Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome 9 Alpha, Registry Life 1.24, SpeedFan 4.42 a další

6. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome 9.0.570.1 Alpha CZOficiální stránka

Na aktualizačním kanále poskytujícím čerstvé vývojové verze Chrome již přistávají ochutnávky deváté generace Googlova prohlížeče, který tak během krátké doby srovná číslování verzí s Internet Explorerem. Jen pro zajímavost uvádím, že kanál s o něco stabilnějšími a hotovějšími betaverzemi aktuálně okupuje Chrome 8, zatímco zcela dokončený a podle všeho stabilní produkt doporučený běžným uživatelům představuje Chrome 7. Prozatím se devítková verze neliší od svých předchůdců skoro ničím, do budoucna ale slibuje zásadní novinky – například kompletní hardwarovou akceleraci přes grafickou kartu. Ta zatím funguje pouze částečně a její vyladění trvá déle než se plánovalo, proto se nakonec neobjeví v osmém Chrome, ale až v devátém. Synchronizaci hesel potkal podobný osud.

Pro lepší zabezpečení synchronizovaných údajů na serveru bude možné ochránit je hlavním heslem. Pokud ho zapomenete, můžete svým datům rovnou říci sbohem. Čeká na nás také vylepšování integrace prohlížeče se službou Google Instant a další zrychlování JavaScriptového jádra. Velmi zajímavě zní pojem „cloud print“, kdy nepotřebujete mít v počítači nainstalované ovladače k tiskárně. Ty se v podstatě nachází na serverech Googlu, takže si dokument z jakékoliv tiskárny vytisknete i bez ovladačů. Jak bude tato technologie použitelná v praxi zjistíme zanedlouho, s ostrým vydáním Google Chrome 9 bychom se mohli setkat zhruba na konci letošního roku.

Registry Life 1.24 ENOficiální stránka

I dnes si budete moci ukojit své ladičské choutky. Registry Life už od pohledu hlásá něco ve smyslu „delší život pro registr“. Sami asi víte, že neudržovaný registr zanesený zastaralými a neplatnými klíči není o nic lepší (vlastně ani horší) než příliš opečovávaný. Oba dva mohou způsobovat nestabilitu a podivné chování počítače. Registry Life pomáhá udržovat registr ve Windows ve výborné kondici, volí rozumnou hranici a vyhýbá se nebezpečným zásahům. Čistění od balastu zůstává základním úkonem, defragmentace odstraňující prázdná místa po odstraněných klíčích se ovšem na výkonu často projeví mnohem znatelněji. Obsluhu programu zvládnou všichni s potřebnými znalostmi anglického jazyka. Registry Life běží ve Windows 2000 a novějších.

HomePage Maker 1.0 ENOficiální stránka

Autor aplikace HomePage Maker přišel s poměrně originálním nápadem. S nápadem na program, který pomůže běžnému smrtelníkovi vytvořit si vysněnou a hlavně užitečnou domovskou stránku tak, aby fungovala ve všech prohlížečích. V čem tedy celé kouzlo spočívá? Aby vznikl výsledek ne nepodobný funkci rychlý přístup známé z Opery, zadejte do HomePage Makeru až osmnáct vašich nejžádanějších stránek. Nezapomeňte vybrat, zda se budou odkazy na tyto stránky otevírat v nových oknech. Pozadí buď vyplňte nějakou barvou, nebo se proberte vaší kolekcí obrázků. Na závěr zvolte vhodný typ a velikost písma. Nad (či pod) čtverečky s oblíbenými odkazy se může vyjímat vyhledávací pole, nevelký výběr vás ale omezuje pouhými třemi poskytovateli vyhledávání – Googlem, Yahoo! a Bingem.

Hotovou domovskou stránku dokáže HomePage Maker nastavit jako výchozí v Internet Exploreru, v ostatních prohlížečích jste odkázáni na vaši šikovnost. Vámi vytvořené stránky se vždy uloží do složky s programem.

HotKeyMan 1.03 ENOficiální stránka

Co nám zbývá, než se užitečné klávesové zkratky ve Windows naučit, když je jejich změna prakticky nemožná? Pár výhod s sebou tento fakt nese, například ať už sedneme k jakémukoliv počítači s operačním systémem z Redmondu, vždy budou platit stejné zkratky. Méně zmatených lidí na druhou stranu nevykoupí nepohodlnost některých zkratek. A co víc, pokud na nějakou akci zkratka neexistuje vůbec, musíme si vystačit s myší. HotKeyMan to řeší, byť zatím v malém měřítku. Zcela vlastní klávesové kombinace přidělíte minimalizaci, maximalizaci a zavírání oken, nebo třeba funkci sejmutí obrazovky. Jiná kombinace může otevřít určený soubor či webovou stránku. HotKeyMan vám pomůže i s vypínáním počítače, přestože se občas ukáže zmáčknutí tlačítka zabudovaného v case efektivnější a rychlejší.

CS24

SpeedFan 4.42 CZOficiální stránka

Kdo nezná SpeedFan, ať se přihlásí. Napovím vám – teplota. Nic? Tak ještě otáčky. Čeho? Větráků, přece. Dobře, a napětí? Teď už musíte uhodnout, že přesně tyhle věci vám ochotně prozradí SpeedFan. Prvořadá funkce monitorovacího nástroje v sobě sdružuje manuální nastavení rychlosti větráčků, na vybraných deskách pak dovoluje ovlivnit takt procesoru. Abyste ze získaných hodnot mohli vyvodit dlouhodobější důsledky, neváhejte zapnout zaznamenávání do grafů. Pak krásně uvidíte, jak moc se mění teploty hardwaru při zátěži a zda nejsou příliš rizikové. Spíše doplňkově SpeedFan zobrazuje údaje o stavu disku získané z technologie S.M.A.R.T (podporuje i disky SCSI).

Další důležité novinky: