Hlavní navigace

Novinky: ICQ 7.7, Thunderbird 8, LibreOffice 3.4.4 a další

11. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Easy Email Extractor 1.1 ENOficiální stránka

Hledáte někdy v dokumentech e-mailové adresy a pracně je dolujete z rozsáhlých textů? Když si nainstalujete Easy Email Extractor, budete se divit, jak vám usnadní e-mailové strasti. Nejlepší je, že si poradí nejen se souborem, ale i s celou složkou, nebo dokonce webovou stránku. Určíte si zdroj a vyextrahované e-mailové adresy dostanete pěkně seřazené pod sebou. Už nikdy nebudete muset hledat adresy ručně, tento prográmek to vyřídí za vás. Můžete si jej přidat do kontextové nabídky Odeslat, což vám práci usnadní ještě víc. Kompatibilitu hlásí i s 64bitovými Windows.

Mozilla Thunderbird 8 CZOficiální stránka

Poštovní klient od Mozilly přešlapuje na místě. Nebýt novinek převzatých od sesterského projektu prohlížeče, nebylo by skoro o čem mluvit. Staví na stejném základu jako Firefox 8, tudíž se Thunderbird může chlubit stejnou podporou webových standardů a dobrý výkonem. Kromě průběžně vylepšovaného podvozku tedy přichází zásadní zvrat v systému doplňků, kdy aplikace standardně zakáže doplňky nainstalované softwarem ve vašem počítači. Vy jim musíte udělit povolení, aby mohly fungovat.

Nějaké změny se promítly do vyhledávání. Ctrl+F bude vždy hledat text ve zprávě, zatímco globální hledání (podpořené pravidly) vyvoláte stisknutím Ctrl+Shift+F. Malých změn si lze všimnout u příloh. Na opravo od názvu přílohy se nachází její velikost. V navigaci mezi soubory můžete navíc využít klávesové zkratky, Ctrl+S, například, přílohu uloží. Ovládací panýlek pro přepínání mezi složkami se vytratil, vrátit zpět jej můžete pomocí doplňku.

LibreOffice 3.4.4 CZOficiální stránka

Kdy jste naposledy slyšeli o OpenOffice.org? Ani já si to pořádně nepamatuji. LibreOffice se opravdu snaží a dává na svého soka zapomenout. A rovnou vypouští do světa další opravné vydání, které mimo jiné zahrnuje novou lokalizaci, a sice do skotské gaelštiny. Dohromady už balík podporuje 105 jazyků. Jak asi víte, s touto kancelářskou sadou si pohodlně napíše dokument, uděláte pár tabulek a prezentací. Nechybí jí ani třeba nástroj na tvoření matematických rovnic. Zajímavější přístup LibreOffice (ve srovnání s OpenOffice.org) dokazuje také samozřejmá oficiální distribuce přenosné verze, která se nemusí instalovat. Nápovědu si můžete doinstalovat, pokud vám online verze nevyhovuje.

ICQ 7.7 CZOficiální stránka

Tak tu máme další ICQ. Desetinkové povýšení předznamenává, že novinky nebudou nijak zásadní. Opak je ale pravdou, snad jen jejich počet značení odpovídá. Víme, že kromě vlastní sítě se ICQ postupně naučilo komunikovat s fabookovským chatem a později i s Google Talkem. Integrace s největší sociální sítí na světe nyní dostává další rozměr. K ICQ se už nemusíte přihlašovat pomocí nepohodlného čísla, vystačíte si s vaším účtem na Facebooku, pokud se pomocí něj zaregistrujete. Vlastní síť tak nějak průběžně ustupuje do pozadí. Druhá novinka odbourává kritizované omezení na jedno současné přihlášení.

Když se přihlásíte třeba z mobilního klienta, na počítači vás už služba neodhlásí. Ač se to možná nezdá, v rámci ICQ jde o velmi důležitou změnu.

BurnAware Free 4.1.1 ENOficiální stránka

Vypalování na úrovni vám možná Windows nezajistí, zato můžete očekávat profesionalitu od BurnAware. Zapisuje na všemožné druhy optických disků, od cédéček až po Blu-ray. Samozřejmě běží ve všech hlavních verzích Windows. Oproti klasičtěji pojatým aplikacích nemá regulérního vlastního průzkumníka, spoléhá se více na přetahování dat přímo z Průzkumníka Windows. V základu podporuje tvorbu datových, zvukových a video disků. Nadstandardní funkce jsou zpoplatněné. V poslední verzi autoři vyřešili problém s načítáním vícesekčních disků a řadu další chyb.

Další důležité novinky:

Tip na starší software

iBrightness 1.0 ENOficiální stránka

Je zvláštní, že si můžeme pomocí Windows pohodlně upravovat hlasitost reproduktorů, na obraz se však zapomíná. Hýbání s jasem přitom není nijak neobvyklý požadavek, k změně nás i několikrát za den donutí okolní světelné podmínky a činnosti, které na počítači provozujeme. Notebooky to většinou řeší pomocí funkčních kláves, ale přímo v operačním systému musíme dost nepohodlně zašátrat, abychom posuvník ovládající jas našli. Vzhledem k tomu, že se nezdá, že by s tím chtěl Microsoft nějak pohnout, využijte raději řešení od třetí strany.

CS24

Stylový iBrightness se usídlí v oznamovací oblasti, ikonka pěkně ladí se zbytkem ikon od Microsoftu. Úplně klidně byste uvěřili, že za prográmkem ve skutečnosti stojí redmondský gigant. Kromě jasu můžete z nabídky spustit spořič obrazovky, nebo rovnou vypnout monitor. Aplikace nevyžaduje instalaci a oficiálně podporuje Windows 7 a Vistu.