Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome 5, IrfanView 4.27, Trillian 4.2 a další

29. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 5 CZOficiální stránka

Aktualizační kanál stabilní vývojové větve začal mezi uživateli šířit Chrome 5, které ve funkci nahradilo verzi 4.1. Pomineme–li tradiční zrychlení, kterým se Google při každé příležitosti chlubí (byť oprávněně), tak si na první pohled žádných novinek možná ani nevšimnete. Pokud mezi sebou synchronizujete prohlížeč na více počítačích, těžko vám uniknou značně rozšířené možnosti. Kromě záložek nyní můžete do procesu synchronizace zahrnout předvolby, k nimž se podle Googlu započítává také nainstalovaný motivu vzhledu. Rozšíření však zatím musíte do každé instalace Chrome přidávat zvlášť.

Na druhou stranu jsme je dříve nemohli používat v anonymním režimu prohlížení. Vynutíte si to zaškrtnutím příslušné položky ve správci rozšíření. Google se snaží prosazovat webové technologie, s HTML5 v čele. Podpora metody „táhni a pusť“ pro soubory (jeden ze způsobů, jakým lze v Gmailu přidávat ke zprávám přílohy) nebo geolokace (prozradí vaši současnou polohu) v Chrome 5 je, myslím, výmluvná a chválihodná. Ostatně, i správce záložek je vlastně jen webová stránka částečně vytvořená právě pomocí HTML5.

V betatestu se Google snažil integrovat přímo do prohlížeče Adobe Flash. V aktuálním Chrome byste jej nicméně hledali marně. Google na něj však nezanevřel, pouze vyčkává na ostré vydání verze 10.1.

IrfanView 4.27 CZOficiální stránka

Jméno IrfanView snad alespoň jednou někdy slyšel každý. Sympatický a takřka všemocný prohlížeč obrázků (nikoliv však správce) patří v našich končinách k těm nejoblíbenějším již řadu let. Úprava snímků probíhá spíš na základní úrovni, například lehce vyretušujete červené oči nebo aplikujete jeden z několika různých efektů. IrfanView si ale na Photoshop nehraje, přestože obsahuje paletu nástrojů, podobnou té v malování. Převod mezi formáty nebo optimalizace obrázků zde patří mezi denní chléb. Sejmutí obrazovky či nastavení prohlíženého grafického souboru na pozadí opět patří k běžným činnostem, které s tímto prohlížečem můžete vykonávat.

Pokud chcete rodině předvést fotky z dovolené, patrně zvolíte režim prezentace, kde IrfanView doslova přetéká svými možnostmi. Snadno ji třeba okořeníte nějakou písní z vaší hudební knihovny. Dávkové operace s obrázky zahrnují převod do jiného formátu a přejmenování souborů. Pro poslední vydání opět platí, že delší čekací doba znamená patřičně tučný seznam novinek. Více o programu se dočtete v našem návodu.

Návod: IrfanView na maximum: více než prohlížeč
Mohlo by vás zajímat: Začínáme s XnView: povedený správce a prohlížeč fotek zadarmo

Trillian 4.2 CZOficiální stránka

Na poli počítačových kecálků se prakticky pořád děje něco zajímavého. Dnes se pro změnu hlásí ke slovu Trillian, jehož trnitá cesta ke slávě letos završí první dekádu. Papírově se jedná dost možná o nejzajímavější instant messenger ze všech, protože se nebojí chatování v různých sítí (ICQ, Windows Live, Google Talk a další), videohovorů, ani propojení se sociálními sítěmi. V tuto chvíli byste jej pravděpodobně připodobnili k Digsbymu, Trillian ale nabízí ještě o kousek víc. Integrace Twitteru, například, nekončí u pouhého zobrazování nových tweetů, k ruce dostanete řadu doprovodných nástrojů pro efektivnější práci s touto sítí.

Dostáváme se bohužel k nepříjemnému faktu, že ne všechny funkce lze využívat, aniž byste si za ně připlatili. Během zkušební lhůty ale dostáváte příležitost si celý program řádně prohlédnou a osahat. Možná nakonec zjistíte, že aktuální prodejní cena Trillianu je jen malou daní.

Predator 2.2 ENOficiální stránka

Pokud se marně snažíte zamezit přístupu třetích osob k vašemu osobnímu počítači, máme pro vás jednoduchý tip, jak jim to znemožníte. Klíčem k úspěchu se v tomto případě stává program Predator a flash disk. Jakmile flash disk, kterému jste předtím v programu přiřadili speciální klíč, odpojíte od vašeho tranzistorového miláčka, obrazovka zčerná. Dokud jej nezapojíte zpět do USB portu, nelze s počítačem dělat vlastně vůbec nic (s výjimkou sledování nezajímavého zčernalého monitoru), myš ani klávesnice nereagují na žádný povel.

Program zaznamenává aktivitu na počítači a bude vás na ni upozorňovat prostřednictvím e–mailu nebo Twitteru, pokud si zvolíte placenou edici. S neplacenou můžete k jednomu PC přiřadit maximálně dva flash disky.

GiMeSpace Free Edition 1.0.4.6 ENOficiální stránka

Princip virtuálních ploch asi nemusím příliš připomínat, v tenhle okamžik je navíc nejdůležitější fakt, že se mezi nimi obvykle přepíná klávesovou zkratkou. GiMeSpace jde na věc trochu odlišně, protože nevytvoří více pracovních ploch v pravém slova smyslu. Naopak rozšíří do stran tu jedinou, kterou máte standardně k dispozici. Zvětší se však jen prostor pro okna, zatímco ikony a hlavní panel zůstanou na svém původním místě. Chyťte okno za záhlaví a posunutím ukazatele myši na levou nebo na pravou stranu jej umístíte do dodatečného prostoru. Jestliže jste operovali v pravé části monitoru, jeďte vlevo, abyste se posunuli zpět na původní pozici.

Nejlépe tomuto principu porozumíte z videa na oficiální stránce, případně vlastním vyzkoušením GiMeSpace. Pokud nemáte více monitorů vedle sebe, ale přáli byste si je, s tímto programem se onomu pocitu alespoň trochu přiblížíte.

Prio – Priority Saver 1.99 ENOficiální stránka

Systém Windows přiděluje procesům systémové prostředky, resp. čas procesoru, podle nastavené priority. Běžné procesy dostávají „normální“ prioritu. Pokud chcete využít výkon počítače co nejefektivněji, logicky začnete méně důležitým procesům přidělovat nižší prioritu a naopak. Ne vždy si však Windows nastavenou prioritu zapamatují a při příštím spuštění procesu u něj najdete výchozí hodnotu. S aplikací Prio by se vám to již stát nemělo. Program obsahuje ještě funkci nazvanou „Silent Elevation“, díky které spustíte bez výzvy UAC (Řízení uživatelských účtů) – a tedy i bez administrátorských práv – procesy, které to normálně vyžadují.

KL24

Mohlo by vás zajímat: Nové vyhledávání, UAC a správa uživatelů ve Windows 7

Další důležité a zajímavé novinky:

Byl pro vás článek přínosný?