Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome 3, Mouse Gestures for IE, MP3 Quality Modifier a další

19. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 3.0.195.21 CZ - Oficiální stránka

Krátce po svých prvních narozeninách opouští třetí generace internetového prohlížeče z dílen Google testovací fázi. V porovnání s předchozí generací se tvůrci chlubí opět nejvíce zrychlením browseru - rychlejší start, rychlejší načítání stránek, rychlejší práce s JavaScriptem. Naštěstí Google nezůstal jen u zvyšování výkonu, změnu k lepšímu zaznamenala například také stránka načtená v nové kartě. Její obsah si nyní můžete upravit k obrazu svému.

K lepší přehlednosti při práci s adresním řádkem pomohou nové ikony označující stránky navštívené v minulosti, záložky, či vyhledávání. Pokud v novém Chrome nebudete spokojeni se vzhledem, můžete si vybrat v galerii z několika dostupných kabátků. A konečně, vývojáři zapracovali na podpoře tagu

Astroburn Lite 1.0.0 CZ - Oficiální stránka

Přestože se vypalování stává čím dál okrajovější záležitostí, konkurence mezi vypalovacími programy rozhodně nějak nestagnuje. Freewarový Astroburn je sice osekanou verzí placeného brášky, v řadách běžných uživatelům však má šanci zaujmout. Vedle CD a DVD zapisuje také na Blu-ray disky. Kromě standardních datových sekvencí si poradí s vypálením různých typů obrazů médií - kupříkladu ISO a NRG.

Přepisovatelná média můžete, podle mne zcela nesmyslně, smazat pouze rychle. Na plné smazání budete tedy muset použít jiný program, popřípadě zaplatit za plnohodnotnou verzi. Naštěstí už se dnes přepisovatelná média používají velmi zřídka, protože jejich funkci převzaly flash disky.

RunScanner 1.9.0.9 EN - Oficiální stránka

Mezi běžícími programy, službami, položkami po spuštění, nebo mezi ovladači se nejčastěji skrývají různé druhy spyware a jiných breberek. Proto není na škodu, když si necháte prohledat počítač například pokročilým programem RunScanner a případné neřádstvo zničit. Primární režim RunScanneru se zaměřuje právě na malware. Po prohledání PC se zobrazí seznam nalezených položek. O každé takové položce lze vyhledat informace pomocí Googlu, případně v jiném (specializovaném) vyhledávači. Soubor můžete také odeslat na otestování službě VirusTotal.

V sekundárním režimu naleznete seznam položek po spuštění a hlavně pomůcku pro ukončení nechtěných procesů. Kompletní výsledky analýzy můžete také odeslat na oficiální stránky programu, kde se dozvíte, zda se ve vašem počítači skrývají nějaké hrozby. Nejnovější vydání programu RunScanner sice oficiálně přidává podporu Windows 7, bohužel však jen pro 32bitové edice.

Mouse Gestures for Internet Explorer 2.1.1.1 EN - Oficiální stránka

Prohlížeč se nemusí nutně ovládat pouze klikáním na tlačítka. Geekové si možná vystačí jen s klávesnicí, protože je myš zdržuje. Ti, kdož ale mají myš rádi, si mohou prohlížení ulehčit používáním gest. Například norská Opera je obsahuje v základní výbavě, přesto tuto funkci nevyužívají zdaleka všichni její fanoušci. Z části za to pravděpodobně může neinformovanost uživatelů. Tím se tu ale teď zabývat nebudeme.

Nejrozšířenější prohlížeč, Internet Explorer, gesta myší neumí. Doplněk Mouse Gestures ho to ale rychle naučí. Gesta si můžete plně přizpůsobit vlastním preferencím. Gesta za sebou mohou zanechávat stopy, přičemž tato funkce překvapivě příliš nezatěžuje počítač - autor dlouho pracoval na optimalizaci. Velké díky mu patří také za existenci 64bitové verze.

MP3 Quality Modifier 1.12 EN - Oficiální stránka

Většina lidí má svou hudební sbírku na počítači ve formátu MP3. Protože se jedná o formát ztrátový, používá se často nejvyšší kvalita, kterou umožňuje. Při nižší kvalitě už můžete - někdy dost citelně - zaznamenat zkreslení zvuku. Jenže pro potřeby MP3 přehrávačů a podobných zařízení je nižší kvalita mnohdy dostačující (obzvlášť při použití levných sluchátek) a skladby ve vysoké kvalitě zbytečně zabírají drahocenné místo.

Nejlépe pro snížení celkové kvality poslouží program MP3 Quality Modifier. Po nastavení parametrů vám do určené složky naservíruje výsledek. Downsamplované písničky obsahují stejné ID3 tagy, jako jejich vzory. MP3 Quality Modifier nevyžaduje instalaci.

CS24

The KMPlayer 2.9.4.1435 CZ - Oficiální stránka - Zrcadlo

Korejský multimediální přehrávač KMPlayer vám ušetří zmatky v kodecích. Používá totiž svou vlastní sadu dostačující pro základní přehrávání, takže pokud nemáte nějaké zvláštní požadavky, nepotřebujete mít v systému nainstalované žádné kodeky. Vestavěné kodeky navíc slibují nižší zátěž systému. KMPlayer sice vyniká v přehrávání videa, nezalekne se však ani audio souborů. Po instalaci vás průvodce seznámí s nejvhodnějším nastavením pro váš počítač. Toto vydání vyšlo skoro po roce od posledního a opravuje různé chyby.

Další novinky, které byste neměli minout: