Hlavní navigace

Novinky: Gmail Notifier Plus, Opera 10 Beta 1, Pamela Basic a další

6. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opera 10 Beta 1 EN - Oficiální stránka

Příznivci kvalitního norského prohlížeče Opera si mohou vcelku spokojeně mnout ruce. Vývoj desáté verze se konečně začíná blížit k cíli. První betaverze se předvádí v tom nejlepším světle - hned na začátku upoutá novým vzhledem, který mně připomíná Google Chrome (nebo se mi to jen zdá?). Potížím s orientací v panelech předejdete, když si zapnete grafické náhledy (táhlo nad adresním řádkem).

Oblíbený Speed dial, neboli česky Rychlý přístup, byl obohacen o slušnou porci možností přizpůsobení. Funkci Turbo jsme si již představili, takže pouze připomínám, že jejím účelem je zkomprimováním stránek zrychlit načítání na pomalých připojeních. Na automatické aktualizace jsme čekali léta, bohudík nás vývojáři vyslyšeli. Emailový klient konečně skousne vytváření zpráv v HTML, což znamená formátování textu dle vlastních představ.

Zcela nové vykreslovací jádro slibuje velmi dobrou rychlost (na Google Chrome, ani na Firefox ale dle prvních nezávislých testů nestačí) a špičkovou podporu webových standardů (testem Acid3 projde na výbornou). Nadšenci tedy mohou stahovat, bohužel jen anglickou verzi. Troufám si odhadovat, že konečnou verzi přivítáme někdy na přelomu léta a podzimu.

Gmail Notifier Plus 1.1 EN - Oficiální stránka

Nadšení uživatelé prefinálních verzí Windows 7 jistě rádi sáhnou po softwaru, který umí pracovat s novým hlavním panelem. Pokud zároveň používáte e-mailovou schránku od Googlu, určitě vyzkoušejte Gmail Notifier Plus. Jak název praví, tato aplikace upozorňuje na nové zprávy. Navržena byla přímo pro Windows 7 a snaží se naplno využít poskytnutých možností.

Ikona posazená na hlavním panelu informuje o počtu nepřečtených e-mailů prostřednictvím malé číslice (oproti prvnímu vydání autor zlepšil čitelnost). Z tzv. jumplistu (nabídka vyvolaná klepnutím pravým tlačítkem myši na ikonu) se rychle dostanete k nejběžnějším úlohám jako například napsat zprávu, zkontrolovat schránku, atp. Jak vypadají samotné náhledy vidíte na obrázku níže.

Úlohu oficiální stránky plní vlákno na fóru. Při pokusu o stáhnutí programu (distribuuje se zabalený v archívu, stačí jej jen rozbalit) budete požádáni o přihlášení, což moc pohodlné není. Naštěstí se dá stahovat i několika zrcadel.

Čtete také: Tipy a triky pro hlavní panel ve Windows 7

Virtual CloneDrive 5.4.3.2 CZ - Oficiální stránka

Pro práci s virtuálními mechanikami se často používá Daemon Tools. Někdejší chudý příbuzný Virtual CloneDrive od SlySoftu ale vrací úder. A to poměrně drtivě. Dříve šlo o jednoduchou virtuální mechaniku, která postrádala jakékoliv nastavení.

Autoři šli do sebe a dnes tu máme nové vydání, kterému neschází volitelná ikona v oznamovací oblasti a nastavitelný počet mechanik. Těch může být maximálně 15, čímž se dostáváme na mnohem vyšší metu, než zmiňované konkurenční Daemon Tools ve freewarové variantě. Zlepšila se i integrace s uživatelským prostředím Windows.

Přibyla emulace HD-DVD, nemyslím si však, že by ji někdo využil. K dobru Virtual CloneDrive přičítám nepřítomnost mnohdy problémového ovladače SPTD, který využívají některé konkurenční produkty (Daemon také).

iTunes 8.2 EN/CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Jedněmi milovaný, druhými zatracovaný. Katalogizační přehrávač iTunes je prostě rozporuplný. Majitelé iPodů a iPhonů určitě využívají synchronizaci hudby s počítačem a příliš si nestěžují. Na druhou stranu synchronizace s jinými zařízením než právě od Applu nefunguje (jedině se softwarem třetí strany, například minulý týden představeným iTunes Agent). Systém rozdělení hudební knihovny na tři kategorie funguje skvěle.

Z velké části Apple staví na svém internetovém obchodu. Muziku v různých formátech nakoupíte obvykle za příjemnou částku. Na své si přijdou i filmoví fandové a majitelé iPhonu (aplikací pro něj existuje velké množství). Nová verze podporuje několikrát jmenovaný iPhone a iPod touch s aktualizovaným softwarem 3.0. Neoficiální český překlad by měl být dostupný v blízké době.

WLM Universal Patcher 1.2.0 EN - Oficiální stránka

Miliony spokojených uživatelů Windows Live Messengeru trápí snad jen jedna maličkost: reklamní pruhy. Různých prográmků, které dovolují Microsoftího kecálka upravit, existuje více. WLM Universal Patcher se řadí k těm jednodušším. Jak vidíte na obrázku, odstranit s ním lze i některé jiné elementy (např. vyhledávací pole v seznamu kontaktů, atd.). Dokonce vám umožní přihlášení k více účtům najednou. Nové vydání zvládne i nejnovější Live Messenger 2009.

Alt-Tab Thingy 4.0.3 EN - Oficiální stránka

Pakliže nejste spokojení s podobou nabídky vyvolané při stisku kláves Alt + Tab, mohla by vám aplikace Alt-Tab Thingy spravit náladu. Jednoduché menu rozšiřuje do komplexní a hlavně plně přizpůsobitelné podoby. Ze seznamu funkcí bych vypíchnul černou listinu (programy, které nechcete, aby se zobrazovaly), minimalizaci oken do oznamovací oblasti a plánovač, kde si zvolíte časové rozmezí běhu Alt-Tab Thingy.

Novinkou v poslední verzi je plná podpora Windows Vista a 7, pro které existuje vylepšená varianta Alt Tab Thingy for Vista.

MMF24

Pamela Basic 4.5 cz - Oficiální stránka

Tři slova: záznamník pro Skype. Přesně to je Pamela. Zdarma dostupná verze postrádá ve srovnání s těmi placenými pár funkcí, nejde ovšem o nic zásadního (kdo by koneckonců postrádal videohovory, když zvuk ve většině případů stačí). Největší omezení se týká délky záznamu, kterou autoři nastavili na 15 minut. Automatické odpovídání ale funguje. Nové vydání zahrnuje opravy chyb a různé optimalizace.