Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome, Picasa a další

6. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Chrome CZ - Oficiální stránka - Přehled funkcí - Recenze
Google začátkem tohoto týdne rozvířil vody internetu, když hned v pondělí zveřejnil informace o svém novém projektu. Nejde o nic menšího než o internetový prohlížeč. Zajímavé je, že vyšel jako open source (stejně jako Firefox) a rovnou v češtině i slovenštině. Filosofie Googlu se ani tentokrát moc nezměnila - vytvoříme jednoduchou a použitelnou aplikaci na výborné technologií. Jádro prohlížeče překvapivě není převzaté z Firefoxu, nýbrž ze Safari. Již od úterý si můžete sami vyzkoušet rychlé prohlížení internetu (ano, v panelech) bez zbytečných funkcí. Což neznamená, že by tam žádné zajímavé nebyly - vypíchnu například "anonymní režim", kdy nejsou ukládána žádná osobní data a možnost vytvořit si na ploše zástupce webové aplikace (podobné Mozilla Prism). Po jednoduché instalaci dostanete příležitost importovat záložky a hesla z Internet Exploreru nebo Firefoxu. Jestli vás Chrome zaujalo, doporučuji přečíst si o důvodech vedoucích k jeho vytvoření.

Picasa 3.0 Build 57.19 Beta EN - Oficiální stránka
Kromě nového projektu Google uvedl první betaverzi oblíbeného správce fotek ve třetí verzi. Stále vyhledává změny ve vašich složkách s fotkami, které pak řadí podle data nebo názvu. Stále stejně zvládá i jednoduché úpravy fotek (včetně redukce efektu "červených očí"). Nově ovšem umí zobrazovat fotky podle třech filtrů - pouze ty s obličejem, označené hvězdičkou nebo jen videa. Co se videí týče, konečně je lze přehrávat jako prezentaci. Další větší novinka se jmenuje Photo Viewer, tedy prohlížeč fotek. Při prohlížení není problém spustit prezentaci fotografií.

Bubbles 1.92 Beta EN - Oficiální stránka
O Mozilla Prism jsem se již zmiňoval výše, program to nicméně není jediný. Bubbles také vytváří samostatná okna pro webové aplikace typu Gmail nebo Facebook, naproti konkurenci od Mozilly (Prism se ale nachází ve stádiu prototyp) ovšem například umí schovat aplikaci do oznamovací oblasti, spustit ji při startu systému a není problém přidat různé dodatky (v Gmailu vysouvací upozornění na nový email, atp.). Nová verze vylepšuje kompatibilitu právě se všemi možnými webovými aplikacemi.



Miranda IM 0.7.10 CZ
- Oficiální stránka - Stránka s češtinou
Malý multiprotokolový klient pro sítě jako ICQ, MSN a Jabber. V základu celkem nic moc neumí, s pluginy však dokáže divy. Chat v panelech, oznámení, zvuky a další možné i nemožné funkce Miranda zvládá. Nová verze opravuje chyby ICQ a MSN a také zlepšuje stabilitu programu.



nLite 1.4.9 CZ
- Oficiální stránka
Po čisté instalaci Windows systém postrádá všechny aktualizace i nové verze programů, které od té doby Microsoft vydal. Tudíž musíte všechno nejprve nainstalovat a to je docela otrava (zejména, pokud to děláte často), protože aktualizace vychází pravidelně každý měsíc, k tomu jednou za pár let Service Pack, dále aplikace jako Internet Explorer... S nLite můžete vytvořit z vašeho původního CD s Windows zcela nové instalační médium, ve kterém budou zahrnuty aktualizace a programy (např. nový Windows Media Player) podle vašeho přání. Nová verze přidává možnost integrace Internet Exploreru 8 Beta 2 a opravuje pár chyb.

Internet Explorer Collection 1.1.0.1 EN - Oficiální stránka
Ať už potřebujete mít nainstalovaných více verzí Internet Exploreru z důvodu testování funkčnosti webových stránek, nebo kvůli čemukoliv jinému, pomůže právě tento program. Naráz byste měli být schopni spustit všechny obsažené verze (a podle všeho jsou opravdu všechny od prvního vydání). V této verzi již nebudete dotazováni, zda chcete nastavit IE jako výchozí prohlížeč u každé verze zvlášť. Ještě bych dodal, že ve Vistě neběhají všechny verze úplně ideálně.

CS24



VirtualBox 2.0
EN - Oficiální stránka
Pokud chcete ve svém stávajícím systému spustit jiný operační systém, VirtualBox bude určitě jednou z nejlepších možností. Dokáže nasimulovat různá hardwarová prostředí, má poměrně široké možnosti. Druhá generace přináší podporu 64-bitových virtuálních počítačů, lepší síťové možnosti a další vylepšení.