Hlavní navigace

Novinky: Google Earth 5, Skype 4 a další

7. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google Earth 5.0.11337 Beta CZ - Oficiální stránka

Cesta kolem světa už pro vás nemusí znamenat pouze nesplnitelný sen - Google Earth vás vezme kamkoliv budete chtít. Stačí mít pořádné připojení. Abych vyjmenoval, co všechno s touhle vynikající aplikací můžete dělat, byli bychom tu ještě zítra. Co se týká Země samotné - velmi detailní snímky všech kontinentů doplnily v této nové verzi i obrazy světových moří, takže se můžete procházet po dně Mariánského příkopu.

Uživatelé mohou přidávat fotografie jakýchkoliv míst přímo do mapy, což "cestování" jen zatraktivní. Pokud si rádi hrajete, zapněte si aktuální počasí, či momentální nasvícení Země Sluncem. Nebo se kochejte 3D modely velkých měst, nejlépe ve vestavěném leteckém simulátoru. Velmi atraktivně také působí historické snímky, pravděpodobně budete překvapeni tím, jak před léty vypadala vaše domovina.

Už dávno však nejde jen o prozkoumávání Země. Google začal vzhlížet vzhůru a dal nám možnost poznat hvězdnou oblohu. A nyní nově i Mars. Pokud Google Earth podlehnete (což je mimochodem velmi pravděpodobné), strávíte tak spousty hodin cestováním, aniž by vás to něco stálo. A pokud se na nějakou tu výpravu opravdu chystáte, cestu za pomoci několika nástrojů lehce naplánujete.

Recenze: Google Earth 5.0: pod hladinou oceánu, zpět v historii
Návod
: 10 tipů a triků Google Earth

Skype 4 CZ - Oficiální stránka

Co mělo přijít přišlo a my můžeme zahájit oslavy. Čtvrtá generace Skypu, nejpoužívanější aplikace na telefonování přes internet, se totiž došla do finálního stádia. Ruku v ruce jdou hlavní inovace: nový "celoobrazovkový režim" zobrazení vám nabídne přehledné seskupení všech možností programu pěkně do jednoho okna - kromě seznamu kontaktů se našlo místo pro informace o vašich kontaktech, ale hlavně autoři vyhradili prostor pro textové zprávy a videohovory.

Právě obraz díky různým optimalizacím a novým technologiím doznal citelného zlepšení, s rodinou se můžete vidět i ve vysokém rozlišení s 30ti snímky za sekundu. Na to ale přeci jen pomalejší připojení nestačí, takže se často budete muset spokojit "jen" se standardní kvalitou. Podobně vylepšeny byly i klasické hovory. Skype 4 vypadá ve všech směrech povedeně, takže rozhodně upgradujte.

RecenzeNový a lepší Skype 4 ke stažení
Návod: Využíváte Skype na maximum?
Čtěte takéSkype, Messenger, ICQ, Google Talk: srovnání kecálků

Mozilla Firefox 3.0.6 CZ - Oficiální stránka

Po delší odmlce jsme se dočkali tradičního opravného vydání internetového prohlížeče od Mozilly. Jen pro shrnutí - třetí Firefox představil mimo jiné inteligentní adresní řádek, který změnil dosavadní zaběhlý způsob hledání v historii (jeho úspěch oslovil i vývojáře nového Internet Exploreru, který bude obsahovat víceméně to samé v bledě modrém), přidávání záložek jedním klepnutím (přičemž je lze oštítkovat - otagovat, chcete-li - pro lepší organizaci) a plné zvětšování stránek.

Viditelně bylo též zlepšeno zabezpečení, a to doslova. Při vstupu na nebezpečnou stránku totiž dostanete výstrahu, kterou přehlédnete jen těžko. Totéž platí pro certifikáty s vypršenou platností. Inovací prošly i další součásti, počínaje správcem stahování (ten konečně umí stahování pozastavit a opět navázat) a správcem doplňků (doplňky se dá aplikace rozšířit o různé funkce) konče. Ve Windows Vista Firefox navíc potěší integrací s rodičovskou kontrolou. V této opravné verzi nedošlo k ničemu jinému, než na ošetření pár bezpečnostních chyb a vylepšení stability. A ještě jedna dobrá zpráva pro paranoiky: klientské ID bylo z reportů o pádech aplikace odstraněno.

