Hlavní navigace

Novinky: Google Chrome, Pidgin a další

17. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

EASEUS Disk Copy 2.3 EN - Oficiální stránka

Pod značkou EASEUS vychází hned několik dobrých nástrojů pro práci s pevnými disky. Nulová cena bude vždy stát za rozhodnutím, zda program alespoň vyzkoušet. U EASEUS Disk Copy možná zůstanete nastálo. Za pomoci několika metod zvládne naklonovat celý disk (resp. oddíl), nebo jeho část, v poměru 1:1.

Obstarejte si ale nejdřív prázdné CD, na které vypálíte stažený ISO soubor. Pak z něj jen nabootujte a zvolte činnost. Ještě podotýkám, že EASEUS Disk Copy pracuje pouze s předpřipravenými oddíly, na jejich vytvoření použijte například sesterský program EASEUS Partition Manager, popřípadě správce disků ve Windows Vista. Svému účelu - totiž kopírování - nicméně poslouží více než dobře. Nová verze si rozumí s větším počtem druhů disků a podporuje až 1TB otesánky.

Defraggler 1.06.118 CZ - Oficiální stránka - Stránka s češtinou

Autoři známého čistícího programu CCleaner tento týden uvedli novou verzi Defraggleru, povedené alternativy k původnímu nástroji na defragmentaci disku zabudovanému ve Windows. V jednoduchém a účelném prostředí se neztratí ani začátečník. Vyberete si mezi celým diskem, nebo jen určitou složkou (souborem), klepnete na spouštěcí tlačítko a voila. Autoři nezapomněli ani na plánovač, pro každou jednotku lze nastavit jiné datum údržby. Zajímavou novinkou v posledním vydání je interaktivní mapa disku - po najetí kurzorem myši na blok se dozvíte, kolik a které soubory se v něm nachází.

Pidgin 2.5.4 CZ - Oficiální stránka

Skoro každý týden se shledáváme s kecálky bojujícími o přízeň uživatelů, dnes tu máme původně linuxového klienta, který ale pod Windows funguje na jedničku. Pidgin vás spojí s většinou běžných komunikačních sítí (ICQ, MSN, Jabber a další). Jak byste asi očekávali, podporuje chatování v panelech, přenos souborů, oznamuje stav (pouze zvukově), dokonce na přání zkontroluje pravopis. Střídmé možnosti nastavení naštěstí obohacuje solidní počet doplňkových pluginů. Přestože i tak se jedná spíše o hůře vybaveného kecálka, chatuje se v něm příjemně. Nová verze vylepšuje Jabber a opravuje pár chyb.

Google Chrome 2.0.157.0 Alpha CZ - Oficiální vývojová stránka

Americký gigant Google zastavil poměrně velký počet méně úspěšných projektů, internetovému prohlížeči Google Chrome se ale daří velmi dobře a vývojáři pracují možná i více než na 100%. První ochutnávku verze 2.0 stáhnete z vývojového kanálu.

Chrome má aktualizační kanály celkem tři - první je přirozeně "stabilní" a soustředí se na standardní koncové uživatele. Druhý, kanál "beta", přináší přibližně jednou za měsíc skoro hotové vydání. Ze třetího a zároveň posledního, "vývojářského", kanálu vychází nové verze častěji (tj. jednou týdně) a testují se tam různé funkce, přičemž některé z nich se do finálního vydání vůbec dostat nemusí. Systém to tedy není nepodobný například Firefoxu.

A právě na třetím uvedeném kanálu se objevil vůbec poprvé Google Chrome 2.0. Nečekaně se tak na nás utrhla lavina - začněme historií webových formulářových polí. Ve všech prohlížečích tak běžná věc Chrome doposud chyběla (opět se podivuji, proč Google odebral svému internetovému prohlížeči nálepku beta tak brzy). Těsně v závěsu následuje prohlížení stránky kliknutím prostředním tlačítkem myši. Někoho potěší i plné zoomování stránky (stejné, jako Firefox 3). Jinak vývojáři zamakali na kódu programu a použili novou verzi vykreslovacího jádra, takže slibují ještě rychlejší a lepší prohlížení.

Čtete také: Google Chrome 2.0 ke stažení: co přináší nového a jak aktualizovat na vývojovou verzi
Recenze starší verze: Google Chrome: srovnání s ostatními prohlížeči

Jet Screenshot 1.2 EN - Oficiální stránka

Pokud cítíte další pomůcku pro tvorbu screenshotů, váš čich se nemýlí. Jet Screenshot se ale od svých konkurentů odlišuje. Ti se obvykle snaží poskytnou co nejvíce různých parametrů a možností, jak obrazovku sejmout. Jet Screenshot se ovšem s nějakým nastavením  parametrů moc nepáře, dokonce ani nedává na výběr ze sáhodlouhého seznamu formátů, používá pouze JPEG a PNG. Naopak do snímku se dvěma nástroji můžete něco nakreslit, anebo napsat.

Poslání se tedy zdá být jasné - nabídnout co nejjednodušší a rychlé snímání obrazovky a navíc s poskytnutím popisu. Kromě uložení obrázku na disk autoři umožňují jeho přímé nahrání na web. I tento proces byl zjednodušen asi tak na jedno klepnutí myší. V nové verzi se dostalo na snímání oken.

BootRacer 1.0 EN - Oficiální stránka

Na světe se neustále pořádají klání ve všech možných i nemožných disciplínách, stejně tak v rychlosti bootování Windows. Chcete i vy zjistit, jak rychle se váš systém načte, aniž byste přitom museli použít nějaké nepřesné metody? BootRacer vám start systému změří a ošizen nebude skutečně nikdo. Vynikající hodnocení získáte, pokud vaše PC nastartuje za méně než minutu. Jakého výsledku jste dosáhli?

Mohlo by vás zajímat: Jak na rychlejší start a vypnutí Windows

CS24

FlvPlayer4Free 3.2.0.0 CZ - Oficiální stránka

Na závěr si opět představíme jednoduchou utilitku. Z internetu často stáhnete video ve formátu  FLV, se kterým si možná váš systém neporadí. Jestliže tím trpíte i vy, zkuste FlvPlayer4Free. Podporuje i několik dalších méně obvyklých typů videí, obsahuje i editor playlistů a ostatní běžné funkce. Svůj účel - tedy přehrávání flashového video obsahu - splní dokonale...