopakujme si tedy základní fakta o tomto netradičním antivirovém programu. Ve vašem počítači ve skutečnosti běží de facto pouze klient, který zobrazuje údaje a umožňuje aplikaci nastavit. Detekce probíhá v cloudu, tedy na serveru poskytovatele antiviru. Výhod i nevýhod podobného řešení lze vyjmenovat několik. Váš počítač (jednak procesor, druhak operační paměť) by neměl být skoro vůbec zatěžován rezidentními štíty, zato se nachystejte na časté vytěžování připojení k internetu. Samozřejmě se neodesílají celé soubory, pouze pár informací, z nichž detekční mechanismus vyčte, co potřebuje.

Jak z podstaty Pandy vyplývá, chybí jí jakékoliv nadstandardní (vlastně i ty standardní) ochranné funkce. A že nás dnes výrobci antivirů rozmazlují ledasčím, zejména avast! vás ohromí. Ve výsledku už se skoro jedno, jestli si antivir buď jednou za čas stáhne virové definice, nebo komunikuje se servery neustále. Menší vytížení počítače na dnešních strojích skoro nepoznáte, což jste si už možná sami vyzkoušeli. Nová verze slibuje dramatické zrychlení skenování a redukci pojídání výkonu procesoru. Trochu se rozšířily možnosti nastavení, instalační program dostal do vínku nový vzhled. A konečně, Panda vám sdělí, který virus naposledy našla.

uTorrent 3 CZOficiální stránka

Nekorunovaný král klientů pro výměnnou síť BitTorrent začínal svou kariéru v docela skromných podmínkách v roce 2005. O rok později jej odkoupila společnost BitTorrent Inc., která nad ním převzala kontrolu a na kódu uTorrentu dokonce postavila vlastního klienta, jemuž se často přezdívá Mainline (oficiálně se nazývá prostě BitTorrent). Program ve třetí verzi hodně zmohutněl, 628 kB velký instalační soubor působí opravdu mohutně v porovnání s úplně první verzí, kde se celá aplikace vešla do instalátoru o velikosti 77 kB. Pořád jde ovšem o směšné číslo, v dnešním světě se menší aplikace běžně pohybují v řádu megabajtů. Protentokrát doclea výrazný zásah do uživatelského prostředí a ovládání zbytečně přidává aplikaci na komplikovanosti. Při prvním spuštění zřejmě uTorrent vůbec nepoznáte.

Přivítá vás totiž průvodce aplikací. Je pravda, že teď už ho opravdu potřebuje. Už v předchozím vydání vývoj nabral směr, který se prapůvodním fanouškům pidiaplikace moc nezamlouvá. Místo toho, aby se některé nadbytečné funkce zůstaly v původním „velkém“ klientu BitTorrent, pronikají do malého uTorrentu a svým způsobem narušují jeho filosofii. Na druhou stranu se pár novinek vydařilo, žebříček vede přehrávání videa bez nutnosti soubor nejdříve celý stáhnout. Vzdálená správa aplikace funguje nejen přes web, nyní stačí telefon s Androidem. Sdílení souborů by konečně mohli zvládnout také začátečníci, protože stačí soubor přesunout a pustit do vyznačeného políčka v hlavním okně programu.

CS24

Další zajímavé novinky:

Tip na starší software

MakeInstantPlayer 1.60 ENOficiální stránka

Rádi byste někomu poslali video, ale nevíte, zda má dotyčný potřebné softwarové vybavení? Než posléze řešit problémy s nefunkčními přehrávači, vyzkoušejte MakeInstantPlayer, který vám k videu přibalí přehrávač i s kodeky. Přehrávači nastavíte několik parametrů – sami si zvolíte, jestli se mají do celého výstupního balíku zařadit kodeky, vyberete si buď celoobrazovkový režim, nebo přehrávání v okně, případně oknu přikážete, aby zůstalo vždy navrchu, aby jej nic nepřekrylo. Můžete si vybrat i ikonu výsledného souboru – až skončíte, program totiž stvoří aplikaci s koncovkou .EXE. Takový soubor pak někomu pošlete a dotyčnému se video spustí v přehrávači vytvořeném MakeInstantPlayerem.