Recenze: Firefox 3: střízlivý pohled s odstupem

Express Burn 4.20 EN - Oficiální stránka

Spousta vypalovacích aplikací se snaží najít cestu k začínajícím uživatelům. Dost možná nejvíc v tomto ohledu pokročil Express Burn. Nečekejte žádné zdlouhavé proklikávání se nabídkami k tomu, co vlastně chcete udělat - spustit program znamená otevřít jedno jediné okno, ve kterém se vše odehrává. Horní nástrojová lišta se sestává z několika ikon a naprosto jasně říká, co se to vlastně chystáte provést, a samozřejmě vám dovolí vypalovací režim změnit. Pak zbývá už jen přidat soubory a klepnout na velké tlačítko "vypálit".

V maximálně jednoduchém (a účelném!) prostředí Express Burnu se neztratí snad nikdo. Obávám se, že vypalování už o moc jednodušší být ani nemůže, pak už zbývá jen zápis přímo v Průzkumníku Windows.

Fast Duplicate File Finder 1.0.0.0 EN - Oficiální stránka

Dnešní stovky gigabajtů velké pevné disky nás naučily nešetřit místem. Na disku obvykle po několika měsících užívání vznikne solidní nepořádek, protože nejsme nuceni žádné soubory - byť nepotřebné - mazat. Často tak ve všem tom nepořádku ani nepostřehneme, že se na tam  nachází i množství duplicitních souborů. Trápí-li vás alespoň trochu svědomí, zkuste povolat do akce Fast Duplicate File Finder. Ten proklepne vybrané složky velice důkladně. K dobru mu ještě přičítám ochranu systémových souborů, které vám odstranit jednoduše nedovolí.

Silent Screen Free Edition 2.0.0.1 EN - Oficiální stránka

Trápí vás, co nekalého dělají vaše děti (nebo, přirozeně, kdokoliv jiný) na počítači? A jste ochotní použít sledovací metody? Silent Screen podá důkaz nejpřesvědčivější - snímek celého dění na ploše. Snímá každých několik vteřin, takže vám nic neunikne. Program se dokonale skryje před zraky uživatele a zpět ho vyvolá jen určená klávesová zkratka. Můžete i nastavit ochranu heslem. Jen počítejte s tím, že snímků obvykle vznikne naprosto šílené množství. Další pokročilé funkce (například zaznamenávání stisknutých kláves), jak už asi tušíte, bohužel naleznete až v placené verzi.

NetWorx 4.6.3 EN - Oficiální stránka

Přes znatelné pokroky u českých poskytovatelů internetového připojení je stále mnoho lidí zatíženo datovými limity (FUP). Hlavně ti by si měli hlídat, kolik dat přenesou. NetWorx si oblíbíte rychle - jakýkoliv síťový provoz kontroluje a všechna získaná data zpracuje. Vy se tak pokocháte nad statistikami a nezáleží, jestli vás zajímají údaje za celý měsíc nebo jeden den.

CS24

Prozradí i aktuální vytížení (v podobě grafu) a dovede vysledovat, kudy putují pakety z požadovaného serveru. Jestliže máte problém držet se při stahování v mezích, NetWorx vás klidně od internetu odpojí úplně, což mu ale předtím musíte povolit v nastavení. Jinak vás na překročení limitu pouze upozorní. Vlastní inteligence programu zatrhne podezřelé síťové aktivity - rozpozná totiž trojské koně a hackerské útoky. A právě tato bonusová funkce by vám mohla pomoci se rozhodnout, zda NetWorx stojí za vyzkoušení.