Hlavní navigace

Novinky: Firefox 3.6.4, Postbox Express 1.0, Spicebird 0.8 a další

26. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mozilla Firefox 3.6.4 CZOficiální stránka

400 milionů uživatelů po celém světě již v tuto chvíli pravděpodobně obdrželo vybídnutí k aktualizaci jejich prohlížeče. Mozilla konečně připravila a vydala trochu významnější než jen běžnou opravnou verzi Firefoxu, čemuž by jinak odpovídalo číselné označení. Čekání za to snad stálo, neboť oddělený běh zásuvných modulů v případě jejich pádu znamená jedno – nevezmou s sebou celý prohlížeč. Bohužel nyní nemluvíme o všech modulech, ale jen o trojlístku Adobe Flash, Apple Quicktime a Microsoft Silverlight. Nutno podotknout, že Flash je podle Mozilly zodpovědný za opravdu velké procento pádů Firefoxu.

Pokud Flash spadne dnes, stačí inkriminovanou stránku znovu načíst a můžete pokračovat v práci, aniž byste museli obnovovat celý prohlížeč. Uvedená novinka se měla původně stát součástí Firefoxu 3.7, jehož osud vývojáři zpečetili a oddělený běh zásuvných modulů nám tento týden netradičně nabídli formou běžné aktualizace pro stávající Firefox řady 3.6. České vydání kromě toho vyměňuje doposud integrované RSS čtečky Bloglines.com a již neexistující Clanky.cz za Google Reader a Jyxo Články.

TriX 0.0.11.13 ENOficiální stránka

Učinit jedno jediné klepnutí co nejmocnějším – něco takového slibuje přenosný program TriX. Formátování textu, vyhledávání v internetu, exportování a extrahování dat, to vše byste měli s TriX zvládnou jedním klepnutím. To ale není tak docela pravda, protože pokud se nerozhodnete pro příslušnou klávesovou (!) zkratku, musíte vyvolat jinou klávesovou zkratkou nabídku příkazů. Z ní posléze vyberete požadovanou akci, například přeložit označený text do jiného jazyka. Ve výsledku se vám překlad zobrazí v bublině poblíž ukazatele myši. Pakliže vám klávesové zktraky nevyhovují, můžete si je plně přizpůsobit.

Postbox Express 1.0 ENOficiální stránka

Vzpomínáte si na Postbox? Vynikající poštovní klient, založený na Thunderbirdu 3.0, zaznamenal řadu nadšených ohlasů. Nové funkce podpořené lepším zpracováním z něj dělaly více než vhodného kandidáta na nahrazení pošťáka od Mozilly, jehož vývoj neprobíhal tak progresivně. S poslední betaverzí naneštěstí přišla zpráva, že za používání Postboxu budeme muset platit. Za podobně kvalitní program si, pravda, někteří rádi zaplatí. Pokud vás tvůrci nepřesvědčili, snad jim v tom pomůže Postbox Express. Prostřednictvím čerstvé odnože Postboxu vás chtějí nalákat k zakoupení licence. Postbox Express nestojí ani korunu, samozřejmě ale postrádá jisté funkce.

Za své vzala integrace se sociálními sítěmi. Největší ránou však pro mnohé jistě bude nemožnost instalovat rozšíření a tím pádem také slovníky a jazykové balíky. Česká lokalizace sice neexistuje, slovníky z Thunderbirdu ale v Postboxu logicky použít můžeme, stejně jako množství kompatibilních rozšíření. Nahradí u vás Postbox Express Thunderbird, nebo si raději zakoupíte plnohodnotného bratříčka bez přídomku „Express“?

Čtěte také
: Poštovní klient Thunderbird 3: přehled novinek

CleanAfterMe 1.37 ENOficiální stránka

Když zrovna musíte použít cizí (nedejbože veřejný) počítač, necítíte se tak pohodlně jako na svém. Neustále se vám v hlavě vynořují myšlenky, že po vás na disku mohou zůstat uložená hesla nebo jiné citlivé údaje. Prográmek s výmluvným názvem CleanAfterMe po vás vyčistí počítač tak dokonale, že vás veškeré obavy ihned opustí. Samozřejmostí je smazání citlivých dat v prohlížečích, ušetřeny nezůstanou ani různé seznamy naposledy otevřených dokumentů a souborů. Systémový prohlížeč událostí po čistění o pár záznamů také zchudne, Windows dokonce zapomenou i poslední nainstalovaná USB zařízení, v našem případě tedy hovoříme zejména o flash discích.

Spicebird 0.8 ENOficiální stránka

Postbox Express a Spicebird mají společnou minimálně jednu věc – oba programy úspěšně staví na zdrojovém kódu pošťáka Mozilla Thunderbird. Spicebird jde ale v posílení organizačních funkcí mnohem dále než zmiňovaný Postbox. Jeho autoři se vlastně pokouší vytvořit takovou malou open source konkurenci k aplikaci Outlook od Microsoftu. E–mail zde tvoří pouze fragment z celé mozaiky. Abyste mohli celý den strávit co nejefektivněji, zapište si jednotlivé úkoly na seznam úloh a naplánované akce označte v kalendáři.

Valnou většinu novinek v posledním vydání Spicebird přebírá z Thunderbirdu 3.0. Těšit se tak můžete na mnohem lepší vyhledávání, integraci s Windows Search a na otevírání zpráv v panelech. Avízovaný instant messaging taktéž funguje a umožňuje chatovat ve všech nejrozšířenějších sítích. Podpora rozšíření zní hezky, leč jediný dostupný doplněk (Personas, viz obrázek) tuto funkci momentálně značně znehodnocuje. Na hlavní stránce se nachází tzv. widgety, které můžete libovolně přidávat či odebírat.

Recenze starší verze: Spicebird: Mozilla místo Outlooku

MMF24

IObit Uninstaller 1.1 ENOficiální stránka

Ačkoliv by měl odinstalační program každé pořádné aplikace důkladně vyčistit počítač ode všech nepotřebných souborů, často se tomu neděje. Přestože při odinstalaci potvrdíte smazání všech souborů, které měly s odebíranou aplikací něco společného, stejně vám na disku nějaké zbudou. Další „odpadní“ položky obvykle najdeme v registru, který ve výsledku na zanechaný nepořádek doplácí možná víc než disk. IObit Uninstaller se po odinstalaci zaměřuje na zanechané stopy a nečistoty zdatně uklízí. Oceňuji rozdělení na kategorie, kde vyberete třeba jen nepříjemné toolbary, nebo nejméně používané programy.

Další důležité a zajímavé novinky: