Hlavní navigace

Novinky: Dr.Web CureIt 7.0 beta, Emsisoft Emergency Kit 2 beta a další

18. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Auslogics Disk Defrag Free 3.4.3.0 ENOficiální stránka

Ačkoli číslo verze nenaznačuje nic převratného, tentokrát máme u zdarma dostupného Auslogics Disk Defrag opět o čem hovořit. Tento defragmentační nástroj se nám vždy líbil, především díky vkusnému zpracování a dobrým výsledkům. Mnoho z vás jistě ocení fakt, že se program nemusí instalovat, protože jeho tvůrci nabízí také přenosnou verzi. Opět se pracovalo na detekci disků typu SSD a speciálním způsobu defragmentace, určenému pouze těmto novodobým interním úložištím. (S klasickou defragmentací, jak ji známe, na ně nechoďte, ublížíte jim.) Pokroky v kompatibilitě s Windows 8 prozatím nejsou natolik citelné, avšak program by již v chystaném systému měl jít použít.

Další novinky si užijí především majitelé placené verze Auslogics Disk Defrag. I zdarma dostupná varianta ale těží z mnoha opravených chyb, odladěného kódu a lepší stability. Vyřešeny byly také známé úniky paměti. Netradiční je orientační přehled na to, která část disku je ta pomalejší a která rychlejší.

 

Dr.Web CureIt 7.0 beta ENOficiální stránka

Antivirový program klidně používat můžete, přesto se vám občas stane, že jeho štít propustí nějakou tu breberku do počítače. Žádná technologie není stoprocentně neprůstřelná. Pokud máte podezření nákazy, můžete využít jako doplněk k běžnému antiviru některý z jednoúčelových nástrojů, které váš počítač v reálném čase sice neochrání, zato jej při jednorázové zátahu pořádně prohledají a hrozby odstraní. Jeden z nejoblíbenějších nástrojů v tomto oboru se nazývá Dr.Web CureIt. Ve vývoji se aktuálně nachází již sedmá řada, vyzkoušet si můžete uvolněnou betaverzi. Všimnout byste si každopádně měli rychlejšího skenování, program již využívá vícejádrové procesory. A kdo dneska nemá v počítači vícejádrový procesor, že?

Autoři se dušují, že posílili stabilitu aplikace tak, že by prakticky nemělo docházet k výskytu známé „modré obrazovky smrti“. Předěláno bylo rovněž uživatelské prostředí, nově můžete během skenování volitelně blokovat síťová připojení. Po skončení se může počítač sám vypnout, to je také pozitivní, protože prohledávání disků může trvat celou věčnost. Jak vidíte, novinek je dost, ani jsme je nestihli vyjmenovat všechny.

 

Emsisoft Emergency Kit 2.0.0.4 beta CZOficiální stránka

Kdyby vám to nestačilo, s přenosným záchranným systémem (a dle testů velice účinným) přispěchala také firma Emsisoft. Její Emergency Kit slouží k podobným účelům jako Dr.Web CureIt, avšak záběr tohoto nástroje je širší. Celkem se sestává ze čtyř základních částí. První odstraňuje malware, druhá činí totéž, pouze se ovládá přes příkazovou řádku. Další nástroj umožňuje odhalit skrytý malware a je určený pouze pokročilým uživatelům, kteří vědí, jak jej použít. Vedle antimalwarových nástrojů zde naleznete ještě nájemného čističe. CCleaneru ale nekonkuruje. Velmi pokročilí jedinci jej mohou použít k odstranění souborů či záznamů v registru, které běžnými způsoby smazat nelze.

 

Chystaná druhá řada Emsisoft Emergency Kit slibuje rychlostní nárůst skenování počítače zhruba o 450 % ve srovnání s první generací. Mělo by to souviset s výměnou jádra, které si rovněž rozumí s vícejádrovými procesory. Přímý přístup k disku by měl napomoci spolehlivějšímu odhalování zákeřných rootkitů. Jinak tvůrci slibují to, co byste čekali. Novinka je prostě rychlejší, stabilnější, odchytí více breberek a snižuje výskyt falešných poplachů. Na oficiální stránce naleznete pouze první řadu. Na rozpracovanou druhou řadu přejdete tak, že v nastavení povolíte aktualizace na betaverze. Případně si novinku stáhněte přímo z neoficiálního zdroje.

 

Spybot - Search & Destroy 2.0 beta 6 ENOficiální stránka

Vývojový tým okolo kdysi velice populárního antispywarového nástroje stále bojuje s vyladěním teprve druhé řady. Na číselném označení nicméně příliš nezáleží, Spybot - Search & Destroy má mnohaletou tradici. Vývojáři v posledních měsících usilují o očistění zašlé značky. Jak jsme vás již v minulosti informovali, novinka konečně nabízí kompletně předělané uživatelské prostředí, které vyhlíží o dekádu moderněji než to staré. V pořadí již šestá betaverze opět na základě odezvy uživatelů opravuje mraky chyb. Tvůrci by po této betě rádi vydali kandidáta na vydání, čímž naznačují, že se snad konečně blíží velké finále. Poslední betaverze nicméně přidává ještě pár drobností navíc.

Například se integruje do bezpečnostního centra ve Windows 8. Alespoň bude Spybot - Search & Destroy 2.0 od začátku připraven na nadcházející operační systém. Vylepšené prostředí a lepší výsledky v oblasti hledání malwaru jsou přesně to, co jsme očekávali. Instalační program si konečně všímá předchozích verzí, ale sami asi víte, že byste měli starší verze nejprve odinstalovat, než se pustíte do instalace této novinky. V šesté betě nenajdete ochranu v reálném čase. Snad se vrátí příště.

Rozhraní pro začátečníky Rozhraní pro pokročilé Předvolby pro pokročilé

QuickTime 7.7.2 ENOficiální stránka

Pokud jde o software od Applu, který má běžet pod Windows, jde povětšinou o značně neodladěné, polofunkční a zkrátka tak nějak celkově nedomrlé produkty. Takové Safari například dokonce dlouho ignorovalo systémový vzhled a se svým šedým oblečkem, typickým pro domovskou jablečnou platformu, vypadalo doslova jako pěst na oko. Sice se už polepšilo, stále ale těžko najdete důvod, proč jej použít. Pokud jde o přehrávač QuickTime, to je kategorie zcela sama pro sebe. Do přehledu jsem jej zařadil spíš jako kuriozitu. Jestli se nepletu, poslední verze totiž vyšla před nějakým šesti měsíci. Aktuální malá aktualizace pouze záplatuje zranitelnosti, kvůli nimž by útočník mohl převzít kontrolu nad počítačem.

Nepředpokládám, že byste si QuickTime instalovali kvůli přehrávání multimédií, to zvládne daleko lépe Windows Media Player nebo některá z velmi dlouhé řady vynikajících alternativ. Pokud jste donuceni k instalaci, pak to bude pravděpodobně pro zásuvný modul pro prohlížeče. S ním můžete přehrávat některá videa na internetu. Případů, kdy tento modul skutečně využijete, je myslím ale docela málo. Apple ho tvrdohlavě vyžaduje například na svém webu iTunes Movie Trailers. Není lepší zajít raději na YouTube, kde ukázky shlédnete buď ve Flashi, nebo ideálně již bez zásuvného modulu díky HTML5? Pokud nicméně QuickTime používáte, nezapomeňte si novou verzi nainstalovat, abyste se zbytečně nevystavovali nebezpečí.

QuickTime stáhnete od Applu QuickTime Player je vyžadován málokde

MMF24

FeedDemon 4.1 ENOficiální stránka

Pokud víte, co je to kanál RSS, patrně používáte nějakou tu čtečku těchto distribučních kanálů. Velmi oblíbené jsou především ty webové, jednou z nejslavnějších bude určitě Google Reader. Najdete ale řadu kvalitních alternativ, a to nejen mezi webovými aplikacemi. Pokud webu nevěříte a raději si nainstalujete nějaký ten program pro Windows, vyzkoušejte například FeedDemon. Velkou výhodou je synchronizace s již zmíněným Google Readerem. To vám usnadní přechod, pokud jste službu od internetového giganta využívali. Vlastně budete díky synchronizaci těžit z toho, že máte všechny kanály zálohované v cloudu. Feed Demon 4.1 odstraňuje funkce pro sdílení obsahu, které spoléhaly na Google Reader.

 

Další důležité novinky: