Hlavní navigace

Novinky: Foxit Reader 6.0, PDFCreator 1.7, Resonic alpha 840 a další

19. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Synei System Utilities 1.16 ENOficiální stránka

Mladičký balík nástrojů na údržbu počítače těžko překvapí funkcemi. Vývojáři se ale na propagaci optimalizací vydali jinou cestou a slibují prodloužení výdrže notebooku při běhu na akumulátor nebo plynulejší hraní náročných titulů. Aplikace se k uživateli chová hezky, dokonce jí napadne vám při prvním spouštění nabídnout vytvoření budu obnovení. Kdyby vaše hrátky s počítačem nedopadly úplně dobře, budete se tedy moci vrátit k funkčnímu systému.

Po vzoru kolegů z branže obsahuje pár nástrojů, s nimiž můžete pracovat samostatně, současně ale můžete využít střední cestu a nechat se obsloužit jakousi jednorázovou údržbou. Synei System Utilities se velmi podobají Glary Utilities. Na rozdíl od nich se ale maskují za pěkné prostředí. To je na první pohled dotekové. Na druhý pohled vás pak o to víc zklame, že s nástroji pracujete v úplně jinak stylizovaném a zcela nedotekovém prostředí.

Například čistič dle očekávání pročistí základní nanejvýš oblasti. Nabízí sice i pokročilé čištění, bohužel se ale nedozvíte, co všechno má tento režim zahrnuje. A když nevíte, raději se takové položce vyhnete. Synei System Utilities aspoň můžete sehnat v přenosném vydání. Podporují Windows XP a novější, vyžadují rovněž .NET Framework 3.5.

Synei System Utilities 1.16

Foxit Reader 6.0 ENOficiální stránka

Jednu z nejpopulárnějších alternativních čteček dokumentů ve formátu PDF v posledním vydání postihlo rozsáhlé předělávání uživatelské prostředí. Tentokrát nemůžeme říct, že se někde inspirovala, případně že nám něco vzdáleně připomíná. Foxit Reader 6 naprosto beze srandy vypadá jako některá z aplikací kancelářské sady Microsoft Office 2013. Nebýt toho, že si v ní dokumenty vlastně jen prohlížíte, byste si klidně mysleli, že se nacházíte ve Wordu a můžete začít psát slohovou práci.

 

Autoři se k inspiraci otevřeně přiznávají. Jestli bude proklamovaných 150 milionů uživatelů spokojeno, nechám na posouzení každého. K dalším novinkám patří integrace Evernote, nebo i výroba PDF rovnou z Wordu, Excelu a jiných aplikací z Microsoft Office. Tvůrci se obecně zaměřili na tvorbu nových dokumentů, mj. dovolují konvertovat naskenované tištěné dokumenty do PDF. Foxit Reader má všechny předpoklady k tomu, aby si popularitu udržel. Mimochodem, v nastavení lze vypnout zobrazování reklamy po spuštění.

Foxit Reader 6.0

PDFCreator 1.7.0 CZOficiální stránka

Kdyby vás nezajímalo všestranné řešení a především prohlížeč PDF, ale naopak především tvorba dokumentů, můžete sáhnout po známém PDFCreatoru. Jak jde na věc, je vám jistě známé. Do systému se vám nenápadně vetře jako virtuální tiskárna. Díky tomu můžete tvořit PDF z prakticky libovolného zdroje. Stačí, aby program podporoval tisk. Dokumenty můžete šifrovat, aby si je nemohl přečíst jen tak někdo, více souborů lze slučovat do jednoho, a kdyby vám nevyhovoval samotný formát, můžete si vybrat např. PNG, JPG nebo EPS.

Z posledního vydání vám čelist na zem nespadne. Proč také, že? Koncept virtuální tiskárny funguje nad míru dobře. Vývojáři zapracovali na pár vylepšeních pod kapotou a opravili řádku chyb. Nic více, nic méně. Jen pozor, při instalaci vám budou nabídnuty aplikace Goal United a TuneUp Utilities. Pokud o ně nemáte zájem, raději instalačního průvodce projděte v klidu.

PDFCreator 1.7.0

Resonic alpha 840 ENOficiální stránka

Jeden z nejzajímavějších přehrávačů posledních let vás neohromí propracovanou knihovnou. V rukávu naopak schovává pěkné vizualizace, z nichž zřejmě nejzajímavěji působí zobrazení průběhu skladby. Projekt se stále nevyhrabal z fáze alfa, vývojáři ale pracují na plné obrátky, přidávají funkce a ladí kód. Skenování skladby například nedávno zrychlili, takže proběhne až dvakrát rychleji. Nově si můžete též přizpůsobovat sloupečky v seznamu souborů k přehrání. Vývojáři vypichují i podporu více monitorů, kterou jsme vyzkoušet nemohli.

Zrušen byl systém bublinových oznámení, informace se nyní zobrazují v hlavním okně ve stavové liště. Resonic zaujme také profesionály, kteří s hudbou pracují jinak než běžný uživatel, jenž pouze dychtí po poslechu. Přehrává složky, ani v nejmenším tedy nespoléhá na vlastní knihovnu médií. Autoři se snaží dosáhnout co možná nejvyšší rychlosti a jednoduchosti.

Resonic alpha 840

Další důležité novinky:

Tipy na starší software

Clover 3.0.286 beta ENOficiální stránka

Bezvadné vylepšení pro Průzkumníka to do novinek nestihlo zhruba o měsíc. Zařadili jsme jej aspoň do kategorie starších tipů. Clover 3 opět přidává do Průzkumníka panely, ne nepodobné těm z Chromu. Designově neoriginální koncept nicméně podstatně zvyšuje úroveň nejběžnějšího správce souborů. Nemusíte mít otevřeno několik oken, místo toho pracujete v jednom. Podporována jakou dokonce stará Windows XP, dále pak Windows 7 a 8. (Jsme však přesvědčeni, že na problémy nenarazíte ani ve Windows Vista.)

Třetí řada chystá motivy vzhledu. Jsou to ty pro Chrome. Pokud vás zajímají především užitkové funkce, těšte se na otevírání nových panelů klepnutím prostředním tlačítkem myši. Dvojité klepnutí do prázdného prostoru vás pro změnu přenese o úroveň výš.

Clover 3.0.286 beta

Le Dimmer 1.0.0.4 ENOficiální stránka

Z truhlice pokladů jsme vyšmátrali jeden velice zajímavý nástroj pro zvýšení produktivity. Zejména kvůli internetu se práce na počítači stala trochu nepříjemnou. Máme potřebu kontrolovat Facebooky, diskutovat na Twitterech a zpravodajských serverech procházíme události. I když se od těchto potřeb odpoutáme, stále se necháme rozptýlit tou spoustou ikonek v oznamovací oblasti a na hlavním panelu. Aplikace blikají, jako by se úmyslně snažily zničit veškerou naši zbývající pozornost.

MMF24

Proti tomu Le Dimmer bojuje jednoduše. Ztmaví pozadí, takže zůstane zvýrazněno pouze okno, které si vyberte. Pakliže něco píšete v textovém editoru, neruší vás okolí, stejně jako vás okolí neruší, pokud přehráváte video v malém okně (ačkoli vám obvykle nic nebrání přepnout se do celoobrazovkového režimu). Ztmavení nastavit můžete, horší zpráva zní, že to nelze provést přes grafické rozhraní. K úpravě parametrů si musíte rozumět s příkazovým řádkem. Le Dimmer přesto stojí za pozornost. Jedním z pozitivních vedlejších efektů je to, že vám šetří oči.

Le Dimmer 1.0.0.4