Hlavní navigace

Novinky: Google SketchUp, Picasa a další

22. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google SketchUp 7.0.8657 EN - Oficiální stránka

Díky nákupu jedné firmy nám Google již před dvěma roky mohl nadělit pod svou značkou další zajímavou službu s názvem SketchUp. S ním snadno a intuitivně vytvoříte v podstatě jakýkoliv trojrozměrný model, fantazii se meze nekladou. Tedy, trochu ano - některé pokročilé možnosti naleznete až v placené verzi. Vytvořená dílka - jako třeba váš dům - můžete vložit do aplikace Google Earth. Stačí se naučit ovládat pár jednoduchých nástrojů a pustit se do modelování. Na model pak nanesete nějakou tu barvu nebo texturu, v nové verzi ještě i animaci, resp. interakci, při kliknutí. Vše ulehčí nové dynamické komponenty, lépe řečeno objekty, jejichž velikost se automaticky upraví při změně okolí. Sedmá verze, ještě intuitivnější a lehčí na ovládání, již bohužel nepodporuje Windows 2000, musíte sáhnout pro XP nebo Vistě.

Spybot Search & Destroy 1.6.1.38 Beta CZ - Oficiální stránka

Jedním z nejznámějších likvidátorů spywaru je bezpochyby Spybot Search & Destroy. Obsáhlá databáze rozpozná různé druhy škůdců - od klasického spyware a adware před trojské koně až po keyloggery (zaznamenávají stisknuté klávesy). Prohlížeče ochrání Spybot pomocí několika metod - v Internet Exploreru například blokuje škodlivá stahování a dává pozor na nebezpečné ActiveX prvky. Pohlídá si ale i Firefox a Operu (nová verze také přidává podporu Google Chrome). Nalezené breberky posléze odstraní bezpečným mazáním. Než tak učiníte, dostanete možnost nastudovat si dostupné informace o každém kousku. Jednoduché rozhraní programu pak nebude mást méně znalé uživatele, ti pokročilejší si zapnou rozšířené rozhraní obohacené o několik nástrojů, které v nesprávných rukou dokáží v systému nadělat paseku.

Picasa 3.0 Build 57.53 EN - Oficiální stránka

Společnosti Google se konečně povedlo vypiplat třetí generaci oblíbeného správce fotek natolik, aby opustila stádium beta a předvedla se v konečné verzi. Nová Picasa svému předchůdci odskakuje poměrně daleko. Zachovány zůstaly všechny funkce (jako například vyhledávání změn ve složkách s obrázky či řazení alb podle data nebo názvu), doznaly však většího či menšího vylepšení. Dále přibylo pár nových nástrojů na úpravu fotek. Z nich můžete udělat nejen koláž, ale i video (včetně zvukového podkladu) a nahrát jej na YouTube nebo Webová alba programu Picasa. Poslední větší novinka se nazývá Photo Viewer, čili prohlížeč fotek. Ten funguje jako samostatná aplikace a prohlížet v něm fotografie je velmi příjemné. Zkrátka Picasa 3 se povedla, a já ji mohu jen doporučit všem, kteří ještě nenašli ten správný nástroj na zkrocení početných rodinných alb.

Návod: Základní úpravy fotek v Google Picasa

Foxit Reader 3.0.1120 EN - Oficiální stránka

Adobe Reader, mohutný a často pomalý program na čtení PDF dokumentů od společnosti Adobe, zná asi každý. Ne každý ale zná malou a příjemnou alternativu nazvanou Foxit Reader. Jeho devízou je určitě rychlost - malý prográmek pracuje s PDF až obdivuhodně rychle.  Nová verze se dočkala překopaného uživatelského rozhraní, podpory Firefoxu skrze vlastní plugin a skrolování pomocí zmáčknutého prostředního tlačítka myši. Alespoň drobného vylepšení se ale nevyhnula snad žádná funkce.

Mozilla Thunderbird 2.0.0.18 CZ - Oficiální stránka

Druhá generace kvalitního poštovního klienta od Mozilly je tu s námi již poměrně dlouho a tento týden vyšla již osmnáctá aktualizace, která opravuje 7 bezpečnostních chyb menšího rozsahu. Stáří ale nemění nic na faktu, že Thunderbird 2 má stále úroveň. Jako každý správný pošťák podporuje vybírání emailové schránky prostřednictvím protokolů POP3 a IMAP. No nové zprávy vás upozorní hezky vypadající a přizpůsobitelné vysouvací okénko. S přidám účtu byste také neměli mít problém, Thunderbird nabízí přehledného průvodce. To nejlepší na konec: antispamové filtry, pravděpodobně největší chlouba programu, se sami učí a po chvíli používání vychytávají nevyžádané zprávy takřka dokonale.

Asterisk Key EN - Oficiální stránka

Také byste rádi věděli, jaké heslo skrývají hvězdičky? Docela častým problémem skoro všech uživatelů je, že nechají aplikace ukládat všechna hesla, takže si je oni sami pamatovat nemusí. A co když pak takové heslo zapomenou? Obvykle se skrývá - vidíte ho jen v podobě hvězdiček. Transformovat takové hvězdičky zpět na heslo ovšem není problém pro prográmek Asterisk Key. Jestli jste zapomnětliví a přemýšlíte při hvězdičkách, Asterisk Key rozhodně zkuste, může vám ušetřit mnoho útrap.

CS24

AutoSizer 1.7 EN - Oficiální stránka

Některá otevřená okna občas mají tendenci měnit svou velikost - například internetový prohlížeč většinou používáme maximalizovaný. Vy jej spustíte a on zase není. Nebo při brouzdání nějaký skript násilně změní velikost okna. A už ho musíte zase maximalizovat - ručně. Pro některé programy (ty, které nepotřebujeme mít roztažené přes celou obrazovku) si zase najdeme ideální velikost - a ona se pak z nějakého důvodu změní a vy si musíte opět s úpravou velikosti onoho okna pohrát. V programu AutoSizer si můžete nastavit libovolnou velikost jakéhokoliv okna. Pokud se okno zvětší nebo zmenší, Autosizer ho opět upraví do zvolených rozměrů. Pokud to potřebujte, podrží jej za každých okolností navrchu, což je jednou z nejvýznamnějších novinek v poslední verzi. Nově program také podporuje maximalizaci na více monitorech a rozšiřuje možnosti přizpůsobení velikosti.