Hlavní navigace

Novinky: Firefox 3.6.2, Opera 10.51, ICQ 7.1 a další

27. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Firefox 3.6.2 CZ - Oficiální stránka

Zhruba před měsícem se z Ruska vynořila zpráva, že Firefox 3.6 obsahuje blíže neurčenou bezpečnostní díru. Bohužel nebylo jisté, zda se nejedná o mylnou informaci, což se někdy stává. Mozilla nakonec přeci jen její existenci potvrdila a o týden urychlila opravné vydání svého prohlížeče, přestože o uvedené díře nebyly zveřejněny prakticky žádné bližší informace a nikdo ji tedy ani „nestihl zneužít“. Kromě ní vývojáři opravili přes sto dalších chyb souvisejících zejména se stabilitou.

Možná se teď ptáte, kdy vlastně vyšel Firefox 3.6.1. Odpověď zní následovně: nevyšel. Číslování jednotlivých verzí se odvíjí od číslování vykreslovacího jádra a vykreslovací jádro s odpovídajícím číslováním Mozilla použila dříve v mobilní odnoži ohnivé lišky. Všímejte si poslední číslice – aktuální Firefox 3.6.2 obsahuje až jádro Gecko 1.9.2.2, proto ta změna. Také vám nastalá situace připadá zbytečně zmatečná?

Za týden se dočkají pravidelné dávky aktualizací i uživatelé staršího Firefoxu 3.5 a 3.0. Ať už používáte kteroukoliv ze starších řad prohlížeče, Mozilla z docela jasných a rozumných důvodů doporučuje aktualizovat na nejnovější generaci tohoto browseru. V případě dva roky starého Firefoxu 3.0 byste navíc měli počítat s brzkým ukončením podpory, aktualizace plánovaná na příští týden bude pravděpodobně jeho poslední.

Opera 10.51 CZ - Oficiální stránka

Hned na první pohled povedená Opera 10.5 nás obšťastnila dokonalou integrací s Windows 7, přepracovaným vzhledem s listy umístěnými v záhlaví okna, režimem privátního prohlížení a přepracovanou podporou pro widgety. Nesmím zapomenout ani na nové JavaScriptové a vykreslovací jádro, které Operu katapultovalo zpět do čela peletonu nejrychlejšího prohlížečů. Sami jste si mohli všimnout extrémního tempa vývoje, kdy se během tří měsíců dostal prohlížeč ze stádia pre-alpha do konečné podoby, přičemž v posledních dnech před vydáním vycházela nová sestavení někdy i vícekrát za den.

Jak jsem naznačil, Opera 10.5 byla bohužel šitá horkou jehlou, aby stihla vyjít ideálně počátkem března, souběžně se spuštěním tzv. „ballot screenu“ na území států Evropské unie. V programu tak přes intenzívní testování zůstalo několik chyb, na které si vývojáři posvítili až nyní. A aby si napravili mírně pokaženou reputaci, provedli kromě běžných oprav i další optimalizace, díky nimž je Opera ještě rychlejší. Například v testu Peacekeeper dosahuje až o 30 % lepších výsledků než původní Opera 10.5.

ICQ 7.1 CZ - Oficiální stránka

Ačkoliv byste možná od ICQ neočekávali žádné velké pokroky a inovace, tentokrát se jeho provozovatel, americká společnost AOL, docela vytáhl. Za prvé jsme na nové vydání nemuseli čekat tak dlouho, jako dříve. Za druhé přináší pro mnoho lidí dost zásadní komunikaci s uživateli připojenými k chatu ve službě Facebook. Sociální stránka ICQ 7, ke které patří zobrazování zpráv právě ze sociálních sítí byla nyní ještě vyzdvižena. AOL tímto krokem paradoxně může ICQ potlačit, protože najednou budou všichni připojení k Facebooku a ve výsledku nikdo nezaručí, že uživatelé z ICQ nedesertují. Jaký máte názor vy? Opustili byste jej?

Scott's Gmail Alert 4.0 EN - Oficiální stránka

Jestliže se řadíte mezi fanoušky webových aplikací od Googlu, Scott's Gmail Alert se vám bude líbit. Upozorňování na příchozí e-maily v Gmailu a na nadcházející události v Kalendáři Google patří k jeho hlavním každodenním úkolům. Plně nastavitelná výsuvná upozornění se doplňují se zvukovým oznámením. Upozornění program potlačí ve chvíli, kdy vám na počítači běží aplikace v celoobrazovkovém režimu. Seznam kontaktů se generuje z došlých zpráv, v případě potřeby můžete kontakty naimportovat pomocí souboru CSV. Do Scott's Gmail Alert můžete přidávat i RSS kanály. Zde se musím podivit, proč program nedokáže komunikovat se službou Google Reader.

Poslední vydání autor napsal od základů znova, přičemž podporuje Windows XP a novější, 64bitové verze nevyjímaje.

Avira AntiVir Personal 10 EN - Oficiální stránka

Jeden z nejúčinnějších (alespoň podle nezávislých testů) zdarma dostupných antivirů přichází již v desáté verzi, což samo o sobě svědčí o dlouholeté tradici. Ochrání vás před všelijakými viry, spyware a rootkity, po příplatku dostanete ještě firewall a antispamový filtr. Bohužel se do freewarové varianty programu nedostaly všechny novinky a vylepšení, naplno si alespoň vychutnáte novou vizáž. Zjednodušování všech úkonů zasáhlo i svět antivirových systémů, takže instalaci byste měli podle informace na oficiálním blogu zvládnou třemi klepnutími. Při nalezení škodlivého kódu se už ani nemusíte nerozhodovat (to neznamená, že nemůžete), co s tím prevítem provedete, pouze potvrdíte navrženou operaci.

MMF24

WeatherBar 2.1 EN - Oficiální stránka

Ani dnes neuniknete tipu, jak účelně využít hlavní panel (přezdívaný „superbar“) ve Windows 7. S aplikací WeatherBar na něm najdete aktuální informace o počasí, přesněji nejnižší a nejvyšší teplotu a ikonku určující, jestli bude slunečno či třeba zataženo. Klepnutím pravým tlačítkem myši na ikonu (podbarvení ikony se mění podle aktuálního počasí) na hlavním panelu pak získáte kromě aktuálního dne předpověď na další tři dny dopředu. Jen si nezapomeňte nastavit místo stupňů Fahrenheita Celsia. Bohužel pro nás, Čechy, WeatherBar zdaleka nezná všechna česká města.

Další důležité a zajímavé novinky: