Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome 2.0, DeskPins, Paint.NET a další

23. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 2.0 CZ - Oficiální česká stránka

Druhá generace internetového prohlížeče od Googlu se konečně objevila na stabilním kanále. Americký gigant se chlubí 30% zrychlením oproti předchozí verzi (ačkoliv bude dobré si počkat na pár nezávislých testů). Vy, kdož jste používali betaverze, to ale znáte. Z hlediska koncového uživatele se stále nejedná o žádný luxus (myšleno funkčně). Rychlost, za kterou se vývojáři honí, se mi zdá v některých momentech až nesmyslná. Já osobně bych raději viděl pár nových funkcí.

Uživatel tu zkrátka na první pohled nic moc nového nenajde, většinu novinek naleznete pod kapotou. První, čeho si pravděpodobně všimnete, jsou vylepšení v uživatelském rozhraní (zejména výchozí stránka v novém panelu). Na celoobrazovkového zobrazení jistě čekalo hodně lidí. Ve srovnání se svým předchůdcem si čerstvě vychovaný potomek rozhodně vede dobře a ti méně nároční budou spokojeni.

Budoucnost by nicméně měla být zajímavější - časem přibudou další funkce a hlavně podpora pro rozšíření. Nakolik budou schopná však zjistíme až za nějaký čas.

Recenze starší verze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

Flock 2.5 EN - Oficiální stránka

"Sociální webový prohlížeč" - tak si nechává Flock říkat, aby se odlišil od konkurence. Základem je Firefox 3, na který se nabalilo mnoho různých sociálních funkcí. Blogování, nahrávání fotek na známé stránky, twitterování a další věci se s Flockem staly pro jeho uživatele denním chlebem. Výchozí stránka nazvaná "My world" vám umožní přispět do sítě Twitter, přečíst oblíbené RSS kanály a zhlédnout vybraná videa.

Dva a půltá generace již přímo podporuje přes 20 sociálních služeb. Tvůrci si vzali na paškál hlavně Twitter, jehož pojetí ve Flocku zcela přepracovali, a Facebook, u něhož je již k dispozici i chat.

DeskPins 1.30 EN - Oficiální stránka

Také byste občas potřebovali ponechat nějaké okno vždy navrchu? Odpovědí může být DeskPins. Extrémně titěrná aplikace běží na pozadí, minimalizovaná v oznamovací oblasti, a pokud na ni klepnete, kurzor myši se okamžitě změní na špendlík. Tím pak dalším klepnutím přišpendlíte jakékoliv okno. Bohužel poslední verze pochází z roku 2004, což oficiálně zaručuje 100% funkčnost pouze ve Windows XP. Jak se DeskPins bude chovat v novějších verzích Windows zůstává otázkou.

Paint.NET 3.5 Alpha CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Jak název praví, Paint.NET je program na malování, ovšem poněkud pokročilejší, než známá aplikace ve Windows. Sice se zdaleka nevyrovná pokročilým nástrojům, právě jednoduchost jej ale činí rychlým a účinným pomocníkem třeba při retušování fotek. Uživateli přijdou vhod klasické nástroje, zaujmou jistě také zajímavé efekty, kolem kterých se i tentokrát točí nová verze.

Určitě jste zaznamenali ".NET" v názvu - to neznamená nic jiného, než že ke spuštění budete potřebovat rozhraní .NET Framework. Ovšem ne verzi 2, jak tomu bylo v dřívějších dobách, nýbrž nejnovější 3.5 SP1. Tato první aplha verze samozřejmě není určená klasickým koncovým uživatelům. Co se češtiny týče, použít můžete verzi určenou pro Paint.NET 3.35, funguje dobře.

Spyware Terminator 2.5.7 Beta CZ - Oficiální stránka

Bezpečnostní aplikace Spyware Terminator pochází, podobně jako několik dalších, z českých luhů a hájů. I ona patří k velmi povedeným. Zdarma vás v reálném čase (zatím to stále neplatí pro 64bitové systémy) ochrání před spywarem a díky integrovanému antiviru ClamAV také před viry. Automatické aktualizace určitě potěší, plánovač kontrol také. A to jsem ještě nezmínil neplacenou podporu skrze fórum nebo e-mail.

Chystaná verze dovolí stahovat aktualizace od uživatelů (princip technologie BitTorrent), zůstat můžete i u stahování ze serveru. Pro první volbu však vývojáři argumentují vyšší rychlostí. Betu dále zdobí nové nástroje: obnova výchozího nastavení Windows, obnova počítače ze zálohy, analýza a odstranění souborů (i těch zamčených).

Čtete také: Slovníček bezpečnostních pojmů a Návod pro Spyware Terminator

MMF24

Glary Utilities 2.13.0.686 cz - Oficiální stránka

I na našem webu jsme toho napsali dost o údržbě Windows, a já nepochybuji, že se každý z vás někdy setkal s nějakou tou "čistící sadou". Ty bohužel častokrát nadělají víc škody než užitku. Freewarové Glary Utilities se naproti tomu tváří velmi solidně. Na program zadarmo doslova překypují funkcemi: různé čističe disku a registru, nástroje pro optimalizaci, ale i vyhledávač duplicitních souborů a mnoho dalších užitečných pomocníků (celý seznam funkcí naleznete na oficiální stránce). Dokonce nechybí český překlad. Začátečník může využít automatickou údržbu.