Hlavní navigace

Novinky: gExplore 1.0, Rename Master 2.9.6 a další

17. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

gExplore 1.0 ENOficiální stránka

Nebaví vás prohlížení dokumentů uložených u Googlu ve webovém prohlížeči? Nevadí, nyní máte k dispozici alternativu. Novinka s názvem gExplore supluje web a hraje si spíše na běžného správce souborů. To znamená, že prostřednictvím této aplikace můžete snadno spravovat celé cloudové úložiště. Nahrávání souborů a vytváření kolekcí (něco jako složky) patří k základním funkcím, které gExplore nabízí. Před odesláním můžete data dokonce zašifrovat. K rychlejší práci přispívá integrované vyhledávání. Když najdete, co hledáte, nezbývá vám naneštěstí nic jiného, než dokument otevřít v prohlížeči, nebo jej stáhnout a otevřít v některém z nainstalovaných programů.

Škoda, že své dílko autor nevybavil alespoň jednoduchým prohlížečem, aby se dalo na obsah dokumentu nahlédnout rovnou. Zatím máme tu čest s prvním vydáním, takže snad se časem dočkáme nápravy. gExplore jinak slouží jako velice dobrá náhrada webových Dokumentů Google.

Rename Master 2.9.6 ENOficiální stránka

Přejmenovávání souborů patří k nejzákladnějším a nejběžnějším činnostem, ale pokročilému uživateli v téhle oblasti Windows nemohou dostačovat. Pakliže jste pořádkumilovní a nesnesete pohled na ikony, pod nimiž se na vás zlomyslně vyhlíží divoké názvy, budete potřebovat k ruce pořádného pomocníka. Jestliže sáhnete po Rename Master, nebudete litovat. Dává vám do rukou snad milion možností, jak soubory pojmenovat. Jednoduše ovladatelný systém pravidel a podmínek je ve skutečnosti poměrně komplexní. Nejen, že vám pomůže s názvy souborů, podporuje dokonce metadata uložené v empétrojkách nebo obrázcích typu JPEG.

Ideálně se proto hodí ke zpracování velkých hudebních kolekcí a fotogalerií. K tomu obsahuje inteligentní systém číslování, který vám pomůže zabránit chaosu. Můžete jej buď klasicky nainstalovat, nebo jen rozbalit do složky a používat jej jako přenosnou aplikaci.

Inverted Image 2.3.0 ENOficiální stránka

Existují všemožné jednoúčelové nástroje na zpracování fotografií a nyní máte možnost poznat další z nich. Jeho schopnosti se točí okolo jediné věci: zrcadlení. Stačí vzít nějaký obrázek, u něhož si myslíte, že by bylo zrcadlení na některou stranu hezké a pak si musíte odraz vhodně upravit. Odraz můžete umístit kamkoliv, vlevo, vpravo, dolů nebo nahoru. Mezi původním snímkem a zrcadlovým zobrazením může být i mezera, pokud chcete. V Inverted Image si přirozeně hodně vyhrajete s průhledností, která celý odraz výrazně mění. Nechybí ani pár doprovodných efektů, konkrétně vlnění obrázku či stupně šedé.

Chrome 19 alfa CZOficiální stránka

Webový prohlížeč od Googlu se v sedmnácté řadě zase opřel do věštění. Chystá ale internetový gigant něco jiného než lepší předvídací schopnosti? Do kanálu s ranými sestaveními před nedávnem prorazila již devatenáctá generace a ta pro změnu přičichává ke kontrole pravopisu. Chrome umí člověka při psaní kontrolovat skoro odjakživa, ale nyní prohlížeč navrhuje, co jste asi chtěli napsat, podle dat z cloudu. Návrhy tudíž poskytují servery Googlu, nikoli lokální slovníky. Posílání dat ale musíte výslovně povolit. Uvidíme, zda bude online kontrola v návrzích lepší. Pak tu máme jako vždy novou verzi JavaScriptového jádra V8.

Tip: Chrome 18 prorazilo do vývojového kanálu. Co je nového?

Funkce překládání, která samozřejmě také komunikuje se vzdálenými servery, nyní navazuje spojení šifrovaně, pomocí protokolu HTTPS. Jak jste si asi sami všimli, zatím to na převratné změny bohužel spíše nevypadá.

Nitro Reader 2.2 ENOficiální stránka

Autoři PDF čtečky s Ribbonem se inovace nebojí a nepřestávají nás zásobovat novinkami. Nitro Reader 2.2 se nevrací ze klasickému prostředí, pás karet si nechává. Ostatně, díky němu jde o tak zajímavou alternativu k Adobe Readeru. Pakliže si Nitro Reader nastavíte jako výchozí čtečku, můžete si pédéefka tisknout z kontextové nabídky v Průzkumníku. Poznámky zaznamenané do dokumentu lze konečně pořádně formátovat, žádný prostý text už vám náladu kazit nebude. Jinak se zlepšilo vkládání textu (platí především pro exotické jazyky), vykreslování dokumentů a obrázků ve formátu JPEG2000.

Process Explorer 15.13 ENOficiální stránka

Kdybychom měli Process Explorer charakterizovat, pak bychom jej nejspíš označili za pokročilejší odnož Správce úloh. Nástroj na monitorování systému se hodí vždy, když pozorujete (nebo i nepozorujete) problémy. Můžete s ním sledovat aktivitu procesů a podprocesů, takže třeba docela snadno odhalíte aktivní malware. Jen se samozřejmě v seznamu procesů musíte vyznat. A když některé položky podle názvu nepoznáte, můžete si informace o nich prostřednictvím kontextové nabídky ihned vyhledat na webu.

CS24

S novým vydáním můžete procesům nastavovat nižší prioritu, konkrétně se nazývá Background priority. Tím se ujistíte, že vám aplikace běžící na pozadí nebude zbytečně moc zatěžovat počítač. I kdyby chtěla, nebude jít to už dovoleno.

Další důležité novinky: